Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Αλόννησος // Λειτουργία στο ξωκλήσι της Αναληψεως μετά από 35 χρόνια!

Μετά από περισσότερα από 35 χρόνια αναβίωσε στην Αλόννησο, το έθιμο της τελέσεως λειτουργίας και πανηγυριού στο ξωκλήσι της Αναλήψεως. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι, τοποθετημένο στο βορειότερο άκρο του νησιού, ψηλά στο βουνό,με καταπληκτική θέα το βόρειο Αιγαίο. Προκειμένου να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να διανύσει οδικώς όλο το νησί μέχρι το βορειότερο λιμάνι του,κατόπιν να μετακινηθεί με πλωτό μέσο έως το βορειότερο άκρο και ύστερα να αναρριχηθεί σε απότομες βραχώδεις και μη πλαγιές, με τη συνολική διαδικασία να ξεπερνάει τις δύο ώρες. Βέβαια όταν κάποιος φτάσει εκεί αποζημιώνεται από τη θέα αλλά και από το κατόρθωμά του.

Έπειτα από τη φιλότιμη προσπάθεια πολλών κατοίκων, μέσα στο χειμώνα, οριοθετήθηκε το μονοπάτι,ανακαινίστηκε το ξωκλήσι και επιδιορθώθηκαν πολλές ζημιές, οι οποίες σχεδόν είχαν καταστρέψει το Ναΐσκο. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην απόφαση να αναβιώσει το εν λόγω έθιμο.

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, εορτή της Αναλήψεως, 35 προσκυνητές μαζί με τον ιερέα του νησιού π. Λουκά Σταμέλο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αλοννήσου Παναγιώτη Τσουκανά και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου, μετέβησαν στο ξωκλήσι και το λειτούργησαν.


Ο ιερέας ευχαρίστησε όσους ανακαίνισαν το ξωκκλήσι, τους πυροσβέστες που βοήθησαν τον κόσμο στην ανάβαση και στην κατάβαση, τους ίδιους τους προσκυνητές για τον κόπο τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους κ. Μάκη Καρούτσο  και κ. Χρήστο Καρούτσο, ψαράδες, οι οποίοι μετέφεραν τον κόσμο με τις βάρκες τους και χωρίς την προσφορά των οποίων δε θα γινόταν η πανήγυρις. Μετά την επιστροφή πραγματοποιήθηκε μικρό γλέντι με μπουφέ και χορούς και με την ευχή να συνεχίσει να τηρείται αυτό το τόσο όμορφο έθιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.