Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Αλόννησος / Στην τελική φάση του CanSat in Greece 2018 η ομάδα x-alon

Αρχική παρουσίαση της αποστολής
Στον μαθητικό διαγωνισμό CanSat in Greece 2018, ο οποίος είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής, που αποσκοπεί στο να μυήσει τους μαθητές στη νοοτροπία μιας διαστημικής αποστολής, έλαβε μέρος, συμμετέχοντας μάλιστα στην τελική φάση,  που διεξήχθη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών από 11- 14 Απριλίου 2018, η ομάδα x-alon (την εξ Αλοννήσου αποστολή) αποτελούμενη από τους Χρήστο Μαλαματένια, Ελένη Καραμαλή, Υρώ Μαμούρα, Αμάντα Κρυεμάδι, Σπύρο Στέλλα, Φαίδρα Καρούτσου, Μαριλένα Καστάνη και Μαρίλια Ουρανίτσα, με συντονιστή τον Καθηγητή Φυσικής του σχολείου Δημήτρη Μαμούρα.

Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού τον περασμένο Οκτώβριο, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου της Αλοννήσου συγκρότησαν την ομάδα x-alon και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό με συντονιστή Καθηγητή τον Φυσικό του σχολείου Δημήτρη Μαμούρα. Το θέμα του έδειχνε καινοτόμο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η αποστολή που επέλεξαν (η διερεύνηση της ύπαρξης ζωής σε έναν υποθετικό πλανήτη) σύντομα τους έστειλε στα τελικά της διοργάνωσης μαζί με άλλες εννέα ομάδες από όλη την Ελλάδα. Είναι η πρώτη σχολική ομάδα της Θεσσαλίας που μετέχει σε τελική φάση του διαγωνισμού.

Η ομάδα ex-alon στην Ακρόπολη
Ακολούθησαν μήνες δουλειάς (κλικ) μέχρι το Πάσχα όπου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του δορυφόρου. Ο δορυφόρος της ομάδας x-alon  έχει τις διαστάσεις ενός κουτιού αναψυκτικού στο οποίο πρέπει να χωρέσουν όλα τα απαιτούμενα μικροηλεκτρονικά για την εκτέλεση της αποστολής που σχεδίασε η ομάδα: αισθητήρας πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας, υπεριώδους και ορατού φωτός, μαγνητικού πεδίου, μετρητή ραδιενέργειας, πομπό, κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, GPS, κάμερα. 

Η ομάδα συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού που διεξήχθη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών 11- 14 Απριλίου 2018. Αρχικά παρουσίασε το δορυφόρο της και διαπιστώθηκε η λειτουργικότητά του και η τήρηση των όρων του διαγωνισμού. Την επόμενη ημέρα ο δορυφόρος με ενέργειες της διοργάνωσης ανέβηκε στα 550 μέτρα ύψος και αφέθηκε να εκτελέσει την αποστολή του. Κατά την ελεγχόμενη κάθοδο με αλεξίπτωτο ο δορυφόρος συνέλεξε τις μετρήσεις των αισθητήρων, τις αποθήκευσε στο δορυφόρο και ταυτόχρονα τις έστειλε στο σταθμό βάσης. Η αποστολή εκτελέστηκε με μεγάλη επιτυχία σε μεγάλο βαθμό. Πρόβλημα στην ομάδα δημιούργησε η πρόωρη εξάντληση των μπαταριών που υποβάθμισαν το σύστημα από ένα σημείο και μετά.
Λήψη δεδομένων
Ο δορυφόρος επέστρεψε στο έδαφος λειτουργικότατος, έτοιμος για την επόμενη αποστολή του. Ακολούθως, οι μαθητές ανέλυσαν τα δεδομένα και το Σάββατο 14 Απριλίου τα παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκδήλωση που παρέστη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππάς. 

Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό κατέλαβε η έμπειρη ομάδα Zephyrus II του 7ου ΓΕΛ Ιωαννίνων που με μια εξαιρετική αποστολή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat in Europe 2018. 

Οι μαθητές της Αλοννήσου επέστρεψαν από την Αθήνα ενθουσιασμένοι. Η εμπειρία της συμμετοχής στο διαγωνισμό, η επαφή με μαθητές από όλη την Ελλάδα, η εμφάνισή τους που απέσπασε θετικότατα σχόλια και η ολοκλήρωση ενός σύνθετου εγχειρήματος που στην αρχή της προσπάθειάς τους έδειχνε σχεδόν αδύνατο τόνωσε το ηθικό τους και ήδη αναζητούν το θέμα της επόμενης συμμετοχής.

Αρωγοί στην προσπάθεια των μαθητών της Αλοννήσου στάθηκαν:
το ίδρυμα Thalassa Fundation
η Hellenic Seaways που προσέφερε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. 
το ΚΤΕΛ Μαγνησίας με την έκπτωση που προσέφερε. 
η εταιρία INOX DESIGN KATERIS βοηθώντας στις κοπές με laser για το σκελετό. 
το εργαστήριο τόνου Αλοννήσου ALELMA (Αναγνώστου Γεώργιος και Καλογιάννη Αμαλία).
το φροντιστήριο ξένων γλωσσών ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ Αλοννήσου (Ουρανίτσα Ντίνα και Φρίντα).
η Σχολική Επιτροπή και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
η  σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Αλοννήσου.

Τα μέλη της ομάδας x-alon τους ευχαριστούν θερμά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.