Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ – Τα “SOS” του νέου προγράμματος

Γράφει ο

ΔΗΜΟΣ ΑΓΓ. ΞΗΝΤΑΡΗΣ

Ενεργειακός Επιθεωρητής
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, Πολυτεχνικής Σχολής Π.Θ.
MSc Construction Project Management, Univ. of Manchester

Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’Οικον ΙΙ. Το νέο πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 224.425.274,25 ευρώ, απευθύνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και προσφέρει επιδότηση επιτοκίου κατά 100% στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει το ποσό με τραπεζικό δάνειο

Η διαδικασία θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική και θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ιδιαίτερη προσοχή
 Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν διότι μόλις καλυφθεί ο ανά περιφέρεια προϋπολογισμός επιδοτήσεων, το σύστημα θα «κλείσει» και δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις.
Για την περιφέρεια Θεσσαλίας το ποσό επιχορήγησης είναι 18.725.777,85 ευρώ.  

Το πρόγραμμα αφορά:
μονοκατοικίες,
διαμερίσματα των πολυκατοικιών, καθώς και 
μεμονωμένα διαμερίσματα. 

Για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πραγματοποιήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν πάρει πιστοποιητικό από ενεργειακούς επιθεωρητές.

Εισοδηματικά κριτήρια –Ποσοστό επιδότησης

Βασικό κριτήριο για το ύψος της επιδότησης των δικαιούχων θα είναι το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (Ε1). Το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει 7 εισοδηματικά κριτήρια, με ανώτατο ποσοστό επιδότησης το 70% των επιλέξιμων δαπανών – χωρίς όμως το ποσό να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ, δηλαδή 250 ευρώ ανά τετραγωνικό κατ’ ανώτερο.

Στην περίπτωση που το εισόδημα είναι οικογενειακό, η επιδότηση θα προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 45.000 ευρώ και κάτω. Τα ποσοστά επιδότησης θα κινούνται κλιμακωτά, με τα υψηλότερα να αντιστοιχούν στα χαμηλότερα εισοδήματα, είτε αυτά είναι ατομικά είτε οικογενειακά.

Παρακάτω, ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τα εισοδηματικά κριτήρια και το ποσοστό επιδότησης:

Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Όποιος επιδιώξει να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να έχει την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα του ακινήτου ή την επικαρπία και να προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση (Ε9) ότι είναι η κύρια κατοικία. 

Επίσης το πρόγραμμα καλύπτει και ενοικιαζόμενες κατοικίες με την προϋπόθεση ότι αποτελεί την πρώτη κατοικία για τον ενοικιαστή (Κεφ 5, Οδ. Προγρ), και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις. 

Νομιμότητα κατοικιών

Το πρόγραμμα καλύπτει μόνο κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Μπορούν να ενταχθούν και αυθαίρετα, με την προϋπόθεση ότι έχουν νομιμοποιηθεί και έχουν αποπληρώσει στο σύνολό τους το οφειλόμενο πρόστιμο.

Ποιες ανάγκες καλύπτει

Στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να καλύψει το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του είτε με ίδια κεφάλαια είτε μέσω τραπεζικού συστήματος.

Ποιες δαπάνες καλύπτονται:
Η αντικατάσταση κουφωμάτων, εξαιρούμενων των «ανοιγμάτων» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος).

Η τοποθέτση συστημάτων σκίασης, όπως παντζούρια και ρολά.

Η τοποθέτηση θερμομόνωσης εντός του κτηρίου, χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.). Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες -π.χ. λέβητας με ανεπανόρθωτες φθορές- πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και εκπομπή καυσαερίων.

Η αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (ηλιακά συστήματα).

Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων χρειάζεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, από την οποία θα προκύπτει ότι το ακίνητο βελτίωσε τη συμπεριφορά του κατά 40% για ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και κατά 70% για τους υψηλόμισθους.

Εάν επιθυμείτε να κάνετε εγκαίρως αίτηση για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», επικοινωνήστε μαζί μας. 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΓ. ΞΗΝΤΑΡΗΣ
Ενεργειακός Επιθεωρητής
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, Πολυτεχνικής Σχολής Π.Θ.
MSc Construction Project Management, Univ. of Manchester

Επικοινωνία:
Τηλ. 2424023048
Κιν. 6944423856

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.