Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Οι Αποκριές στη Χώρα Σκοπέλου

Οι αποκριές στην Σκόπελο αποτελούσαν πάντα την μεγαλύτερη  εκδήλωση διασκέδασης οικογενειακής και ομαδικής, έχουν τις ρίζες τους ως γνωστόν στην αρχαιότητα και η δομή τους αντανακλούσε το κλίμα και το πνεύμα της εποχής. Ήταν δε τόσο μεγάλη η σημασία τους για τους κατοίκους του νησιού, που ακόμη και οι ξενιτεμένοι γύριζαν στην πατρίδα τις ημέρες της αποκριάς για να γιορτάσουν με τα εγχώρια έθιμα.

Ως Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, επιθυμούμε τα σπάνια αυτά έθιμα, που πραγματοποιούνται την δεύτερη και τρίτη Κυριακή της αποκριάς, να τα  διαφυλάξουμε και να τα διαδώσουμε όχι μόνο στους νεότερους αλλά και σε όλη την περιοχή της Ελλάδας, ώστε να αποτελέσει η Σκόπελος την διάρκεια της Αποκριάς έναν χειμωνιάτικο προορισμό διασκέδασης αλλά και ένα κέντρο  εθίμων και παράδοσης.   

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το αποκριάτικο δρώμενο της «Τράτας». 

Η Τράτα, είναι ένας σκελετός βάρκας κατασκευασμένος από καλάμια. Τα άτομα που συμμετέχουν είναι μόνο άντρες και αποτελούν το πλήρωμα της (τραταραίοι), η ενδυμασία τους είναι κωμική και ατημέλητη και το πρόσωπο τους  είναι βαμμένο με κάρβουνο και λουλάκι. Η αποστολή του πληρώματος είναι να κάνει το «το γύρο του νησιού» για να καταλήξει στο λιμάνι και αφού πυρπολήσει την Τράτα να την ρίξει στην θάλασσα. Έτσι περνά από κάθε γειτονιά, όπου το πλήρωμα χορεύει τραγουδώντας αποκριάτικα, σατυρικά τραγούδια τα γνωστά «περπάσκα», που διακωμωδούν τη γονιμοποίηση, τις χήρες, του παπάδες και τις παπαδιές. Οι γειτόνισσες κερνούν το πλήρωμα κρασί και εδέσματα, ενώ οι τραταραίοι «πειράζουν» τις κοπέλες από το κοινό.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το αποκριάτικο δρώμενο «Καλές». Ονομάζονται έτσι γιατί ντύνονται με παραδοσιακές ενδυμασίες (καλές) και μαζί με μουσικούς κάνουν επίσης τον γύρο του νησιού. Συνήθως αναπαριστούν το γεγονός ενός γάμου, όπου τη νύφη υποδύεται ένας άνδρας και τον γαμπρό μια γυναίκα. Σταματούν σε κάθε γειτονιά χορεύοντας και τραγουδώντας στίχους που εξυμνούν την αγάπη, τον έρωτα και τη φύση. Η διαδρομή τους μοιάζει σαν μια καντάδα, που γίνεται από άκρη σε άκρη της Σκοπέλου για να τραγουδήσουν, να κεραστούν κρασί, ρυζόγαλο και να χορέψουν.

Τα παραπάνω έθιμα δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο νησί. Η Σκόπελος ξαναγυρίζει εκατοντάδες χρόνια πίσω. Μουσικές και τραγούδια αντηχούν από την εποχή του Διόνυσου και όλα μοιάζουν σαν μύθος, που ζωντανεύει κάθε χρόνο.

Η φιλόξενη Σκόπελος, σας καλεί να διασκεδάσετε και να βιώσετε την αποκριά στην πραγματική της διάσταση.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2018
Διοργανωτής:
Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου

Υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου
Χορηγοί Επικοινωνίας 

ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ και 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ