Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Μαθητές του Λυκείου Αλοννήσου κατασκευάζουν μικρό δορυφόρο

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής. Αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου.

Στόχος του είναι η εξοικείωσή των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή με την βοήθεια αλεξίπτωτου εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.

Αναλυτικά, η γενική αποστολή του δορυφόρου του Λυκείου Αλοννήσου είναι η μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης και της θερμοκρασίας του αέρα όπως και η καταγραφή της θέσης του δορυφόρου (GPS). Τα στοιχεία αυτά πρέπει να καταγράφονται και να αποστέλλονται ασύρματα στο
σταθμό βάσης. Ιδιαίτερο τμήμα της αποστολής του δορυφόρου του Λυκείου Αλοννήσου είναι η διερεύνηση της πιθανότητας ύπαρξης ή δυνατότητα φιλοξενίας ζωής στον υποθετικό πλανήτη όπου θα προσγειωθεί. Αυτό διερευνάται με μέτρηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας, της έντασης του φωτός, της έντασης της υπεριώδους ακτινοβολίας, της ραδιενέργειας και ανιχνεύεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Επίσης, καταγράφεται η ύπαρξη επικίνδυνων αερίων.

Το Λύκειο Αλοννήσου υπέβαλε την πρότασή του και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μαζί με άλλα εννέα σχολεία της χώρας μας. Η ομάδα που αποτελείται από μαθητές της Α΄ Λυκείου και συντονίζεται από τον καθηγητή Φυσικής του σχολείου, έχει προχωρήσει στην αγορά μέρους των απαιτούμενων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και έχει αρχίσει τη σύνθεση του δορυφόρου με στόχο να είναι έτοιμος περίπου τον Μάρτιο του 2018. 

Πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα – πρόκληση για την ομάδα– που απαιτεί την κατασκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων του δορυφόρου, τον προγραμματισμό τους, την κατασκευή συστήματος ασύρματης επικοινωνίας με το έδαφος και κατασκευή συστήματος προσγείωσης.