Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Σκόπελος / “Σμέρνα με τα μακαρόνια” λόγω κρίσης!

Η συζήτηση γίνεται πρωί στο παλιό λιμάνι Σκοπέλου, κοντά στο καΐκι “Επιβίωση”. Θέμα η κρίση και ο αγώνας για επιβίωση, που είναι καθημερινός και καμιά φορά άνισος… Ο Βασίλης με το τσιμπούκι, μια στο στόμα και μια στο χέρι, συλλογάται για λίγο, μας λοξοκοιτάζει και παίρνει την απόφαση…  Μια σμέρνα, που είχε για πέταμα, θα την φιλετάρει και θα την μοιράσει… Την ώρα που ο φίλος ψαράς γδέρνει το “θεριό”, ακούγονται διάφορα και ένας πετάει την ιδέα: Τέλος η αστακομακαρονάδα, από ‘δω και μπρος σμέρνα με τα μακαρόνια!
Μετά την ιεροτελεστία καθαρισμού και φιλεταρίσματος και αφού ο καθένας πήρε το μεζέ του, ανέλαβα την υποχρέωση, ως αντίδωρο, να γράψω μια συνταγή:

Υλικά:

700 γρ. σμέρνα γδαρμένη, πλυμένη, στεγνωμένη στο καΐκι και κομμένη σε μακρόστενες φέτες.
Ένα κρεμμύδι.
Δυο τρεις σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο.
Μαϊντανός.
Αλεύρι.
Δυο κουταλιές ζωικό βούτυρο.
Έξι κουταλιές λάδι Σκοπέλου από το φρέσκο.
Μισό κιλό τομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες.
Καυτερή πιπεριά.
Θυμάρι.
Τρία σφηνάκια τσίπουρο.
300 γρ. μακαρόνια.
Θαλασσινό αλάτι, ζάχαρη.

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι και καλύπτουμε τα λεπτά κομμάτια της σμέρνας. Τα τηγανίζουμε στο ζωικό βούτυρο με τρεις κουταλιές λάδι. Μόλις ροδίσουν τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Βγάζουμε όσα κόκαλα έχουν ξεφύγει από το φιλετάρισμα και κόβουμε σε ακόμα μικρότερα κομμάτια.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσαφίσει, αλλά να μην καεί και το ψιλοκομμένο σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε το τσίπουρο μέχρι να εξατμιστεί καλά, προσθέτουμε τις ντομάτες το αλάτι και τη ζάχαρη και δένουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 20 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και το ψαχνό της σμέρνας και αναμιγνύουμε με τα al dente μακαρόνια.

Καλή επιτυχία / Καλή όρεξη!