Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

“Τεκμήρια” της οθωμανικής περιόδου στη Σκιάθο

Σύμφωνα με την Ιστορικό-Αρχαιολόγο κα Συραϊνώ Κορωνιού - Διονυσίου, η Σκιάθος πέρασε μια περιόδο Τουρκοκρατίας από το 1538 έως το 1821 και σε αυτή προστίθεται και η περίοδος 1475 έως 1486. 
Το  διάστημα αυτό το νησί διοικούσε ο βεοβόδας, Τούρκος διοικητής που υπαγόταν απευθείας το ναύαρχο του τουρικού στόλου. Στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Ενετός Μοροζίνι κατέλαβε το Κάστρο, όπου κατοικούσαν οι Σκιαθίτες από το 1453 και άρχισε μια μικρή περίοδος Ενετοκρατίας, σύντομα όμως οι Τούρκοι το κατέλαβαν εκ νέου και διατήρησαν την κυριαρχία τους μέχρι το 1821.

Το μόνο μνημείο που έμεινε να θυμίζει την επικράτηση των Τούρκων αυτή την οδυνηρή περίοδο της Σκιαθίτικης ιστορίας είναι το τζαμί που βρίσκεται στο Κάστρο, αυτό όμως μέχρι πρότινος, αφού πρόσφατα χάρη στην ευαισθησία του Σκιαθίτη κ. Αιγιαλέα Κανταράκια, διασώθηκαν τρία μαρμάρινα σπαράγματα της οθωμανικής περιόδου, πρόκειται για δύο κιονόκρανα και μια επιτύμβια στήλη με αραβουργήματα, τα οποία εντόπισε κατά τη διάρκεια εργασιών στο μαντρότοιχο της οικίας του.

Στη συνέχεια ανέθεσε στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Σκιάθος", να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία, εν προκειμένω την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ώστε να δρομολογηθούν οι ανάλογες ενέργειες. Ο Σύλλογος ενημέρωσε εγγράφως την Εφορεία, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα. Πιθανότατα πρόκειται για τμήματα ταφικού μνημείου ανδρός συγκεκριμένης τυπολογίας, ίσως από
τάφο ιερωμένου, τα οποία σίγουρα θα δώσουν το έναυσμα να ερευνηθεί επισταμένως, η περίοδος της τουρκοκρατία στη Σκιάθο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον κ. Αιγιαλέα Κανταράκια για την παραδειγματική ευαισθησία που επέδειξε, ενεργώντας στην κατεύθυνση διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αφού κάθε στοιχείο που την ορίζει είναι πολύτιμο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την άψογη συνεργασία, και τον κ. Γιώργο Χρήστου για την πολύτιμη βοήθειά του.