Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Μοναδικά ομοιώματα πλοίων από τον Σκοπελίτη μικροναυπηγό Παναγιώτη Σοφικίτη

Βάζοντας από νωρίς στον εαυτό του το δίλημμα “τι θα κάνω όταν θα πάρω σύνταξη” και με τα βιώματα και τις μνήμες να τον οδηγούν, ο Σκοπελίτης φιλόλογος Παναγιώτης (Τάκης) Σοφικίτης αρχίζει από το 1977 να σκέπτεται να κατασκευάσει ομοιώματα ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής και το κάνει πράξη το 1993, τολμώντας να κατασκευάσει ένα ψαράδικο τρεχαντήρι, ως αντίδωρο στον αδελφό του καπετάν Μανώλη.

«Όταν το είδε ο αδελφός μου μού είπε “έχει αδυναμίες, αλλά τα καταφέρνεις…”, μας λέει ο Τάκης Σοφικίτης, ο οποίος από τότε ξεκίνησε δειλά να φτιάξει την παράδοση της ναυπηγικής στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το μινωικό, θηραϊκό πλοίο.

Τον συναντήσαμε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), στην έκθεση με τίτλο "Σαν καλοτάξιδο σκαρί", όπου από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτέθηκαν 23 μοναδικά ομοιώματα πλοίων που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα και μας ξενάγησε ευχαρίστως παρουσιάζοντάς μας ένα προς ένα τα χειροποίητα αριστουργήματα μικροναυπηγικής...
Συχνά πυκνά κάνει αναφορές για τη Σκόπελο, για τα παιδικά του χρόνια, την φιλία του πατέρα του με τον ναυπηγό της Σκοπέλου Μανώλη Τζουβελέκη και τις συχνές επισκέψεις στο καρνάγιο του, όπου και απέκτησε τις πρώτες γνώσεις και τα σημαντικά μυστικά για τη ναυπηγική ενός σκαριού.
«Όταν μιλάω, εσείς ακούτε τον λόγο μου, αλλά εγώ ακούω την ψυχή μου»
μας λέει ο Τάκης Σοφικίτης
Την ώρα της ξενάγησης στην κουβέντα μας μπαίνει και μια κυρία η οποία τον ρωτάει αν όλα είναι χειροποίητα.

«Ναι, όλα γίνονται από την αρχή. Κόβονται τα ξύλα, διαμορφώνονται... Όλα τα συνοδευτικά μέρη των πλοίων (κατάρτια, μπαστούνι, πανιά, μακαράδες, άγκυρες, θαλασσομάχος, ακρόπρωρο) κατασκευάζονται στο χέρι.»

-Πόσο καιρό σας παίρνει για να ολοκληρώσετε ένα ομοίωμα;

«Δουλεύοντας 8 ώρες κάθε ημέρα και Σαββατοκύριακα, ένα απλό σκαρί, όπως ένα ψαροκάικο θέλει έξι μήνες και τα πιο “σύνθετα” περισσότερο από δύο χρόνια.»

Στην έκθεση με τα ελληνικά σκαριά διακρίνουμε και το ιστορικό ιστιοφόρο cutty sark για το οποίο ο φιλόλογος-κατασκευαστής μικροναυπηγικής Παναγιώτης Σοφικίτης μας είπε:
«Είναι το πρώτο και μοναδικό “ξένο” σκαρί που έφτιαξα και ανήκει στην αδελφή μου. Της ζήτησα να το φέρει και να εκτεθεί εδώ θέλοντας να αποτίσω φόρο τιμής στον Τριαντάφυλλο Μπουνταλά, για την προσφορά του στην μικροναυπηγική
Φιλοδοξία του είναι η δημιουργία ενός Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, μια σειρά χαρακτηριστικών τύπων σκαφών από την Αρχαιότητα έως σήμερα και η λειτουργία ενός εργαστηρίου μικροναυπηγικής, γιατί όπως μας λέει «τα “μυστικά” της δουλειάς δεν είναι για να τα κρατάμε και να τα πάρουμε στον τάφο μας. Το θεωρώ εγωιστικό…»
______
* Ο Σοφικίτης Παναγιώτης, συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής, γεννήθηκε στη Σκόπελο και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα.
Έργα του βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές.
www.sofikitisships.gr