Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Φάρος Σκοπέλου / Ποιος είναι, τι πρέπει να κάνουμε!

Ο “ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ” ιδρύθηκε το 2006 και είναι σύλλογος υποστήριξης καρκινοπαθών και βαριά ασθενών – δλδ ανθρώπων που νοσούν από χρόνιες και προοδευτικές παθήσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή- καθώς και των οικογενειών αυτών.
Η στήριξη όλης της τοπικής
κοινωνίας της Σκοπέλου
είναι σημαντική για
να μπορεί ο
«ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ»
να υποστηρίζει -και να
συνεχίσει να το κάνει
απρόσκοπτα και στο
μέλλον
- συμπολίτες μας
που έχουν ανάγκη!
Στο σύλλογο μπορούν να απευθυνθούν τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς, όσο και τα μέλη της οικογένειας τους ή οι φροντιστές τους.

Σκοπός του συλλόγου «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» αποτελεί η παροχή βοήθειας σε επίπεδο υποστηρικτικών υπηρεσιών τόσο σε ασθενείς, όσο και στις οικογένειες τους, υπό το πνεύμα της Ανακουφιστικής (ή Υποστηρικτικής) φροντίδας. Η προσέγγιση του Συλλόγου δλδ, αφορά την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε επίπεδο οργανικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και πνευματικό, άρα μιλάμε για μια προσέγγιση ολιστική, που στοχεύει στο να “απαντήσει” και να καλύψει, όσο γίνεται, τις ανάγκες των ανθρώπων που νοσούν, στα προαναφερθέντα επίπεδα, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου για θέματα που άπτονται του καρκίνου και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών (π.χ. άνοια τύπου Alzheimer, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ), κι αυτό όχι μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών για θέματα πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου, αλλά και σε ό,τι αφορά την  “απομυθοποίηση” και τον  “αποστιγματισμό” της εν λόγω ασθένειας.

Ακόμη και σήμερα, παρότι πολλές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες και υπάρχει μεγαλύτερη ροή σχετικών πληροφοριών στο ευρύ κοινό, συχνά η ύπαρξη της ασθένειας αποκρύπτεται, σαν να είναι κάτι «μιαρό».
Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι χρόνιες ασθένειες- και κυρίως ο καρκίνος- συνεχίζουν να αποτελούν ένα ισχυρό ταμπού για την κοινωνία του νησιού, παράλληλα όμως  με την ύπαρξη ασθενών που χρήζουν βοήθειας, όπως άλλωστε και οι οικογένειες τους, σε διάφορα επίπεδα. Αποτέλεσμα αυτού, αποτελεί η απόκρυψη της ασθένειας και η μη αναζήτηση βοήθειας. Ο λόγος ο οποίος συμβαίνει αυτό πιθανά έγκειται στο «στίγμα» που φέρει ο καρκίνος, ως ασθένεια, στα δυναμικά που υπάρχουν σε μικρές κοινωνίες, αλλά και σε μια κρατούσα αντίληψη ότι η βοήθεια στον ασθενή αρχίζει και τελειώνει μόνο στο επίπεδο της θεραπείας.

Στην πραγματικότητα, παράλληλα με την θεραπεία επιλογής, εξίσου σημαντική αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενή και της οικογένειας του, άσχετα με την πρόγνωση της ασθένειας. Τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για τις οικογένειες και τους φροντιστές, η ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη μέσα στη δυσκολία που φέρει μια χρόνια και απειλητική για τη ζωή ασθένεια, η παροχή χρήσιμων πληροφοριών, η διασύνδεση με τις κατάλληλες υπηρεσίες και σαφώς η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών για την ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής ασθενή και οικογένειας.

Στόχος και προσπάθεια του συλλόγου  «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» αποτελεί λοιπόν  η κάλυψη των προαναφερθέντων αναγκών αλλά και η ενημέρωση για τον καρκίνο σε μια χρήσιμη και ρεαλιστική διάσταση, έχοντας την πεποίθηση ότι η αλλαγή νοοτροπίας αναφορικά με την ασθένεια, είναι περισσότερο βοηθητική για την αντιμετώπιση της -απ’ ότι η απόκρυψη της - καθώς  και τη βελτίωση της ζωής των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Για να συνεχίσει ο σύλλογος «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» την παροχή στήριξης και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του,σε ασθενείς και στις οικογένειες του, είναι μείζονος σημασίας να υποστηριχτεί από όλη την κοινωνία της Σκοπέλου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί “ταμπού” και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως “μίασμα”. Σίγουρα αποτελεί μια δύσκολη κατάσταση για το άτομο και την οικογένεια και αυτό ακριβώς αποτελεί το σημαντικότερο λόγο να μην είναι κανένας ασθενής και καμιά οικογένεια μόνοι μέσα σε αυτό, χωρίς βοήθεια και υποστήριξη. Η ενημέρωση για την ύπαρξη του συλλόγου και των υπηρεσιών που παρέχει από όποιον γνωρίζει κάποιον που νοσεί, στον ίδιο και στα μέλη της οικογένειας του, είναι το πρώτο βήμα της διασύνδεσης του συλλόγου με την τοπική κοινωνία και ένα πρώτο “αγκάλιασμα” του «ΦΑΡΟΥ» από τους κατοίκους της Σκοπέλου. 

Παράλληλα, η στήριξη προς τον σύλλογο μπορεί να αφορά την εμπλοκή των κατοίκων του νησιού ως μέλη του, αλλά και την οικονομική στήριξη του μέσω δωρεών. Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους στήριξης του «ΦΑΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.farosskopelou.gr ή επικοινωνώντας  στα τηλ. 2424022341 και 6978955539.

Η στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου είναι σημαντική για να μπορεί ο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» να υποστηρίζει -και να συνεχίσει να το κάνει απρόσκοπτα και στο μέλλον- συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη!

Μαρία Καφαντάρη

Ψυχολόγος/Συντονίστρια συλλόγου 
“ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ”