Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Σκιάθος. Από την προϊστορία στον 21ο αιώνα

Στην εποχή μας που η μελέτη και η γνώση της τοπικής ιστορίας αποτελεί στόχο και ζητούμενο των ιστορικών και των εκπαιδευτικών, το νέο βιβλίο της φιλολόγου κας Κατερίνας Κουρκούμπα αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας της Σκιάθου και συγχρόνως ένα χρηστικό εργαλείο για μια γενική γνώση της ιστορίας της.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, πραγματοποιούμε με μια φανταστική μηχανή του χρόνου ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία του νησιού από τα πρώτα ίχνη της κατοίκησής του, την περίοδο της Χαλκοκρατίας (3η χιλιετία π. Χ.), ως και σήμερα, αρχές του 21ου αιώνα. Γνωρίζουμε την πολυτάραχη ιστορία του νησιού, τα συνταρακτικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν και αφορούν όχι μόνο την τοπική αλλά και γενικότερα την ιστορία της χώρας. Παρακολουθούμε την ιστορική πορεία στο διάβα των αιώνων και τη διαδοχή των ιστορικών περιόδων, χωρίς να είναι μία απλή συλλογή και καταγραφή πληροφοριών αλλά βαθύτερη κατανόηση και ανασύνθεση του ιστορικού παρελθόντος. Το βιβλίο παρουσιάζει τα σημαντικά ευρήματα και πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο τα τελευταία χρόνια και φέρνει νέα στοιχεία για όλες τις ιστορικές περιόδους στο νησί, κάποιες φορές ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το βιβλίο αποτελεί προϊόν μακρόχρονης έρευνας σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες, με πλούσιο πληροφοριακό υλικό.
Δεν περιορίζεται στην καταγραφή πολεμικών και πολιτικών γεγονότων, αλλά αναφέρεται γενικά στις συνθήκες της ζωής των κατοίκων, την οικονομία, τον πολιτισμό, το γεωγραφικό περιβάλλον.

Με την απλή, κατανοητή και γλαφυρή γραφή, που γνωρίσαμε και στην προηγούμενη συγγραφή “Η Σκιάθος στα χρόνια της θύελλας”, (κλικ) η ιστορική γνώση γίνεται προσιτή σε όλους. Τις σελίδες του βιβλίου διανθίζουν δεκάδες φωτογραφίες, έγγραφα και ιστορικά ντοκουμέντα, που προσδίδουν στο μορφωτικό αντικείμενο αισθητική και συναισθηματική διάσταση. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσίαση εγγράφων που αποκρυπτογραφήθηκαν από ειδικό αρχαιολόγο παλαιογράφο και αφορούν την Κοινότητα του Κάστρου, στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης. Τα έγγραφα αυτά δείχνουν με άμεσο και απτό τρόπο τις θυσίες και την προσφορά των Σκιαθιτών στον αγώνα για την απελευθέρωση. 

Το βιβλίο διατίθεται προς το παρόν από τα βιβλιοπωλεία της Σκιάθου και τη συγγραφέα (τηλ. 2427021390).