Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Είμαστε εθισμένοι στη ζωή!

Τις ημέρες αυτές πραγματοποιήθηκε από μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου, ένα σχέδιο εργασίας που αφορά το τσιγάρο και τα ναρκωτικά με τίτλο: Είμαστε εθισμένοι στη ζωή!
Ο βασικός στόχος της εργασίας ήταν να ερευνήσουν και να κατανοήσουν οι μαθητές τις επιδράσεις του καπνού και των ναρκωτικών στον οργανισμό, αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Είδαμε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για σοβαρά νοσήματα. Τα κυριότερα και συχνότερα  είναι:

Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)
Καρκίνος
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά)

Επίσης το λιγότερο κακό που προκαλεί είναι ότι κιτρινίζει και χαλάει τα δόντια και δημιουργεί πρόωρα ρυτίδες.

Αυξάνει λοιπόν τη θνησιμότητα και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές κατά την κύηση!

Εξετάσαμε τον καπνό σαν προϊόν διαφήμισης παλιά και σήμερα και πώς αυτό επηρεάζει τα νέα παιδιά. Είδαμε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης στην Ευρώπη. Μάθαμε ότι το τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, πίσσα και άλλες χημικές ουσίες περίπου 4000!
Είδαμε πώς είναι ένας υγιής και ένας ασθενής από πίσσα πνεύμονας και τι συμβαίνει με τους αεραγωγούς.

Το τσιγάρο περιέχει μία τοξική ουσία που είναι το αφαιρετικό της βαφής των νυχιών!
Τοξικές ουσίες που έχουν απορρυπαντικά για πατώματα και τουαλέτες!
Τοξικές ουσίες που έχουν τα φυτοφάρμακα!
Τοξικές ουσίες που έχει το υγρό των αναπτήρων!
Τοξικές ουσίες που έχουν οι μπαταρίες!
Τοξικές ουσίες που έχει το καύσιμο των αεριωθούμενων σκαφών!
Τοξικές ουσίες που έχουν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων!
Τέλος τα ποντικοφάρμακα!

Γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ξεκινούν μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία (11-18)! Γιατί λοιπόν; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;


• Η συνήθεια των γονέων, το να καπνίζουν δηλαδή οι ίδιοι.
• Η διαχείριση του άγχους και της καταπίεσης.
• Αποδοχή από τους άλλους. Με δυο λόγια όταν καπνίζεις γίνεσαι μοντέρνος, δυναμικός, αποδεκτός από την παρέα!

Μιλήσαμε και για το παθητικό κάπνισμα που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές και αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα στα παιδιά!

Και περνάμε στη μεγάλη πληγή των ναρκωτικών. Από τα ναρκωτικά εστιάσαμε στην κάνναβη (χασίς) και στην κοκαΐνη γιατί κυριολεκτικά βρίσκονται τριγύρω μας. Ζούμε σε ένα μικρό νησί και γνωρίζουμε καλά ότι τα μικρά παιδιά προσεγγίζονται πολύ εύκολα. Αν παραδεχτούμε την αλήθεια και δεν κλείνουμε τα μάτια, μπορούμε και να τα βοηθήσουμε!Μόνο έτσι! Είδαμε ότι γενικά τα ναρκωτικά είναι φαρμακευτικές ουσίες που επηρεάζουν τη σωματική και τη διανοητική λειτουργία του ανθρώπου. Και αυτά που θεωρούνται "ελαφρά"; Ε λοιπόν ναι! Και αυτά!

Ξεκινήσαμε με την κάνναβη λοιπόν και τη γνωρίσαμε ως φυτό. Αντίθετα από αυτά που κυκλοφορούν αυτοί που τα προμηθεύουν, έχοντας ως απώτερο στόχο το χρήμα, ότι και καλά δε βλάπτουν τον άνθρωπο χασίς και κόκα, εμείς πάνω σ' αυτά τα ψεύδη δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η χρήση χασίς έχει αρνητικές φυσιολογικές και νοητικές επιδράσεις! Έχουμε ουσιαστική αύξηση του καρδιακού ρυθμού, κοκκινισμένα μάτια, στεγνό στόμα και λαιμό. έχουμε όμως και μείωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ικανότητας κατανόησης. Αλλαγή της αίσθησης του χρόνου. Έχουμε μείωση της ικανότητας εκτέλεσης ενεργειών που απαιτούν συγκέντρωση και συντονισμό. Έχουμε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και δυσκολία στην πρόσκτηση νέων πληροφοριών. Στρες και αλλαγή διάθεσης. Οι μακροχρόνιοι χρήστες χασίς μπορεί να αναπτύξουν ψυχολογική εξάρτηση και να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας για να προκληθεί βεβαίως το ίδιο αποτέλεσμα, προς χαρά των προμηθευτών! Τα πράγματα πρέπει να πούμε ότι γίνονται πολύ  πιο δύσκολα όταν η χρήση κάνναβης αρχίζει από μικρή ηλικία. Και βάσει ερευνών και βάσει των γνώριμων εικόνων από την καθημερινότητά μας, ως πρώιμη ηλικία θεωρούμε τη χρήση χασίς πριν από την ηλικία των 16!

Πολυάριθμες μελέτες, είδαμε ότι αποδεικνύουν ότι φέρνει σημαντικές δυσάρεστες μεταβολές στον εγκέφαλο. Κι αυτό γιατί σ αυτήν την ηλικία, ο εφηβικός εγκέφαλος βρίσκεται σε μια φάση ριζικών αλλαγών! Οι συνέπειες λοιπόν της πρώιμης χρήσης, φαίνονται έντονα στη μείωση ικανότητας μάθησης και μείωση ικανότητας γρήγορης σκέψης, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Ειδικά όταν απαιτείται αυτοσυγκέντρωση στη διεκπεραίωση πολλών διαφορετικών πραγμάτων ταυτόχρονα, τότε οι χρήστες κάνναβης στρεσάρονται.."τα χάνουν" γρήγορα!

Η κοκαΐνη έπειτα διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα άμεσα αποτελέσματά της, περιλαμβάνουν διεσταλμένες κόρες και υψηλές τιμές στην πίεση του αίματος, τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό καθώς και τη θερμοκρασία του σώματος, αϋπνία, καταρροή, πληγές στον βλεννογόνο υμένα της μύτης. Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική ανεπάρκεια!

Τι κάνουμε λοιπόν εμείς; Κάποτε όταν τα παιδιά θα φτάσουν στην Ε και ΣΤ Δημοτικού, υπάρχει πιθανότητα να δεχτούν προτάσεις για να δοκιμάσουν οτιδήποτε απ' όλα αυτά... Συνήθως όλα ξεκινούν με το τσιγάρο. Κι είναι σίγουρο ότι θα ακούσουν ότι είναι σε παρέες με μεγάλους, άρα πρέπει να κάνουν ό,τι κάνουν οι μεγάλοι!

Είπαμε ότι συνήθως ένα παιδί σκέφτεται να δοκιμάσει για να εντυπωσιάσει την παρέα! Γιατί φοβάται μήπως το κοροϊδέψουν αν αρνηθεί! Μην τυχόν δεν το εντάξουν στην ομάδα! Τι κάνω λοιπόν εκείνη την ώρα;

Θυμάμαι πόσο σημαντική είναι η υγεία μου και πόσο ωραία είναι η ζωή και λέω απλά:
"Όχι, ευχαριστώ, να μου λείπει! Είμαι εθισμένος στη ζωή"!

Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός