Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Οδηγίες για τους καταναλωτές εν όψει των εορτών

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που θα κάνουν εν όψει των εορτών του Πάσχα στα παρακάτω:
- Να προμηθεύονται τρόφιμα από επίσημα ελεγχόμενα και επώνυμα σημεία της αγοράς.
- Να αγοράζουν κρέατα που διατηρούνται σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία.
- Να αναζητούν στα σφάγια σφραγίδες κτηνιατρικού υγειονομικού ελέγχου, που τοποθετούνται κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία.
         
Αναλυτικότερα, τα σφάγια των πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας (σφραγίδα).
- Τα σφάγια που προέρχονται από ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και επιπλέον παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».
- Τα σφάγια που προέρχονται από ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και επιπλέον σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης π.χ. «ΙΣΠΑΝΙΑ», «ΡΟΥΜΑΝΙΑ» κ.τ.λ.
- Τα ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα (εκτός Ελλάδας και Ε.Ε.) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν σφραγίδα καστανού χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης και τον κωδικό του σφαγείου.
(Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα κρέατα που έχουν σφραγιστεί κατόπιν σφαγής των ζώων στη χώρα προέλευσης.)

Οι καταναλωτές θα πρέπει:

- Να μην αγοράζουν σπλάχνα (συκώτι, πνεύμονες καρδιά) που φέρουν οζίδια και κύστεις.
- Να αναζητούν τη σφραγίδα καταλληλότητας στις νωπές συκωταριές, όπου αναφέρεται η προέλευση από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Να αναζητούν την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης των καταψυγμένων προϊόντων και να μην τα αγοράζουν εάν έχουν αποψυχθεί.
- Να αγοράζουν τυριά και αλλαντικά, μόνο εάν έχουν παρασκευαστεί σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις για την ταυτότητα των προϊόντων. Ο τεμαχισμός τους (κοπή) στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
- Να αγοράζουν αυγά που φέρουν σφραγίδα (στο κέλυφος)  με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τον κωδικό της χώρας προέλευσης (για τη χώρα μας αναγράφεται το EL), της εκτροφής και μονοψήφιο αριθμό που δηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0- Βιολογική παραγωγή, 1-Ελευθέρας βοσκής, 2-Δάπεδο με στρωμνή, 3-Εμπλουτισμένοι κλωβοί).

Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Εξαιρούνται τα αυγά που διατίθενται από παραγωγούς σε τοπικά μικρά καταστήματα. Επιπλέον της ατομικής σήμανσης, πρέπει να υπάρχουν οι προβλεπόμενες ενδείξεις (κωδικός ωοσκοπικού κέντρου, κατηγορία ποιότητας και βάρους, καθώς και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, δηλαδή 28 ημέρες το ανώτερο από την ωοτοκία), τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες.