Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Νέο Κλήμα / Να μην κοπούν τα πεύκα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων

Ανοιχτή επιστολή του Υδραίου Γιάννη

«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΛΗΜΑ

Αγαπητοί πατριώτισσες και πατριώτες Σκοπελίτες

Από την ημέρα που αποσύρθηκα από τα κοινά του νησιού μου (εδώ και δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια) δεν μίλησα και δεν έκανα ποτέ κριτική  σε κανέναν, δεν μπλέχτηκα ποτέ σε μικροφιλονικίες, μικροσυγκρούσεις που  αφορούσαν τα δρώμενα  του αγαπημένου μου νησιού, γιατί θεωρούσα και θεωρώ ότι «το σιγάν κρείττον του λαλείν» (η σιωπή είναι καλύτερη από την φλυαρία).

Σήμερα όμως είμαι υποχρεωμένος να το κάνω για να προσπαθήσω να μεταπείσω και σταματήσω ένα οικολογικό έγκλημα που πάει να γίνει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στο Νέο Κλήμα. Αναφέρομαι στην κοπή των τριών αγέροχων πεύκων που στολίζουν τον χώρο και τον καθιστούν σημείο αναφοράς του χωριού μας. Δυστυχώς  η επιπόλαιη αυτή πρόταση έγινε από την τριμελή εκκλησιαστική επιτροπή, υιοθετήθηκε από το διμελές τοπικό συμβούλιο και  ψηφίστηκε, εν αγνοία των, από όλους τους Δημοτικούς συμβούλους του νησιού εκτός από αυτούς που είχαν καταγωγή από το Νέο Κλήμα (κ.κ. Πατσής και Δένδης).

Αγαπητοί συγχωριανοί, οι πρόγονοί μας, όταν καλέστηκαν να μετακομίσουν από το Παλιό Κλήμα στο σημερινό τόπο μας, δεν επέλεξαν τυχαία τον χώρο της ανέγερσης του ιερού μας ναού. Επέλεξαν τον πιο ιδιαίτερο χώρο, στο κέντρο σχεδόν του χωριού, μέσα στα πεύκα και δίπλα από τα ερείπια του παλιού ναού του Αγίου Νικολάου.

Αγαπητή εκκλησιαστική (τριμελής) Επιτροπή της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων, κυρία Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου και αξιότιμο μέλος αυτού, αναλογίζεστε τι είδους προχειρότητα και ελαφρότητα διέπει αυτή σας την απόφαση;
Ποιος σας έδωσε το ηθικό δικαίωμα (όχι το τυπικό) να παίρνετε πέντε άνθρωποι κρυφά τέτοιες αποφάσεις;

Πρέπει να καταλάβετε όλοι εσείς, που πήρατε αβασάνιστα αυτή την απόφαση, ότι ο ναός δεν είναι ιδιοκτησία και περιουσία κανενός, ούτε του παπά, ούτε των Επιτρόπων, ούτε και της κυρίας Προέδρου και του μέλους της Τοπικής Κοινότητας. Είναι ολόκληρου του χωριού, που έχει κάνει θυσίες για να στήσει αυτή την εκκλησία, να την χτίσει, να την καλλωπίσει, να την κάνει σήμα κατατεθέν του χωριού και χώρο όασης για τους γέροντες κι όχι μόνο του χωριού μας.

Ρωτήθηκαν δημοκρατικά οι κάτοικοι του χωριού μέσα από λαϊκή συνέλευση γι’ αυτό το θέμα; Ποιες αστήρικτες και ανυπόστατες,  δικαιολογίες λάβατε υπόψη σας για να ζητήσετε να προβείτε σε τέτοια ενέργεια; Μήπως ότι τα πεύκα αυτά μελλοντικά θα μπορούσαν να προξενήσουν φθορές στην εκκλησία; Τις ζημιές αυτές πάλι όλο το χωριό δεν θα τις αποκαθιστούσε με τον όβολό του; Αναρωτηθήκατε μήπως ή έχετε φανταστεί πώς θα γίνει ο χώρος αυτός μετά το κόψιμο των πεύκων;  Ποιά τέλος πάντων είναι η νοοτροπία σας;  Φυτό ή δέντρο που μας εμποδίζει το καταστρέφουμε; (βλέπετε παλιότερο  άρθρο του παιδίατρου κ. Σταμούλη Παναγιώτη με τίτλο «ο πεύκος» δημοσιευμένο στην ηλεκτρονική Εφημερίδα των Βορείων Σποράδων). Αντιλαμβάνεστε την αξία του κάθε δέντρου και συγκεκριμένα των τριών πεύκων της εκκλησίας στην καθημερινή μας ζωή στην ομορφιά του χωριού μας; Ποιος σας έδωσε το ηθικό δικαίωμα να στερήσετε από τους γέροντες του χωριού μας κι από εμάς τους ίδιους τον χώρο της περισυλλογής μας και της πνευματικής μας ξεκούρασης; Τι επιπολαιότητα είναι αυτή; Ποιούς εξυπηρετούν αυτοί οι εγωισμοί; Ανακαλέστε παρακαλώ άμεσα αυτή σας την πρόταση.

Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σκοπέλου ερχόμενος και σ’ εσάς (συγνώμη που το λέω) αλλά δεν περίμενα τέτοιου είδους προχειρότητα και επιπολαιότητα για την λήψη τέτοιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναγνωρίζω ως ελαφρυντικό για όλους σας,  ότι στην  πρόταση που είχατε από την Τοπική Κοινότητα του Νέου Κλήματος θεωρήσατε ηθικό χρέος να συνταχθείτε με το Αίτημα αυτό (λογικό). Όμως δεν έπρεπε να σας προβληματίσει η στάση και η άρνηση των δύο Δημοτικών Συμβούλων που κατάγονται και διαμένουν στο Νέο Κλήμα (κ.κ Πατσής Γιώργος και Δένδης Κων/νος) που μειοψήφησαν στην αποδοχή του αιτήματος της τοπικής Κοινότητας να κόψουν τα τρία πεύκα στο χώρο της εκκλησίας; Δεν έπρεπε να ακούσετε και να ζητήσετε περισσότερες διευκρινήσεις για μια τόσο σοβαρή υπόθεση από τους Δημοτικούς συμβούλους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους;
Πώς  θα σας φαινόταν αγαπητοί μου πατριώτες, αν χωρίς κανένα σημαντικό λόγο -υποθετικά το αναφέρω- γινόταν πρόταση  από τις τοπικές σας Κοινότητες, να κόψετε τα κυπαρίσσια στην Παναγία Παπαμελετίου στη Σκόπελο ή στην Κοίμηση της Θεοτόκου στην Γλώσσα και ψήφιζαν την πρόταση όλοι οι δημοτικοί Σύμβουλοι του νησιού και μειοψηφούσαν μόνο οι σύμβουλοι των συγκεκριμένων περιοχών;

Θέλω να πιστεύω ότι η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε βιαστικά και χωρίς να γνωρίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι την μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα προέλθει από το κόψιμο των πεύκων στο χώρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στο Νέο Κλήμα.

Επειδή γνωρίζω την αγάπη και την ευαισθησία για το περιβάλλον όλων σας, παρακαλώ τον αξιότιμο κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο επαναφέρουν το θέμα αυτό και ανακαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο την Απόφαση αυτή.

Παρακαλώ συγχωρέστε τον τόνο και το ύφος της γραφής μου. Αυτά όμως τα συναισθήματα πηγάζουν αυθόρμητα από την  απέραντη αγάπη μου για την Σκόπελο και το χωριό μου.   
              
Κάθε σχόλιο και αντίρρηση τεκμηριωμένη δεκτά.

Φιλικά
Υδραίος Γιάννης»