Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η ενημέρωση των πολιτών και η πρόληψη της πυρκαγιάς το μεγαλό στοίχημα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου

Βαριά τα πρόστιμα στους υπαίτιους για πυρκαγιά από αμέλεια
Τριάντα περίπου ημέρες απομένουν για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου και ο προϊστάμενος αυτού Επιπυραγός Ευάγ. Καραμήντζας, έχει ρίξει όλο το βάρος, για μια ακόμα φορά, στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και να τους γνωρίσει τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένα χωριστά.
Ο μήνας Απρίλιος χαρακτηρίζεται “ύπουλος”, μιας και αυτή την εποχή γίνονται εργασίες καθαρισμού κτημάτων με χρήση φωτιάς και όλοι τρέχουν να προλάβουν, πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος. Εδώ βρίσκεται και ο κίνδυνος να βρεθεί κάποιος συμπολίτης μας κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια και να μπει αυτός και η οικογένειά του σε μια περιπέτεια, αφού ως γνωστόν, αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη και ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου!

Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα:

α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.
β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ. (άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).

3. Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου. Οι παραπάνω υποχρεούνται, να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση).

Το Π.Κ Σκοπέλου, ταγμένο στην υπηρεσία των πολιτών όχι μόνο για την καταστολή των πυρκαγιών αλλά ΚΥΡΙΩΣ για την πρόληψη τους καλεί όλους τους πολίτες να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και στραμμένα προς το περιβάλλον, την σκέψη μας καθαρή σε όλες μας τις ασχολίες στην ύπαιθρο, να εργαζόμαστε χωρίς επιπολαιότητα και υπερεκτίμηση των καταστάσεων αλλά και των δυνατοτήτων μας και τέλος να υιοθετήσουμε αυτή την ίδια την περιφρούρηση, με την παρουσία μας και την στηλίτευση όσων δρουν επιπόλαια και επικίνδυνα σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση του κοινωνικού συνόλου. 

Σπασμένοι κορμοί και κλαδιά σε όλο το δάσος της Σκοπέλου, αποτελούν μια
επιπρόσθετη μορφή ενέργειας για το δασικό οικοσύστημα, το οποίο είναι ήδη ενεργειακά κορεσμένο
Φέτος εξαιτίας της χιονόπτωσης προέκυψαν πολλά σπασμένα δέντρα στο δάσος και σε διάφορες περιοχές. Παρατηρείται όμως το φαινόμενο της ύπαρξης μεγάλου όγκου υπολειμμάτων κλαδιών που προέρχονται από την αποκλάδωση των κορμών, οι οποίοι και λαμβάνονται από τους κατοίκους για θέρμανση. Αυτά τα υπολείμματα αποτελούν μια επιπρόσθετη μορφή ενέργειας για το δασικό οικοσύστημα, το οποίο είναι ήδη ενεργειακά κορεσμένο, μιας και δεν παρατηρείται καμίας μορφής καλλιέργεια ή καθαρισμός του δάσους. Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τα υπολείμματα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καίγονται μέσα στο δάσος ή πλησίον αυτού, γιατί το κάψιμό τους δίνει μεγάλα μήκη φλόγας και ο κίνδυνος είναι άμεσος.

Επειδή  αυτή την εποχή γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο καθαρισμός των ελαιοπερίβολων με κάψιμο των προϊόντων του καθαρισμού (κλαδιά) και επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν ευνοούν την έναρξη και εξάπλωση της φωτιάς, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων όσων πρόκειται να κάψουν τα κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με την Πυροσβεστική Διάταξη (υπ’ αριθμόν 9) σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται μέχρι 30 Απριλίου η καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και 50 μέτρα από δεντροστοιχίες ΜΟΝΟ όταν ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

Συγκεκριμένα: 

Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία.

Αφαιρούμε / καθαρίζουμε την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.

Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας.

Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.

Διαβρέχουμε τη ζώνη προς την πλευρά του δάσους όταν απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία. 

Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα-τσάπες κ.τ.λ) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.

Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος. 

Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε,από το Π.Κ. Σκοπέλου καλώντας στο τηλ. 2424024199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο,ενημερώνουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.

Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσής μας, υποχρεούμεθα στην πλήρη κατάσβεση της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.

Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να  προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.

Παρακαλώ για την προσοχή σας και τη συμμόρφωσή σας στις υποδείξεις και Διατάξεις της Πυροσβεστικής. 

• Βοηθήστε μας ώστε να κρατήσουμε ανέπαφο το δάσος της Σκοπέλου.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα συμβάντα Δασικών πυρκαγιών στο Νησί της Σκοπέλου έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αυτή  (Μάρτιο και Απρίλιο).


Ας μην εφησυχάζουμε με το γεγονός ότι λόγω υγρασίας έχει εκλείψει ο κίνδυνος.