Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

3ο Νηπιαγωγείο Σκιάθου: Όχι στις φόλες..!

Μετά από τα δυσάρεστα περιστατικά δηλητηρίασης αδέσποτων που είχαμε στο νησί μας, οι μαθητές του 1ου τμήματος του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου, στέλνουν το δικό τους μήνυμα!
Εσείς λοιπόν με τις φόλες να έχετε το νου σας... Κάποια πράγματα αλλάζουν... Επειδή μέχρι τώρα η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων γινόταν ευκαιριακά, τα καταφύγια δεν οργανώθηκαν ποτέ συστηματικά. Η κακομεταχείριση των ζώων δεν έπαψε να υφίσταται. Γι' αυτό λοιπόν, δημιουργείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαιρέτως τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, που περισυλλέγονται καθίσταται υποχρεωτική. Όπως υποχρεωτική καθίσταται και η στείρωση. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων στους δήμους σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία και θεσμοθετείται η ευθύνη των δήμων. 

Η κακοποίηση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και η χρηματική ποινή ανέρχεται στις 30000 ευρώ.
Κι αυτή ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο που είναι το ίδιο αυστηρό. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 12 του νέου νομοσχεδίου απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε ζώου σε τσίρκο ή άλλο δημόσιο θέαμα! Στοπ σε θιάσους με ζώα και στα αλογάκια για φωτογράφιση. Εκτός νόμου τίθενται και η εκτροφή η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας! Το Σχολείο μας ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεση ενημέρωση. Επίσης ήρθαμε σε επαφή με τον διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Σκιάθου.

Η Αστυνομία λοιπόν βάσει της παραγράφου 2 της εγκυκλίου υπ. 71377/13/989391 με θέμα: Προστασία των ζώων. Εφαρμογή του Ν. 4039/2012, με ημερομηνία 2/07/2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ είναι υποχρεωμένη αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από Κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρμόδια Εργαστήρια. Και αυτό ισχύει τόσο για το γεύμα όσο και για ανάλυση στα σπλάγχνα των ζώων. Αφού ενημερώσουμε ως πολίτες την Αστυνομία, αυτή διενεργεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ αγνώστων για κακοποίηση-θανάτωση ζώων και σχηματίζει δικογραφία. Εφόσον υπάρχουν υποψίες για το δράστη, θα πρέπει να αναφερθεί στους αστυνομικούς. Σε περιοχές που υπάρχουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα δηλητηρίασης είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμός των πολιτών. Οι μαθητές του Σχολείου έχουν μπει σε διαδικασία σε κάθε τους βόλτα να ελέγχουν τις γωνιές των δρόμων του νησιού. Γνωρίζουν πολύ καλά τι μορφές μπορεί να έχει μια τροφή ύποπτη και επικίνδυνη!

Αποτρόπαια εγκλήματα σημειώνονται σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και πρέπει να τα πάρουμε στα σοβαρά. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται άμεσα με πιθανή μελλοντική κακοποίηση ανθρώπου... Όπως λέμε με απλά λόγια, όποιος δεν αγαπάει τα ζώα δεν αγαπάει ούτε τους ανθρώπους... Μια πράξη τέτοια λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνεται ως σήμα κινδύνου από τους αρμόδιους, για πιθανούς μελλοντικούς εγκληματίες. 

Η κακοποίηση ζώων από πολλά χρόνια πριν αναγνωριζόταν ως σημάδι παθολογίας των πιο βίαιων παραβατών. Επίσης έρευνες απέδειξαν ότι η κακοποίηση ζώων είναι άρρηκτα δεμένη με περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας! 

Κι η απάντηση των ζώων σε όλο αυτό; Βοηθάνε ασθενείς απλά με την παρουσία τους και τα χάδια που δέχονται... Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν ξέρω αν θα τα διάβαζαν ποτέ όσοι κακοποιούν ζώα, γιατί αυτοί είναι κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους..Ελπίζω όμως να τα διαβάσουν οι αρμόδιοι και να καταλάβουν ότι για να θεωρείται κανείς πολιτισμένος πρέπει να αντιμετωπίζει και τα ζώα με σεβασμό! 

Η προστασία τους από τη ανθρώπινη βαρβαρότητα, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει πέραν της αυστηρής ποινικής μεταχείρισης των παραβατών ή καλύτερα των δολοφόνων, να συνοδεύεται από την γενικότερη ενεργή κοινωνική συμμετοχή! Εμείς λοιπόν συμμετέχουμε!Η ορθή μεταχείριση των ζώων καταδεικνύει υψηλό επίπεδο Παιδείας και σωστή διαμορφωμένη κοινωνική κουλτούρα. Κι όπως είπε ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον «Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι»!


Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός