Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Λεύκωμα / Στιγμές από την Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Θεσσαλία

Η εξ αναβολής εκδήλωση της Τ.Ε. Βόλου για
την παρουσίαση του λευκώματος για τη δράση
του ΔΣΕ στη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθεί
την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ,
στις 7 μ.μ., στο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ
στις 7 μ.μ. στο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Η Τ.Ε. Βόλου με μεγάλη περηφάνια παρουσιάζει την έκδοση της Ε.Π. Θεσσαλίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κάθε λαϊκής οικογένειας που αντιλαμβάνεται την αξία της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, την παρακαταθήκη του τρίχρονου αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή της Θεσσαλίας, στα βουνά και τις πόλεις. 

Περιλαμβάνει υλικό 170 σελίδων που αφορά τη Θεσσαλία και τη δράση των θεσσαλικών τμημάτων του ΔΣΕ, από το 1946 έως το 1949. Στην περιοχή λειτούργησε το Αρχηγείο Θεσσαλίας με υπαρχηγεία σε Όλυμπο, Κίσαβο, Πήλιο, Άγραφα, Αντιχάσια. Έδρασε η 1η Μεραρχία με τις Ταξιαρχίες 123, 138, 192, την Ταξιαρχία του Ιππικού και την ειδική 60ή Μονάδα των Αγράφων. Ιδιαίτερα οι απόγονοι των ανταρτών και ανταρτισσών, μπορούν να δουν μέσα από τις σελίδες του λευκώματος την εποποιία που έγραψαν στα βουνά της Θεσσαλίας οι οικογένειές τους.

Μεγάλο μέρος της έκδοσης αποτελείται από αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, που αφορά την περιοχή και ήταν έως σήμερα ανέκδοτο. Τμήμα αυτού του υλικού που συγκεντρώθηκε περιέχεται είτε με τη μορφή εικόνας, είτε στα κείμενα.


Μέσα από το πλούσιο υλικό αναδεικνύονται οι υλικές προϋποθέσεις γέννησης του ΔΣΕ και η έκφρασή τους στη Θεσσαλία: οι συνθήκες μέσα στις οποίες δρούσε το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα στην εξέλιξη της ταξικής πάλης μέχρι και μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας. Η καταστολή - «λευκή τρομοκρατία» - του αστικού κράτους στην περιοχή και η κατάσταση των Κομματικών Οργανώσεων.

Στη συνέχεια αποτυπώνεται η πορεία ανάπτυξης και διάρθρωσης του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, η αποστολή των τμημάτων του, καθώς και μια ορισμένη «γνωριμία» με στρατιωτικά - πολιτικά στελέχη. Επίσης, καταγράφεται η λειτουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Παρουσιάζονται στοιχεία από την ειδική και πρωτοπόρα δουλειά του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στις γυναίκες μαχήτριες, καθώς και από την οργάνωση των ειδικών υπηρεσιών του ΔΣΕ: υγειονομική, επιμελητεία, ιδεολογική δουλειά - εκδοτικό κ.ά.

Η έκδοση, με συμπυκνωμένη αναφορά, στέκεται σε βασικές επιχειρήσεις των στρατιωτικών τμημάτων της Θεσσαλίας, όπως και κάποιες βασικές αποστολές θεσσαλικών τμημάτων εκτός της περιοχής τους. Η αναφορά γίνεται μέσα από εκθέσεις ηγετικών στρατιωτικών στελεχών, τις εφημερίδες του ΔΣΕ και των τμημάτων του και την αποτύπωσή τους με χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις.

Είναι η μοναδική έκδοση που κυκλοφορεί και περιέχει μια συγκεντρωτική εικόνα για τη δράση του ΔΣΕ στη Θεσσαλία. Για το λόγο αυτό αξίζει να υπάρχει σε κάθε λαϊκό σπίτι. Να διαβαστεί από τους νέους της περιοχής μας, να μάθουν από πρώτο χέρι την ηρωική ιστορία του λαού μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.