Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ανάμεσα σε κρότους και σιωπές

Αναζητώντας τα ερωτήματα

Συνεργασία του Νόστιμον Ήμαρ και του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες εντείνεται η προσπάθεια του Σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας για ριζικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των 75 κερματισμένων δομών τους, με όχημα την συγκρότησή τους σε έναν ενιαίο και αυτόνομο φορέα, την οποία διεκδικούν.

Οι εργαζόμενοι/ες ζητούν «να μας δοθεί η δυνατότητα να δουλεύουμε μέσα σε συνθήκες αυξημένης συνθετότητας, δυσκολιών και απαιτήσεων, δηλαδή να δουλεύουμε ακόμα περισσότερο και με υψηλότερους στόχους», ώστε «να βελτιώνονται οι υπηρεσίες των Κέντρων Πρόληψης προς όλους όσοι βρίσκονται στη χώρα, με τη συμμετοχή των ίδιων», όπως αναφέρουν στο πολύ ενδιαφέρον πρόσφατο βιβλίο τους «Κοινότητα, Πρόληψη των Εξαρτήσεων, Κέντρα Πρόληψης», αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2016 και είναι ελεύθερα διαθέσιμο στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο http://www.ideostato.gr/2016/11/e-book.html

Ένα βασικό δίδαγμα της μακράς και πολύμορφης προσπάθειας των εργαζομένων είναι ότι βρίσκονται αντιμέτωποι/ες διαχρονικά με κυρίαρχους κύκλους των επιστημονικών και πολιτικών «επιτελείων», σε δύο μέτωπα.
Το πρώτο αφορά ανταγωνισμούς μεταξύ «παιχτών» και συμφερόντων ξένων προς την επιστήμη και την κοινωνική προσφορά, που οι πολιτικές ηγεσίες αναπαράγουν άλλοτε με την αβουλία ή την ατολμία τους, άλλοτε εμπρόθετα. Το δεύτερο, πολλαπλά συνδεόμενο με το πρώτο, αφορά τη βαθειά υποτίμηση της άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην κοινότητα και, το κυριότερο, με τα μέλη της κοινότητας, από τα μέλη της για τα μέλη της: την υποτίμηση, δηλαδή, του έργου, της φιλοσοφίας και του οράματος της κοινοτικής/καθολικής πρόληψης των εξαρτήσεων, το άδειασμα της πρόληψης από τα μετασχηματιστικά στοιχεία της.

Η έκδοση του βιβλίου «Κοινότητα, Πρόληψη των Εξαρτήσεων, Κέντρα Πρόληψης», γραμμένο στα «χαρακώματα» του διπλού μετώπου, είναι η αφορμή της συνάντησης του Νόστιμον Ήμαρ και του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Από εκεί η συνεργασία μας γεννήθηκε αβίαστα στη βάση του κοινού ενδιαφέροντος  μιας ιστοσελίδας και ενός βιβλίου γύρω από τα αλληλοσυνδεόμενα -σήμερα όσο ποτέ- ζητήματα της εξάρτησης, της κοινωνικής ανασυγκρότησης και της προσωπικής αυτονομίας.

Το αφιέρωμα θα χτίζεται με άρθρα εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης αλλά και άλλων δομών και «χώρων», γραμμένα γύρω από θεματικές που πραγματεύεται το βιβλίο, χωρίς όμως να εξαντλούνται σε αυτές. Θα επιδιώξουμε ιδιαίτερα να φιλοξενήσουμε άρθρα γραμμένα με κριτική ματιά, ώστε ο διάλογος να είναι περισσότερο ουσιαστικός και ενδιαφέρων.

Ελπίζουμε, έτσι, να συμβάλουμε σε έναν δημιουργικό προβληματισμό γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης. Αλλά και στον όποιο δημόσιο διάλογο γίνεται στη χώρα μας αναφορικά με το απτό, δύσκολο, επίπονο, υψηλών απαιτήσεων,  δισυπόστατο έργο της κοινωνικής επιβίωσης εν μέσω μιας εν εξελίξει καταστροφής και της αναζήτησης διεξόδων.

Θωμάς Γιούργας, Νόστιμον Ήμαρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.