Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΡΚ ΜΕΝΤΟΦ / Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Βούρος
Σελ.: 80 τιμή: 8,48 ευρώ
ISBN: 978-618-5191-14-6
Κάπα Εκδοτική
Η προσπάθεια του δασκάλου Τζέιμς Λιντς να εντάξει την κωφάλαλη μαθήτριά του Σάρα στα άδυτα ενός εντελώς ξένου και επικίνδυνου, για εκείνη, γλωσσικού τοπίου, αποπειρώμενος και ο ίδιος να καταλάβει τους όρους και τις αγωνίες που συνθέτουν τον δικό της κόσμο, είναι τιτάνια.  Η Σάρα σχεδόν αρνείται να εισέλθει, να «χωνευτεί» στη νέα ζωή των ομιλούντων και ακουόντων ατόμων, τρέμει στην ιδέα μιας νέας φάσης με… ήχους σε αυτή τη παντοτινή σιωπή της.

Η σχέση της με τον Τζέιμς είναι ζεστή, τρυφερή, ουσιαστική, πρωτόγνωρη για κείνη (της μοιάζει αδιανόητο, αλλά και δελεαστικό συνάμα, να σχετίζεται με άτομα «άλλα», με πρόσωπα ομιλούντα, με χαρακτήρες «πλεονεκτικούς»). Εντούτοις, η είσοδός της στον κόσμο του νιώθει πως θα γίνει με τρόπο επιβαρυντικό για κείνη, νιώθει πως πρέπει να εισχωρήσει και να ενταχθεί ως άτομο «μειονεκτικό», ως περίπτωση «καθυστερημένου» – είναι, άλλωστε, μια στάση ζωής που η ίδια της η μητέρα θέλησε κάποτε να της επιβάλει, για να της δείξει, ίσως, τη διαφορετικότητά της, τη… φυσική απομόνωσή της από τους γύρω της, από την κοινωνία, από την ανθρώπινη κοινότητα. Ακόμα και η πιο στενή επαφή τους, ακόμα και ο γάμος τους, δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαιτέρως την κατάσταση. Θα αντιδικήσει συχνά μαζί του, θα τον απογοητεύσει και θα απογοητευθεί, αλλά θα αφήνεται σιγά-σιγά στα έμπειρα χέρια του. 

O πείσμων Τζέιμς θα παλέψει γερά για να καταφέρει και να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα των χρόνιων προσπαθειών του. Θέλει η Σάρα –και κάθε άλλη Σάρα της κωφάλαλης κοινότητας– να αλλάξουν τρόπο ζωής, σχέσεων, συνηθειών, να «ακούσουν» άλλους ήχους, παρά αυτούς της μόνιμης σιωπής· υπάρχουν ήχοι γι’ αυτούς, τους «άλλους», που είναι αόρατοι για τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους (όπως, όντως, συμβαίνει και το αντίθετο)· είναι, άλλωστε, τούτο που προσπαθεί να καταφέρει ο Λιντς, να ενώσει δύο κόσμους, δυσπρόσιτους τον έναν για τον άλλο, να τους φέρει όσο το δυνατόν κοντύτερα. 

Η  μετάφραση-απόδοση έγινε για την παράσταση Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού που ανέβηκε το 2000 στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Το κείμενο συμπληρώθηκε για την παράσταση Παιδιά ενός κατώτερου Θεού που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και πάλι του Γιάννη Βούρου στο Θέατρο Βεάκη έως τις 24 Απριλίου.

Δήλωση προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών για το προσφυγικό

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού είναι εθνικό και έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη φτώχεια, την ανεργία και το σχέδιο αξιολόγησης από τους θεσμούς, που επιτέλους πρέπει κάποτε να λήξει.

Το σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες κατά μήκος της διαδρομής Πειραιάς – Ειδομένη, αντιμετωπίστηκε από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Συνεργαστήκαμε και μέσα από τη συνέργεια πετύχαμε να μην έχουμε καμία απώλεια. Διασφαλίσαμε τη δημόσια υγεία, τη σίτιση των ανθρώπων αυτών και την προσωρινή παραμονή και ομαλοποιήσαμε την κατάσταση. Το φαινόμενο όμως θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Έρχεται "τσουνάμι" και χρειάζεται συντονισμός. Ο συντονισμός αυτός ξεκινά σήμερα και μας ζητήθηκε να παρέχουμε στέγαση, σίτιση και κοινωνικές υπηρεσίες.

Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνδράμουμε όλοι: Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, ΜΚΟ, τοπικές κοινωνίες, η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.α. έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μια προσφορά αγαθών. Επίσης πρέπει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι σαφής και ξεκάθαρη έτσι ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις και πολώσεις. Είναι δύσκολο το εγχείρημα πάνω σε ένα σοβαρό θέμα, όπου η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μια ανθρωπιστική κρίση της ευρύτερης περιοχής. Αν όλο αυτό γινόταν σε μια οποιαδήποτε άλλοι χώρα θα είχε υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Οι Έλληνες όμως το αντιμετωπίζουν στα πλαίσια του ανθρωπισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας. Άρα λοιπόν οι υπόλοιποι έτεροι μας πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος γιατί αυτή μέχρι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δις ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η οικονομική ασφυξία και με τη διαχείριση που ακολουθείται είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, συνένωση δυνάμεων και σαφές σχέδιο για το ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο το κάνει».

Πόσο κίτς αντέχεις;

Θα το μάθεις την Τσικνοπέμπτη στο BARDON.
Ντύσου αταίριαστα, ντύσου φαντεζί, συνδύασε με περίσσια κακογουστιά  ότι πιο αταίριαστο χρώμα υπάρχει και  έλα να χορέψουμε παρέα μέχρι το πρωί.

Εξέπληξε μας με τον ΚΙΤΣ εαυτό σου και θάμπωσε μας με τα ρούχα και αξεσουάρ που έκρυβες επιμελώς στην ντουλάπα σου για μια τέτοια ώρα.

Ο Ναυτικός Όμιλος σε καλεί και δεν μπορείς να λείπεις από το πάρτυ της χρονιάς!

KITSARELA PARTY,
Bardon,
Πέμπτη 03/03  • 10:30 μ.μ. 

Ελάτε να τσικνίσουμε στη Γλώσσα

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γλώσσας και Λουτρακίου της νήσου Σκοπέλου σας προσκαλεί να τσικνίσουμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016 και ώρα 8:00 μ.μ., στην ψησταριά Κληματαριά στο Λουτράκι.

Τιμή εισόδου 15 ευρώ με πλήρες μενού, ανάλογο της ημέρας, ποτό  και ζωντανή μουσική.

Φορέστε την καλή σας διάθεση και εμείς σας υποσχόμαστε μια όμορφη βραδιά

Σας περιμένουμε!

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Σκόπελος /Εγκαίνια στο ιχθυοπωλείο "η Φρεσκάδα"

Ένα νέο ψαράδικο έκανε σήμερα τα εγκαίνια και θα είναι ανοικτό από τη νέα εβδομάδα, με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, κατεψυγμένα προϊόντα, πάγο και δολώματα.

Ιδιοκτήτης ο Σπύρος Σάββας του Γιάννη και το ιχθυοπωλείο βρίσκεται απέναντι από το Γυμναστήριο και δίπλα από το φαρμακείο του Τσαρπαλά.

Καλές δουλειές!

Τηλ. 24240 24548 - 698 698 6668

Νίκη (2-1) ψυχολογίας και ηρεμίας για τον Α.Ο. Σκοπέλου

Μεγάλης βαθμολογικής σημασίας η σημερινή νίκη της Σκοπέλου στον “εντός” - εκτός έδρας αγώνα με τον ΦΘ Αγχίαλο, τον οποίο κέρδισε με σκορ 2-1 (2-0 ημίχρονο).
Η ομάδα ξεπερνώντας το φυσιολογικό μούδιασμα του πρώτου ημιώρου, λόγω των γνωστών γεγονότων, προηγήθηκε στο 45’ με υπέροχο σουτ του Συνοδινού, έξω από την μεγάλη περιοχή, το οποίο κατέληξε στα δίχτυα, αφού πρώτα κτύπησε στο δεξί δοκάρι.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΧΗΓΟΣ
Γούρικο το περιβραχιόνιο του αρχηγού, που φόρεσε για πρώτη φορά ο Έρζον Χισάι.
Δύο λεπτά αργότερα (47’) ο Παντελής Χρυσοφός “κλείδωσε”, όπως τελικά διαμορφώθηκε το σκορ, τη νίκη με κοντινό πλασέ...

Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στο δράμα των εγκλωβισμένων στα σύνορα αγωνίας και ελπίδας

Γράφει ο 
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ
Η φωτογραφία του πατέρα-πρόσφυγα που προσπαθεί μέσα στο σκοτάδι να περάσει το μωρό του από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας, δεν κέρδισε άδικα την πρώτη θέση στο διαγωνισμό World Press Photo 2016. Κέρδισε επειδή πετυχαίνει να αποδώσει οπτικά την κινητήριο δύναμη που ωθεί χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να διακινδυνέψουν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο. Πρόκειται για την ελπίδα. Δίνοντας «πρόσωπο» στις χιλιάδες ψυχές που χάνουν την ατομικότητά τους πίσω από τον απρόσωπο όρο «προσφυγικές ροές», η φωτογραφία «καρφώνει» την Ευρώπη που κλείνει τα μάτια στο δράμα των εγκλωβισμένων στα σύνορα αγωνίας και ελπίδας…

Την ώρα που η Κομισιόν έχει επιδείξει ιδιαίτερα έντονο ζήλο για την συμμόρφωση της Ελλάδας στα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και την τήρηση των υποχρεώσεών της, δεν φαίνεται να ενοχλείται το ίδιο από την στάση που κρατούν ορισμένα κράτη μέλη τα οποία παραβιάζουν το συμφωνημένο πλαίσιο σχετικά με την από 22 Σεπτεμβρίου 2015 απόφαση του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων/αιτούντων άσυλο. 

Η κίνηση της Αυστρίας να συγκαλέσει εξωθεσμική σύσκεψη στη Βιέννη με...

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ποδόσφαιρο / Πάμε Σκιάθο για την υπέρβαση…

Στη Σκιάθο, λόγω τιμωρίας (κλικ) θα αντιμετωπίσει η ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Ο. Σκοπέλου τον Αγχίαλο, στον "εντός" έδρας αγώνα της, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στη 1 μ.μ., στο στάδιο “Γεώργιος Σαρρής”.

Η ομάδα, μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα με τον Πρωτεσίλαο (κλικ), δεν είναι στα καλύτερά της και παικτές και προπονητής, χωρίς να έχουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης, καλούνται να γυρίσουν σελίδα, να διαχειριστούν την κρίση, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και να αποδείξουν ότι το ποδόσφαιρο ενώνει...

Από την ομάδα της Σκοπέλου θα απουσιάσει ο αρχηγός Σταμάτης Χρυσόφος, ο οποίος τιμωρήθηκε επειδή δεν υπέγραψε το φύλλο αγώνα την περασμένη Κυριακή, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι αυτό συνεπάγεται ποινή μιας αγωνιστικής, καθώς και ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει κληθεί να απολογηθεί γραπτώς από την διοίκηση για πειθαρχικό του παράπτωμα…

Καλή επιτυχία!

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επαγγελματιών Γλώσσας και Λουτρακίου

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γλώσσας και Λουτρακίου της νήσου Σκοπέλου προσκαλεί  τα μέλη του στο νέο χώρο στέγασης του (πρώην καφέ ΚΛΙΚ) σε Γενική Συνέλευση την

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6:00 μ.μ.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του χώρου μας!

Η παρουσία σας θα είναι μεγάλη μας τιμή

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή κρούσματα εξαπάτησης καταναλωτών από άτομα, τα οποία προφασίζονται την ιδιότητα του υπαλλήλου της Εταιρίας και προχωρούν επ’ αμοιβή σε παράνομες παρεμβάσεις στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές και τονίζει ότι:

-Τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε καμία περίπτωση και για καμία υπηρεσία που παρέχει η Εταιρία δεν ζητούν χρηματική αμοιβή από τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ακίνητό τους

-Στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχει παρασχεθεί από την Εταιρία ειδική υπηρεσιακή ταυτότητα, την επίδειξη της οποίας θα πρέπει να ζητούν οι καταναλωτές προκειμένου να επαληθεύσουν ότι πράγματι πρόκειται για εξουσιοδοτημένο συνεργείο

-Στην περίπτωση που ο καταναλωτής έχει υπόνοιες για εξαπάτηση από τους υπαλλήλους που τον επισκέπτονται, πρέπει να καλεί άμεσα στα τηλέφωνα βλαβών που αναφέρονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Επιπλέον ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας όλων των καταναλωτών, προκειμένου να εντοπιστούν ρευματοκλοπές, παραβιάσεις και παράνομες συνδέσεις και υπενθυμίζεται ότι το αδίκημα της ρευματοκλοπής διώκεται ποινικά.

ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ/ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΛΟΥ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Δωρεάν εμβολιασμός στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Εμβολιαστική δράση για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα υγείας, πραγματοποιείται στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου. Δικαιούχοι του δωρεάν εμβολιασμού είναι ανασφάλιστοι, αλλοδαποί και αθίγγανοι.

Τα εμβόλια για:

Ερυθρά, Ιλαρά, Παρωτίτιδα
Διφθερίτιδα
Τέτανο
Κοκκύτη
Πολιομυελίτιδα
Ανεμευλογιά
Ηπατίτιδα Β
Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

διατίθενται δωρεάν και οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται χωρίς χρηματικό αντίτιμο κατόπιν συνεννόησης με το Κ.Υ. Σκοπέλου, τηλ. 2424022222.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

“Καταιγίδα από τον Λεβάντε” / Το νέο βιβλίο του Αλοννησιώτη συγγραφέα Κώστα Μαυρίκη

Ο  Αλοννησιώτης συγγραφέας Κώστας Μαυρίκης τελείωσε το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο  “Καταιγίδα από τον Λεβάντε”, το οποίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα από μια εποχή μεγάλων αλλαγών στον ελλαδικό χώρο. Πηγή έμπνευσης ο ευρύτερος χώρος των Βορείων Σποράδων.

Στις 430 σελίδες ο αναγνώστης μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στο 1500 μ.Χ. Είναι η εποχή που οι Οθωμανοί εξαπλώνονται στο Αιγαίο και στον ελλαδικό χώρο. Ο ήρωας μας ένας απλός Αλοννησιώτης, που οι συμπτώσεις  τον αναγκάζουν να ανδρωθεί και  να επιβιώσει στη θύελλα της ζωής του..

Τέλος 15ου αιώνα στην Αλόννησο

Η εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων.
Πέφτει η Κωνσταντινούπολη και ο σουλτάνος εξαπλώνεται στον ελλαδικό χώρο. Είναι η οθωμανική καταιγίδα που έρχεται από τα βορειοανατολικά (Λεβάντε)
Οι Ενετοί στο κέντρο αυτής της επεκτατικής θύελλας χάνουν μία μία τις βάσεις στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες βλέπουν τις ραγδαίες αλλαγές και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Ο ήρωάς μας εμπλέκεται σ’ αυτό τον κυκλώνα των γεγονότων. Ο ατίθασος χαρακτήρας τού Αγάλλου τον παρασύρει σε κάθε λογής περιπέτεια.

Φυγόδικος, ναυαγός, κουρσάρος, πολιουρκούμενος στη Χαλκίδα, κωπηλάτης σε γαλέρα, σκλάβος, πειρατής και στο τέλος τσοπάνης. Παρ’ όλα αυτά, επιβιώνει απ’ όλα, αλλά στο τελευταίο δυσκολεύεται. Ακόμα και σαν κτηνοτρόφος η μοίρα τού επιφυλάσσει διαβολικές συμπτώσεις που τον οδηγούν στα άκρα.

Έργα του ιδίου:

Σκόπελος / Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο, τον Νέο

Λειτουργία,
μετά από πολλά χρόνια,
θα γίνει την
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου,
το πρωί, στο εκκλησάκι
του Αγίου Νικολάου, του Νέου,
που βρίσκεται στη θέση
Νταμάρια Σκοπέλου.

Όσοι πιστοί, προσέλθετε...

Στα “μαλακά” ο Α.Ο. Σκοπέλου / Στη Σκιάθο ο “εντός” έδρας αγώνας της Κυριακής…

Στην επικίνδυνη ζώνη η Σκόπελος

Μηδενισμός στον αγώνα κόντρα στον Πρωτεσίλαο (1-2 στο 45’ κλικ), αφαίρεση 3 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα, τιμωρία 1 αγωνιστικής της έδρας και πρόστιμο 100 ευρώ ήταν η ποινή που επιβλήθηκε πριν από λίγο στην ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Ο. Σκοπέλου, αφού η πειθαρχική επιτροπή εξάντλησε την επιείκειά της και έκανε δεκτά τα επιχειρήματα του προέδρου Βασίλη Ρόδιου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα ενώπιόν της στο Βόλο.

Η επιτροπή έλαβε υπόψη της την καλή διαγωγή και το ότι λόγω καταστροφής του γηπέδου δεν υπήρχε η απαιτούμενη ασφάλεια.

• Στον αγώνα, που θα γίνει την Κυριακή στη Σκιάθο, η ομάδα του Α.Ο. Σκοπέλου θα αντιμετωπίσει τον ΦΘ Αγχιάλου χωρίς τον αρχηγό της Σταμάτη Χρυσοφό, ο οποίος έχει τιμωρηθεί με 1 αγωνιστική...

• Μετά τον μηδενισμό και το -3 η κατάταξη έχει ως εξής:

  1) ΓΣ Αλμυρού 42
  2) Διαγόρας 35
  3) Πρωτεσίλαος 25
  4) Αίας 23
  5) Απόλλων 21
  6) Αγχίαλος 20
  7) ΕΜΑ 16
---------------------------
  8) Δήμητρα 15
  9) Σκόπελος 14
10) Μυρμιδόνες 11
11) Αχιλλέας 8
12) Άθλος 3

Η Πανήγυρις του Iερομάρτυρος Aγίου Pηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου και πολιούχου του νησιού

Με μεγάλη λαμπρότητα, όπως αρμόζει στον Άγιο του Νησιού, ετελέσθη η Πανήγυρις του Iερομάρτυρος Aγίου Pηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου και πολιούχου του νησιού. Την παραμονή στις 24 Φεβρουαρίου οι καμπάνες όλων των εκκλησιών σήμαναν χαρμόσυνα και στις 7 μ.μ. ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Σκόπελος / Ευχαριστήριο προς τους Εθελοντές

Η εκκλησιαστική επιτροπή του Δήμου Σκοπέλου και ο Δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης
ευχαριστούν θερμά 
όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στον καθαρισμό, το βάψιμο και εν γένει στον ευπρεπισμό στην Ιερά Μονή του Αγίου Ρηγίνου και στη θέση παλιό γεφύρι, τόπο μαρτυρίου το Αγίου, εν όψει της μεγάλης γιορτής του Πολιούχου του νησιού μας.

Αιτήσεις των εκπαιδευτικών για την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Εώς και την Παρασκευή 26/2 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Σύμφωνα με την αριθμ. 201980/Δ2/10-12-2015 (ΦΕΚ 2737 τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι είναι δυνατόν να υποβάλουν αίτηση σε μία (1) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) της επιλογής τους. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι, τυχόν, υποβάλλουν αιτήσεις σε περισσότερες από μία Δ.Δ.Ε. θα τεθούν εκτός προγράμματος.

Οι αιτήσεις αφορούν τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03  (Μαθηματικοί), ΠΕ04.01 (Φυσικοί) και ΠΕ04.02 (Χημικοί). Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι  εγγεγραμμένοι στους Ενιαίους Πίνακες Προσωρινών Αναπληρωτών Γενικής Παιδείας έτους 2015-2016.

Περισσότερες πληροφορίες στη  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας,

στο τηλ 2421047386 - 7

κα Μουστακίδου

και στη σελίδα dide.mag.sch.gr

Αίτημα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό για την απόκτηση ονομασίας “Δαμάσκηνο Σκοπέλου” Π.Ο.Π.

Στα χέρια του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου βρίσκεται αίτημα της Marijke Γρυπιώτη - Velstra, το οποίο υπογράφουν πάνω από πενήντα Σκοπελίτες παραγωγοί διαφόρων προϊόντων, με θέμα την απόκτηση ονομασίας Π.Ο.Π. για το δαμάσκηνο Σκοπέλου.

Η αίτηση, η οποία εστάλη με συστημένη επιστολή, έχει ως εξής:
«Σας παρακαλώ να κάνετε αποδεκτό το αίτημα για σύνταξη και κατάθεση φακέλου για την απόκτηση ονομασίας “Δαμάσκηνο Σκοπέλου” Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), το οποίο θα δώσει υπεραξία σε αυτό το σημαντικό προϊόν του νησιού μας.»

Αποκριάτικος χορός των Ναυτοπροσκόπων Σκοπέλου

Τον αποκριάτικο χορό του διοργανώνει το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σκοπέλου, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 4.30 μ.μ., στον "Ορφέα".

Εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, η εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε το σημαντικό έργο της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), στο προσφυγικό.
Την Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, παρουσίασε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, κα  Μαρία Βερβέρη, η οποία τόνισε εκτός των άλλων, πως η Ένωση είχε υποχρέωση να αναδείξει την αξία και την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς στο προσφυγικό ζήτημα, συγκεκριμένα ανέφερε “ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης, η αθρόα εισροή προσφύγων στην ελληνική επικράτεια ως απότοκος της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι χαρακτηρισμένη ως η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία, οι Έλληνες τότε...

Επίσκεψη μαθητών και μαθητριών της Γ' Γυμνασίου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου

Ο Προϊστάμενος Πυραγός Ευάγγελος Καραμήντζας και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας την Γ’ Τάξη του Γυμνασίου Σκοπέλου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού του Γυμνασίου  και οι 31 μαθητές ενημερώθηκαν απο τον Προϊστάμενο για  τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , τις ιδιαιτερότητες και τη  φύση του επαγγέλματος του πυροσβέστη και γνώρισαν απο κοντά τον εξοπλισμό, τα μέσα και το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου.

Πρωτοβουλία της ΕΡΤ Βόλου για συγκέντρωση τροφίμων για πρόσφυγες

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων για τους 300 –και πλέον– πρόσφυγες που βρίσκονται στον σταθμό Σ.Ε.Α μεταξύ Σούρπης και Αλμυρού, από τις τρεις προχθες το απόγευμα, ανέλαβε η ΕΡΤ Βόλου σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του Νομού.

Οι πρόσφυγες –μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά– επέβαιναν σε έξι πούλμαν και είχαν προορισμό την Ειδομένη. Το ταξίδι τους διακόπηκε –άγνωστο για πόσο- όταν αστυνομικοί του Α.Τ. Αλμυρού, σε εφαρμογή σχετικών εντολών, σταμάτησαν τα πούλμαν στον σταθμό Σ.Ε.Α, όπου και παραμένουν μέχρις ότου αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Ειδομένη.

Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν, μοιράστηκαν στους πρόσφυγες αργά χθες το μεσημέρι από εργαζόμενους της ΕΡΤ Βόλου. Εκτός από τις επιχειρήσεις που συνέδραμαν αυτή την προσπάθεια (οι οποίες παρατίθενται αναλυτικά παρακάτω) σημαντική ήταν – για μια ακόμη φορά - η συμβολή, αφενός της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, αφετέρου της Κουζίνας Αλληλεγγύης, χάρη στην εθελοντική προσφορά της οποίας παρασκευάστηκε φαγητό, για τη σίτιση όλων των εγκλωβισμένων προσφύγων. Εξίσου σημαντική ήταν και η συνδρομή της κοινωνικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, που συνέβαλλε με προμήθειες σε γάλα, φρυγανιές και όσπρια.

Στην πρωτοβουλία συνέδραμαν οι εξής επιχειρήσεις:

Βιομηχανία Αναψυκτικών ΕΨΑ (Αγριά)
Τυροκομείο ΡΟΥΣΣΑΣ (Αλμυρός)
Σούπερ Μάρκετ ΤΣΑΝΑΚΑΣ (Σούρπη)

Κοπή βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου "η Ενότητα” / Την Κυριακή Γ.Σ. και εκλογές

Δεν πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση με θέματα απολογισμός χρονιάς και εκλογές για το νέο Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο "η Ενότητα”, που επρόκειτο να γίνουν στις 21 Φεβρουαρίου, λόγω μη προσέλευσης ικανού αριθμού μελών και θα επαναληφθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, ενώ έγινε η προγραμματισμένη κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Σκιάθος / Καλώς ήρθες Ανακύκλωση!

ξεβιδώνω, αδειάζω, ζουλάω
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν οι πρώτοι μπλε κάδοι στο νησί της Σκιάθου, γεγονός που έδωσε μεγάλη χαρά σε όλους όσους έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στο περιβάλλον και αγάπη για την ανάπτυξη του τόπου τους όπως τα Πουλιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Έτσι το 1ο Σμήνος Σκιάθου άρχισε να θέτει στόχους παίρνοντας την ιστορία από το τέλος. Με τους πρώτους τόνους πλαστικού που έστειλε η Ανακύκλωση της Σκιάθου έλαβε ένα αναπηρικό καρότσι το οποίο το Νοέμβριο τα Πουλιά παρέδωσαν στο Λιμεναρχείο Σκιάθου προς εξυπηρέτηση ταξιδιωτών. Το καρότσι παραμείνε στο λιμενοφυλάκειο του κεντρικού λιμένα και τα Πουλιά έφυγαν με ένα νέο στόχο. «Απινιδωτής».

Πώς θα κάνουνε όλο και περισσότερα σπίτια Ανακύκλωση; Πώς θα βάλουμε στη διαδικασία τους γείτονες να διαχωρίζουν τα σκουπίδια και πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώνουν τα καπάκια των συσκευασιών;

Τα Πουλιά πριν τα Χριστούγεννα μοίρασαν στα σπίτια σακουλάκια Αη- Βασίληδες όπου οι νοικοκυρές  συγκέντρωναν τα καπάκια και μετά τις γιορτες τα έφεραν γεμάτα στην εστία, τέλος του Γενάρη γνώρισαν την κυρία Ανακύκλωση, έπαιξαν μαζί της, απάντησαν στα ερωτηματικά τους, επισκέφθηκαν τους...

Κοπή πίτας Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου πραγματοποίησε εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κέντρο «Ασπρόλιθος». 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου κα Παναγιώτα Διολέττα παρουσία  του Διοικητικού Συμβουλίου έκοψε την πίτα και ευχήθηκε σε όλες τις κυρίες καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη, αγάπη και ο Σύλλογος Γυναικών να συνεχίζει να είναι δημιουργικός και δραστήριος.

Στη συνέχεια έκανε έναν αναλυτικό απολογισμό της χρονιάς που...

Ποδόσφαιρο / Βαριά τιμωρία για τον Α.Ο. Σκοπέλου και αβέβαιο μέλλον

Με την ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Ο. Σκοπέλου, μετά την διακοπή του αγώνα Α.Ο. Σκοπέλου - Πρωτεσίλαος (κλικ), να κινδυνεύει να τιμωρηθεί με αφαίρεση 10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και 5 από το επόμενο, ενώ μπορεί να επιβληθεί και χρηματική ποινή και εν αναμονή της οποιας απόφασης, το Δ.Σ. του Α.Ο. Σκοπέλου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ. του Α.Ο. Σκοπέλου καταδικάζει την μεμονωμένη πράξη φιλάθλου της ομάδος μας να κινηθεί απειλητικά εναντίον του διαιτητή στο ημίχρονο του αγώνα με τον Πρωτεσίλαο.

Τέτοιες ενέργειες μόνο αρνητικές συνέπειες για την ομάδα μας μπορεί να επιφέρουν αμαυρώνοντας την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τους παίχτες, τον προπονητή και την διοίκηση προκειμένου να σταθεί η ομάδα στην κατηγορία. Η κακή έως και εχθρική διαιτησία εις βάρος μας την φετινή χρονιά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγεί σε ακραίες ενέργειες.

Το Δ.Σ. θα αναμένει τις αποφάσεις τις Ομοσπονδίας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει προκειμένου να καθοριστεί η μελλοντική πορεία του αγωνιστικού ποδοσφαιρικού τμήματός μας.»

Σκόπελος / ο Πολιτισμός ήταν η αιτία..!

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου
Τα θερμά, αλλά κυρίως ειλικρινή, συγχαρητήρια προς το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Σκοπέλου, που έδιναν απλόχερα οι παρευρισκόμενοι μετά το τέλος της εκδήλωσης, το “παλιές καλές εποχές” που ακούστηκε πολλές φορές, το υπέροχο θέαμα που πρόσφεραν τα χορευτικά τμήματα του παραδοσιακού, μοντέρνου χορού καθώς και του μπαλέτου, είναι λίγα για να σας μεταφέρουν την χθεσινή γιορτινή ατμόσφαιρα, στην πρώτη κοπή της πίτας “που ήταν η αφορμή, ο Πολιτισμός ήταν η αιτία”…
Στην σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεραφείμ Κονταξής είπε μεταξύ άλλων:

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Α.Ο. Σκοπέλου - Πρωτεσίλαος 1-2 και διακοπή..!

  • “Καίει” το φύλλο αγώνα
  • Φήμες για παραίτηση του προπονητή Γιάννη Γλύκου
  • Αναμένεται(;) ανακοίνωση της Διοίκησης του Α.Ο. Σκοπέλου

Τη συνοδεία περιπολικού χρειάστηκε ο διαιτητής του σημερινού αγώνα Α.Ο. Σκοπέλου - Πρωτεσίλαος για να φύγει από το γήπεδο και να μεταφερθεί στο Κ.Υ. Σκοπέλου, αφού όπως υποστήριξε τραυματίστηκε από φίλαθλο της γηπεδούχου ομάδας και δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα, τον οποίο διέκοψε οριστικά!

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη αλλά η ψυχρολουσία ήρθε μόλις στο 5’, όταν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ των φιλοξενουμένων με το οποίο προηγήθηκαν με 1-0, ενώ στο 17’ διπλασίασαν τα τέρματά τους.

Η ομάδα της Σκοπέλου μπόρεσε να αντιδράσει, να...

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Στην έκθεση GREKLAND PANORAMA ο Δήμος Αλοννήσου

Στην τουριστική έκθεση Grekland Panorama 2016, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το σαββατοκύριακο 12-14 Φεβρουαρίου, συμμετείχε και φέτος ο Δήμος Αλοννήσου.

Η έκθεση Grekland Panorama πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με την υποστήριξη των ισχυρότερων παραγόντων της σκανδιναβικής ταξιδιωτικής αγοράς. Η έκθεση, η οποία αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και την Κύπρο, έχει καθιερωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που διοργανώνονται στη σουηδική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. 

Η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έδωσε δυναμικά το παρόν στη σκανδιναβική αγορά με εντυπωσιακό...

Η ΕΡΤ Βόλου συναντά φίλους και ακροατές σε ένα από τα πιο παλιά μουσικά στέκια το café Santan

Οι εποχές που βιώνουμε και ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες και  με πολλά και προβλήματα. Η διέξοδος, πολλές φορές βρίσκεται σε απλά και όμορφα πράγματα. Η μουσική είναι μια από αυτές. Έτσι οι άνθρωποι της ΕΡΤ Βόλου σκέφθηκαν να βρεθούν με φίλους και ακροατές, σε ένα από τα πιο παλιά μουσικά στέκια του Βόλου, το café Santan (Εργατικού Κέντρου 12, Βόλος), με live μουσική από το τοπικό συγκρότημα “jacks”. Η βραδιά θα συνεχιστεί με μουσικές επιλογές από τον αλληλέγγυο μουσικό παραγωγό της ΕΡΤ Βόλου και dj  Δημήτρη Σιαφάκα.

Συνεχίζοντας, όμως, την προσπάθεια αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, η ΕΡΤ Βόλου, προσπαθεί να συγκεντρώσει παπούτσια για τους συνανθρώπους μας που διαβαίνουν το δρόμο της σκληρής  πορείας τους προς την ελευθερία, μέσα από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Έτσι και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρώσουμε ανδρικά και γυναικεία παπούτσια από 37 νούμερο και πάνω.

Η ανάγκη για την συνάντηση αυτή στο πλαίσιο της φιλίας, της γνωριμίας και της αλληλεγγύης θα αποδώσει με την συμμετοχή όλων. 

Και όπως λέμε στο ραδιόφωνο “καλώς να ορίσετε στην παρέα μας”

Οι “ Jacks” είναι:

Βεατρίκη Βρύση: Φωνή Ντέφι

Ανθή Τσιρογιάννη: Φωνή, Πλήκτρα

Δημήτρης Λεφάκης: Κιθάρα

Κώστας Αγγελόπουλος: Μπάσσο

Αλέξανδρος Κλημεντόπουλος: Ντραμς


Οι “Jacks” δημιουργήθηκαν το 2006 στο Βόλο. Οι  επιρροές είναι η μουσική της
 δεκαετίας του ‘60, του πρώιμου πανκ και του rock n roll στην πρώτη του
 ηλικία με σταγόνες soul.

Ε΄Ποιητικός Διαγωνισμός «Καισάριος Δαπόντες»

Ο Δήμος Σκοπέλου και το Γραφείο Εθελοντισμού της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου προκηρύσσουν τον Ε΄ κατά σειρά Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό "Καισάριος Δαπόντες", στη μνήμη του Σκοπελίτη λόγιου και ποιητή του 18ου αιώνα.  Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του ταλέντου νέων δημιουργών.

Όροι Συμμετοχής:

·  Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο και οι στίχοι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους τριάντα δύο (32).

· Οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να μετάσχουν με ένα μόνο ποίημά τους.

· Το διαγωνιζόμενο ποίημα θα πρέπει να είναι ανέκδοτο και...

Σαρώνει το ντόπινγκ σε fitness και γυμναστήρια

Συντάκτης: 

Το ντόπινγκ σαρώνει στον αθλητισμό. Ενας στους 4 αθλούμενους νέους χρησιμοποιεί ή έχει χρησιμοποιήσει αναβολικές ουσίες για να βελτιώσει την απόδοσή του, όπως έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος «SAFE YOU» από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής.

Συμμετείχαν 202 άτομα από τον χώρο της μαζικής άθλησης, ηλικίας 15 έως 25 ετών (M.O.=21,8 έτη), η πλειοψηφία των οποίων (156 άτομα) ήταν άνδρες.

Η πλειοψηφία του δείγματος ασχολούνταν με το fitness (60%) και το bodybuilding (23,6%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα μέρος των αθλουμένων που χρησιμοποιούν ουσίες ντόπινγκ προέρχεται από τον χώρο των πολεμικών τεχνών (5,5%) και τους αγώνες δρόμου (5,5%).

Οι πέντε πιο συχνοί λόγοι που αναφέρονταν για τη χρήση ουσιών ντόπινγκ ήταν η ταχύτερη ανάρρωση/ξεκούραση μετά την άσκηση (48,1%), η περιέργεια (42,3%), η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών ουσιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός...

Σκόπελος / Μόνιμα λασπόνερα στον παραλιακό δρόμο

Μόνιμα -για χρόνια- είναι τα λασπόνερα στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στην Αμπελική δημιουργώντας προβλήματα σε οδηγούς και περαστικούς και αισθήματα αγανάκτησης στα καταστήματα και τα γραφεία της περιοχής.
Για το πρόβλημα έχουν ενημερωθεί πολλάκις οι αρμόδιοι χωρίς να έχουν δώσει λύση μέχρι τώρα...

Αδιαφορία; Ανικανότητα; Κάτι άλλο; Ποιος ξέρει;

Υ.Γ.: Μέχρι τότε εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να βγάζουμε "καλλιτεχνικές" φωτογραφίες... Κάτι είναι και αυτό!

Αλόννησος / Συνεστίαση του Συλλόγου Αιμοδοτών "Η Αλληλεγγύη"

O Σύλλογος Αιμοδοτών "Η Αλληλεγγύη" σας προσκαλεί στη συνεστίαση που θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 14:00 στο ξενοδοχείο "4 εποχές" στην περιοχή Στενή Βάλα.

Το μενού θα περιέχει το παραδοσιακό φαγητό γίδα μακαρόνια και η λαχειοφόρος θα προσφέρει πολλά και πλούσια δώρα.

Η ζωντανή ορχήστρα και η φωνή της Ελένης Παπαβασιλείου θα χαρίσει ευχάριστες νότες και κέφι!

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

Ταξίδι στην Ισπανία μελών του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σκοπέλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σκοπέλου (ΣΙΚΥΕ), συμμετέχοντας για δεύτερη φορά σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, οργάνωσε και διεκπεραίωσε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ισπανία για δέκα πέντε ημέρες, για 20 μέλη του, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μαθησιακής Κινητικότητας ERASMUS+, και  επιδοτήθηκε από την ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ.

Με την συμβολή της εταιρείας erasmiaspain s.l , η οποία ήταν ο εταίρος υποδοχής, η εκπαίδευση  έγινε με μεγάλη επιτυχία και αφορούσε το...

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ιστορώντας και μαγειρεύοντας

Η νέα εκπομπή της ΕΡΑ Βόλου


Η Μαρία Δημητρίου επιχειρεί το δεύτερο βήμα, από το μικρόφωνο της ΕΡΑ Βόλου, με την εκπομπή της «Ιστορώντας και μαγειρεύοντας», …σημαδεύοντας τις σούπες!


Δεν είναι μόνον τα κρύα, που ακόμα έχουμε μπροστά μας, είναι και το γεγονός ότι η σούπα έχει ιστορία –αν και σχεδόν πότε δεν προτείνεται από τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής. 
Η αρχαιότερη καταγραφή σούπας μας πάει πίσω στο 6.000 π.Χ. και δεν ήταν χορτόσουπα, ούτε κοτόσουπα. Η πρώτη σούπα, που έφαγε άνθρωπος, ήταν κρεατόσουπα μαγειρεμένη σε δερμάτινο δοχείο και μάλιστα… από ιπποπόταμο, όπως αποκαλύπτουν σχετικές τοιχογραφίες σε σπήλαια της κεντρικής Αφρικής.


Η σούπα έχει ιστορία αιώνων και στην Κίνα, με σαφείς καταγραφές κατά τη δυναστεία των Μινγκ,  όπου η σούπα από πτερύγιο  καρχαρία θεωρούνταν ένας από τους 8 θησαυρούς της θάλασσας. 
Και φυσικά, η Μαρία Δημητρίου μαγειρεύει, με το γνωστό ραδιοφωνικό της τρόπο, σούπες για όλα τα γούστα και με πρώτη ύλη …και το κρέας ..και τα ψάρια …και τα λαχανικά. 


Η μουσική παραγωγός, Δέσποινα Τσούκα, -αυτό το Σάββατο- επιλέγει μουσικά θέματα από σουίνγκ –παλαιάς και νέας κοπής.  


• Η εκπομπή, «ανεβαίνει» στα ερτζιανά της Μαγνησίας, κάθε Σάββατο, 9 με 10 το πρωί, μέσα από τις η συχνότητες της ΕΡΑ Βόλου 100,7 & 101,2 FM.

Συνεργάτης της εκπομπής ο Τάσος Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος του Α΄ Προγράμματος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας.

Μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως Αβραάμ Αποστολίδη,

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων, αλλά και πλήθους ευσεβών χριστιανών.

Κατ’ αυτή την ημέρα ετελέσθη και το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως Αβραάμ Αποστολίδη, Εφημερίου της Αλοννήσου, ο οποίος εκοιμήθη κατά το περσινό έτος 2015, σε ηλικία 39 μόλις ετών, στη Σκόπελο, όπου είχε μεταβεί για εκκλησιαστική διακονία.

Τον θείο λόγο κήρυξε, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιότατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέλυσε θαυμάσια την συνάντηση του Χριστού με την Χαναναία γυναίκα.

Την ερχομένη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου θα τελεσθεί –συν Θεώ- και στην Αλόννησο το ετήσιο μνημόσυνο του π. Αβραάμ, με την παρουσία και εκεί του Σεβασμιότατου, ενώ στην Χαλκίδα ετελέσθη για την διευκόλυνση της πρεσβυτέρας του Ευγενίας, του υιού τους και των λοιπών οικογενειών του, αλλά και φίλων, οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν στην Αλόννησο.

Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού και Εξωραιστικού Συλλόγου "η Ενότητα"

Ο Πολιτιστικός Εξωραιστικός Σύλλογος "η Ενότητα" σας προσκαλεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολύκεντρου Νέου Κλήματος για να πραγματοποιηθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση με θέματα:

• Απολογισμός της χρονιάς,
• Κοπή της Βασιλόπιτας και στη συνέχεια
• Eκλογές για το νέο Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλήματος.

Η συμμετοχή όλων των μελών κρίνεται απαραίτητη.

Έκτακτη Γ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλούνται τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κτίριο Ξενία), την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ. με θέμα:
«Πραγματοποίηση δανειακής σύμβασης μεταξύ των εταιριών OLIOtech P.C. και Ν. ΑΝΔΡΩΝΗΣ - Αφοι ΤΣΑΝΤΙΡΗ Ο.Ε. για την αγορά των καινούργιών μηχανημάτων του νέου Ελαιοτριβείου, με βάση την απόφαση του Δ.Σ. υπ’ αρ. 608 / 5.2.2016.»
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, η συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

• Επείγουσα έκκληση στα μέλη του κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου, τα οποία δεν έχουν καταβάλει την εξοφληστική μερίδα τους, η οποία αποτελεί την ιδία συμμετοχή, να προσέλθουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και να την καταβάλουν άμεσα.