Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ερώτηση για τα προβλήματα σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Μαγνησίας

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Μαγνησίας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης.
Η Ερώτηση αναφέρει:

Από παλαιότερη επίσκεψη του Κώστα Στεργίου
και του Απ. Νάνου στο Κ.Υ. Σκοπέλου
«Το θέμα της Υγείας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Μαγνησίας, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης. Σε περιοδεία του Βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με κλιμάκιο στελεχών, στα ΚΥ και στα ΠΙ της Μαγνησίας, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα των ασυντήρητων κτιριακών εγκαταστάσεων και οι τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό δίκαια προκαλούν την απόγνωση, την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων σ’ αυτά, καθώς και αυτών που αναζητούν, μάταια, στοιχειώδεις συνθήκες ιατρικής φροντίδας. Πιο συγκεκριμένα:


- Σε κανένα από τα ΚΥ στο νομό δεν υπάρχει παιδίατρος, παρόλο που προβλέπονται οργανικές θέσεις σε όλα.

- Στα τέσσερα ΠΙ στο Ανατολικό ορεινό Πήλιο δεν υπάρχει κανείς γιατρός (ούτε αγροτικός).

- Επισκέπτες γιατροί ειδικοτήτων -καρδιολόγος, ΩΡΛ, χειρουργός, ορθοπεδικός- δεν υπήρξε κανείς εδώ και πέντε χρόνια.

- Οδοντίατρος δεν υπάρχει πουθενά, παρότι προβλέπεται από τον οργανισμό σε όλα τα ΚΥ και στο ΠΙ Αλοννήσου.

- Γιατροί Γενικής Ιατρικής λείπουν: 2 από το ΚΥ Ζαγοράς, 3 από το ΚΥ Σκοπέλου και από το ΠΙ Αλοννήσου, που αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει κανείς γιατρός. Υπάρχουν ελλείψεις και σε αγροτικούς γιατρούς, εκτός από τα ΠΙ και σε ΚΥ.

- Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει από την έλλειψη μικροβιολογικού εργαστηρίου, με το αντίστοιχο προσωπικό, σ’ όλα τα ΚΥ. Οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε εργαστήρια στο Βόλο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες και σε χαμένες ώρες δουλειάς) για την παραμικρή εξέταση.

- Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκόπελος που μένουν ακάλυπτες 3 οργανικές θέσεις.

- Λιγοστά ακόμη είναι τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί. Επίσης χρειάζεται το απαραίτητο τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, για τη λειτουργία των δομών Υγείας και τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υποδομών. Οι ελλείψεις σε διάφορα υλικά ιατροφαρμακευτικών υλικών, υλικών γραφείου και καθαριότητας συμπληρώνουν το σκηνικό εγκατάλειψης.

- Η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι υπερεπείγον ζήτημα σ’ όλα τα ΚΥ. Στο ΚΥ της Ζαγοράς όταν βρέχει η στέγη τρέχει νερά, με τον κίνδυνο, εκτός των άλλων (ζημιές στον ιατρικό εξοπλισμό), και της ηλεκτροπληξίας.

- Επιπλέον οι εργαζόμενοι γιατροί και λοιπό προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες και υπερωρίες.

Με βάση τα παραπάνω αναδεικνύεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν ώστε οι κάτοικοι των περιφε­ρειακών τοπικών κοινοτήτων της Μαγνησίας, των Βορείων Σποράδων και αυτοί των ορεινών περιοχών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλ­ψης, να νιώθουν ασφαλείς, να μην ταλαιπωρούνται και να μην αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας που θα πρέπει να παρέχονται σε όλους, καθολικά, δωρεάν μέσα από ένα κρατικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτι­κού και παραϊατρικού, βοηθητικού προσωπικού, τη συντήρηση των κτιρίων, τη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων, την κάλυψη με τα αναγκαία ιατροφαρμακευτικά υλικά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.