Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Το Πολυτεχνείο, ζωντανό σύμβολο...

Γράφει η
Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός

Έχουν περάσει 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κι οι φωνές των άδολων δίκαιων αγωνιστών ακούγονται το ίδιο δυνατά! Μας καλούν να ενωθούμε μαζί τους. Μας έχουν δείξει το δρόμο για τη Δημοκρατία. Η εξέγερσή τους γκρέμισε την τυραννία κι έβαλε τα θεμέλια της Ελευθερίας. Γι αυτό και όλα τα συνθήματα των ηρώων παραμένουν ζωντανά! 

Επειδή λοιπόν είναι σύμβολό μας το Πολυτεχνείο, κι είναι σημαντικό το σχολείο να προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα του κάθε μαθητή στην πράξη καθώς και να διαμορφώνει έναν ενεργό δημιουργικό και κριτικά σκεπτόμενο πολίτη,δύο μέρες πριν την 17η Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκαν στην τάξη μας, οι καθιερωμένες εκλογές για το Προεδρείο. Έτσι υπηρετείται η Δημοκρατία! Οι μαθητές θέτουν τους όρους συνύπαρξης στην ομάδα, τους κανόνες, τις προσδοκίες και αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για την καλύτερή τους συνεργασία! Ίσες ευκαιρίες λοιπόν στη διαχείριση των κοινών, μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Κι όταν υπηρετείται η Δημοκρατία, υπηρετούνται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εμείς ζούμε και πορευόμαστε δημοκρατικά στο δρόμο που χάραξαν όλοι οι καθαροί αγωνιστές, οι ήρωες...


Κι αν κάποιοι σήμερα, προσπαθούν να σπιλώσουν τον αγώνα των ηρώων αυτών, ισχυριζόμενοι ότι κανείς δεν έχασε τη ζωή του τότε, το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται ως ανιστόρητοι. Και για να τελειώνουμε μ αυτό το παραμύθι, αυτούς τους διαψεύδει η ίδια η χούντα! Στις 19 Νοεμβρίου 1973 ο υφυπουργός της χούντας Σπύρος Ζουρνατζής μαζί με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Καψάσκη, δίνουν συνέντευξη τύπου και δημοσιοποιούν τα ονόματα 11 νεκρών και 138 τραυματιών από την εισβολή στο Πολυτεχνείο! Οι νεκροί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, είναι 24 βεβαιωθέντες και 16 άγνωστοι.Οι τραυματίες που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο ή κλινική ανέρχονται σε 1103 κι υπάρχει και αριθμός τραυματιών που δεν έτυχαν φροντίδας.

Οι Νεκροί
Σπυρίδων Κοντομάρης ετών 57
Διομήδης Κομνηνός ετών 17
Σωκράτης Μιχαήλ ετών 57
Toril Margrethe Engeland ετών 22
Βασίλειος Φάμελλος ετών 26
Γεώργιος Σαμούρης ετών 22
Δημήτριος Κυριακόπουλος ετών 35
Σπύρος Μαρίνος ετών 31
Νικόλαος Μαρκούλης ετών 24
Αικατερίνη Αργυροπούλου ετών 76
Στυλιανός Καραγεώργης ετών 19
Μάρκος Καραμανής ετών 23
Αλέξανδρος Σπαρτίδης ετών 16
Δημήτριος Παπαϊωάννου ετών 60
Γεώργιος Γεριτσίδης ετών 47
Βασιλική Μπεκιάρη ετών 17
Δημήτρης Θεοδώρας ετών 5  1/2
Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας ετών 43
Αλέξανδρος Παπαθανασίου ετών 59
Ανδρέας Κούμπος ετών 63
Μιχαήλ Μυρογιάννης ετών 20
Κυριάκος Παντελεάκης ετών 44
Ευστάθιος Κολινιάτης ετών 47
Ιωάννης Μικρώνης ετών 22

Ήρωες, δεν είναι ούτε οι παρατρεχάμενοι υπουργών, ούτε αυτοί που περιέφεραν περγαμηνές εν μέσω διαπλοκών με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ήρωες δεν είναι αυτοί που τρέχουν στα κομματικά γραφεία να αρπάξουν χαρτιά για οικονομικό τους όφελος!

Ήρωες ήταν αυτοί που πιάστηκαν από τα κάγκελα γεμάτοι πόθο για τη λευτεριά! Για την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών! Ήρωες ήταν κι αυτοί που βοήθησαν ενεργά με τροφή και φάρμακα. Αυτοί που ξεχύθηκαν στους δρόμους μέσα στο ανθρωποκυνηγητό, κι είχαν μονάχα ένα όνειρο! Τη Δημοκρατία! Ήρωες ήταν αυτοί που βασανίστηκαν αλύπητα στην ασφάλεια. Ήρωες είναι κι οι νεκροί! Ηρωίδα ήταν κι η Αγγελική που βασανίστηκε φριχτά στη ασφάλεια με φάλαγγα και ποτέ της δεν εξαργύρωσε τίποτα!

Ήρωες ήταν και είναι κι όλοι οι άνθρωποι αυτοί που μεταφυτεύουν στα παιδιά τους την αξία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας! 


Εκεί που έπεσε 
είναι μια κόκκινη λίμνη
.......................
Κομνηνέ! φωνάξαμε... 

Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.