Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Σκόπελος / Βλέπουμε και ζούμε την κατάντια του νησιού μας! - Να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια!

Συλλαλητήριο, το οποίο οργανώθηκε από το Σωματείο Οικοδόμων Σκοπέλου, το Σύλλογο Γυναικών, την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ) και τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου πραγματοποιήθηκε χθες στην παραλία Σκοπέλου με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Σπύρο Πατσή.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση των ανέργων, αλλά και των εργαζόμενων, των μικροαγροτών και επαγγελματιών, των συνταξιούχων, της νεολαίας και των γυναικών  και κάλεσε τους Σκοπελίτες και τις Σκοπελίτισσες να οργανώσουν μαζί με τα σωματεία την πάλη κατά της ανεργίας και την την προστασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος.

«Κάθε άνεργος, εργαζόμενος, μικροαγρότης και μικροεπαγγελματίας, κάθε νέος - νέα, κάθε γυναίκα και συνταξιούχος πρέπει να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια, με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους και τις Λαϊκές Επιτροπές, πρέπει από σήμερα να προετοιμάσει την απεργία που θα γίνει στις 24 Νοέμβρη» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, ο οποίος κάνοντας αναφόρα στα προβλήματα της Σκοπέλου τόνισε:

[…] ...πέρα από τη βίαιη  αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε, μαζεύουμε ακόμη τα κομμάτια μας από τις περσινές πλημμύρες. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και από το νησί μας πέρασαν υπουργοί, όπως η κυρία Χρυσοβελώνη, που ύμνησαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, περιφερειάρχες που εγκαινίασαν χαρούμενοι παιδικές χαρές, αλλά για τα καυτά προβλήματα ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα. Δεν είμαστε λωτοφάγοι! Βλέπουμε και ζούμε την κατάντια του νησιού μας!

Ένας χρόνος μετά και δεν έχουν προχωρήσει οι αντιπλημμυρικές μελέτες, ένας χρόνος μετά και το 80% των έργων αποκατάστασης δεν έχουν ολοκληρωθεί , ένας χρόνος μετά και οι επαγγελματίες του νησιού, που είδαν να καταστρέφονται σε ένα βράδυ, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα! 
Αν συνυπολογίσουμε και την κατάντια υποδομών και υπηρεσιών που υπήρχε και πριν την πλημμύρα (Βιολογικός, Κέντρο Υγείας, Κλειστό Γυμναστήριο), η εικόνα είναι τραγική! Τώρα μειώνονται και τα πλοία στη συγκοινωνιακή γραμμή εντείνοντας το αίσθημα του αποκλεισμού μας! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των εταιριών να αποκλείσουν παντελώς την προσέγγιση στο Λουτράκι.[…]

Όλη η ομιλία του προέδρου του Σωματείου Οικοδόμων έχει ως εξής:


«Συνάδελφοι, άνεργοι, συνταξιούχοι

Όλοι εσείς που βιώνετε στην πράξη τι σημαίνουν οι "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές" με την περιπλάνηση από την ανεργία στην δουλειά, χωρίς κανένα δικαίωμα, με μισθούς ψίχουλα.

Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες

Σφίγγουμε σε όλους το χέρι και σας καλούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα. Να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία, να στήσουμε τα δικά μας μπλόκα αγώνα.
Το σημερινό συλλαλητήριο όμως σηματοδοτεί και την αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων. Τα σωματεία μπαίνουμε μπροστά και παρουσιάζουμε, καταθέτουμε το δικό μας πόρισμα, το δικό μας σχέδιο πάλης για μια ζωή με δικαιώματα! Το πόρισμα των εργαζομένων και όχι των τάχα σοφών που επιστρατεύει η Κυβέρνηση με τους «θεσμούς» και το μεγάλο Κεφάλαιο, για να μας πείσει ότι πρέπει να συναινέσουμε στη σφαγή μας.

Σήμερα απορρίπτουμε τη λογική που λέει «ό,τι έγινε έγινε», αφήνουμε πίσω τη μοιρολατρία και τον ωχαδερφισμό! Για μας τα δικαιώματά μας, ο ιδρώτας και το αίμα μας, οι σκληροί αγώνες των προηγούμενων γενεών δεν είναι περασμένα ξεχασμένα.

Μόνο οι υποταγμένοι που προσκυνούν, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα αποδέχονται αυτά. Μόνο αυτοί  που ορκίζονται στο θεό του επιχειρηματικού κέρδους, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τους άλλους δυνάστες μας αναμασάνε τέτοιες απόψεις. Ξεδιάντροπα, βάζουν  εμπόδια στην πρόταση του ΠΑΜΕ για προκήρυξη Γενικής Απεργίας στις 24 Νοέμβρη την ώρα που μας οδηγούν στην εξαθλίωση.

Συνάδελφοι,

Σε αντίθεση με τα ψεύτικα τα λόγια που ακούμε από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ότι έρχεται η ανάπτυξη και θα αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο, η ανεργία σπάει κόκκαλα. Σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς  οι καταγεγραμμένοι  στον ΟΑΕΔ άνεργοι  φτάνουν τους 67.566  και στη Μαγνησία τους 16.900. Σ΄ αυτούς δεν υπολογίζονται αυτοί που κάνουν ένα μεροκάματο το μήνα, που δουλεύουν τρίωρα και τετράωρα. Ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που υφίστανται μήνες την απληρωσιά και την αβεβαιότητα, όπως έγινε με τους εργαζομένους στα μάρκετ του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Το 90% των ανέργων δεν δικαιούται ούτε το ισχνό επίδομα ανεργίας των 361 ευρώ, πολλοί είναι ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα. Αρκετοί χωρίς φως, νερό, θέρμανση. Άλλοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους, κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς ή με έξωση.

Ταυτόχρονα, μειώσεις μισθών, συντάξεων, του εισοδήματος των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, άγρια φοροληστεία του λαού, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και όλα αυτά για χάρη των κερδών μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε και των πολιτικών στήριξής του και τίποτε λιγότερο. Δεν είναι θέμα ούτε κακοδιαχείρισης ούτε θέμα ανίκανων κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο ανακούφισης των ανέργων, αλλά παίρνει μέτρα για τη στήριξη των συμφερόντων των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και γενικότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών, με προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, που απλά την ανακυκλώνουν, εξασφαλίζοντας σε μια μερίδα επιχειρηματιών δισεκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα και τζάμπα εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα που προέκυπτε κάθε φορά ήταν η αύξηση των απολύσεων, των απλήρωτων εργαζομένων και το ξεκλήρισμα όλο και περισσότερων αυτοαπασχολούμενων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η σημερινή κυβέρνηση μείωσε δραστικά το κονδύλι για τους ανέργους από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2016 σε 830 εκ. €, ενώ το 2011 με λιγότερους ανέργους ήταν υπερδιπλάσιο, 1,77 δις. Ευρώ. Με πρόσχημα μάλιστα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η συγκυβέρνηση προχωρά σε αυτό που δεν είχε τολμήσει καμιά άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν: να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα προς τις επιχειρήσεις και στην πράξη να ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή του!

Η περιβόητη ανάπτυξη του εκμεταλλευτικού συστήματος που επαγγέλλονται η κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, που στηρίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Προϋποθέτει το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων με καθεστώς γαλέρας στους χώρους δουλειάς και συμπίεση του μισθού και του μεροκάματου. Μετά τον κατώτατο μισθό, τώρα εφευρίσκουν και τον υποκατώτατο για τους νέους και τους ανέργους χωρίς εμπειρία!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, άνεργοι

Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας σήμερα με τα εκατοντάδες σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Εμείς που, πέρα από τη βίαιη  αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε, μαζεύουμε ακόμη τα κομμάτια μας από τις περσινές πλημμύρες.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και από το νησί μας πέρασαν υπουργοί, όπως η κυρία Χρυσοβελώνη, που ύμνησαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, περιφερειάρχες που εγκαινίασαν χαρούμενοι παιδικές χαρές, αλλά για τα καυτά προβλήματα ρίχνουν την μπάλα στην  εξέδρα. Δεν είμαστε λωτοφάγοι! Βλέπουμε και ζούμε την κατάντια του νησιού μας!

Ένας χρόνος μετά και δεν έχουν προχωρήσει οι αντιπλημμυρικές μελέτες, ένας χρόνος μετά και το 80% των έργων αποκατάστασης δεν έχουν ολοκληρωθεί , ένας χρόνος μετά και οι επαγγελματίες του νησιού, που είδαν να καταστρέφονται σε ένα βράδυ, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα! Αν συνυπολογίσουμε και την κατάντια υποδομών και υπηρεσιών που υπήρχε και πριν την πλημμύρα (Βιολογικός, Κέντρο Υγείας, Κλειστό Γυμναστήριο), η εικόνα είναι τραγική! Τώρα μειώνονται και τα πλοία στη συγκοινωνιακή γραμμή εντείνοντας το αίσθημα του αποκλεισμού μας!

Ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας σώσει, παρά τις δυσκολίες που έχει, είναι ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα στο κάθε σωματείο, κλάδο, τόπο δουλειάς, σε κάθε συνοικία και χωριό, η συμμαχία στη δράση εργατών, μικρομεσαίων, επαγγελματιών, νέων και γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, κόντρα στην πλουτοκρατία, τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους υπηρετούν με κάθε τρόπο. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή που μας αξίζει και μας κλέβουν καθημερινά, να κάνουμε εμείς κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε και όχι μια χούφτα εκμεταλλευτές!

 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

- Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές εργασίας. Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο – 5νθήμερο - 35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών.

- Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στο Νοσοκομείο του Βόλου και το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου,  στα σχολειά μας  και στο Δήμο.
- Άμεση ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης από τις πλημμύρες που ξεκίνησαν και δημοπράτηση των υπολοίπων.

- Να δοθούν ΤΩΡΑ οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της Σκοπέλου.

-Δημόσια έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης,  σύγχρονων αθλητικών έργων στο νησί μας.

- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους για όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα στα 751 ευρώ ο κατώτερος μισθός. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.

- Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειες, όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

- Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος.

- Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΟΤΕ. Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

- Μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στο 50% για τους ανέργους.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους εργαζόμενους. Να εξαιρεθεί η Σκόπελος από την εξίσωση συντελεστών ΦΠΑ.

- Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που μαζεύει ο ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, να διατεθούν για τους ανέργους. Χρήματα υπάρχουν, αν σταματήσει η κυβέρνηση και η ΕΕ να χρηματοδοτούν με δισ. ευρώ τις τράπεζες, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ΜΚΟ, αν κόψει τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που πάνε σε μεγάλο βαθμό για ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Όλοι στον ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ !»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.