Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Μια αιωνόβια κυρία στο πεζοδρόμιο!

Την συναντήσαμε σε πεζοδρόμιο της Σκοπέλου, αφού ο ιδιοκτήτης της άλλαξε για μια ακόμα φορά κατοικία και μας μαγνήτισε με την φινέτσα της, αλλά και το μυστήριο που κρύβει εδώ και έναν αιώνα...
Ποιες ιστορίες γράφτηκαν, άραγε, με τα πλήκτρα της;

__________
Η εταιρία Oliver Typewriter Company κατασκεύασε την πρώτη γραφομηχανή που το κείμενο ήταν ορατό τη στιγμή που τυπωνόταν. Ιδρύθηκε το 1895. Το 1928 πωλήθηκε σε επενδυτές που στην συνέχεια ίδρυσαν την British Oliver Typewriter Company που συνέχισε την παραγωγή γραφομηχανών μέχρι το 1959.

Ο βασικός σχεδιασμός έμεινε αμετάβλητος σε όλη τη διάρκεια παραγωγής των Oliver. Είναι γραφομηχανές που τυπώνουν «προς τα κάτω» καθώς τα τυπογραφικά στοιχεία κινούνται προς τα κάτω για να αποτυπωθούν οι χαρακτήρες στο πάνω μέρος του κυλίνδρου με το χαρτί. Έτσι το κείμενο ήταν ορατό. Τα τυπογραφικά στοιχεία τοποθετούνται στο κεντρικό σημείο ενός ανεστραμμένου U. Το ύψος του U αυξανόταν όσο απομακρύνονταν από το κέντρο του κυλίνδρου –όπου κατέληγαν για να τυπώσουν το χαρακτήρα με το πάτημα του αντίστοιχου πλήκτρου. Καθώς ήταν τοποθετημένα δεξιά και αριστερά του κεντρικού τμήματος της μηχανής και το ύψος τους αυξανόταν σταδιακά, σχημάτιζαν την εικόνα ανοιχτών φτερών πουλιού. Οι γραφομηχανές που προοριζόταν για την Βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου είχαν την επιγραφή “WAR FINISH” .

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

1 σχόλιο:

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.