Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η Υγεία πρώτη προτεραιότητα

Γράφει ο
Μιχάλης Αλ. Μεϊκόπουλος
Γιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Παθολόγος
Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου


Ο γνωστός και αγαπημένος γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου γράφει με απλά λόγια τι ισχύει σήμερα για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι έχουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη:


Ακόμη συναντώ πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι οι ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη. Για βελτίωση και επικαιροποίηση της ενημέρωσης:

1. Για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ισχύει ότι τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε: 

Συμβεβλημένους γιατρούς με ΕΟΠΠΥ
 
Νοσοκομεία: Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εισαγωγή για νοσηλεία, χειρουργεία.

Κέντρα Υγείας
 ΠΕΔΥ
: Δυνατότητα για εργαστηριακές (αίματος, ούρων),απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπέρηχοι, αξονικές, μαγνητικές, κ.α), εξειδικευμένες (σπινθηρογραφήματα, αγγειογραφίες κ.α) σε Ιδιωτικά Κέντρα ή Ιατρεία, που είναι συμβεβλημένα με ΕΟΠΥΥ και στο ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία.

Μετά από ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις ανωτέρω δομές προμήθεια φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία με την καθοριζόμενη ισχύουσα συμμετοχή

2. Ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ, δηλαδή ΟΛΟΙ όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της κρίσης, έχουν δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στα:

Νοσοκομεία: Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εισαγωγή για νοσηλεία, χειρουργεία,
 Κέντρα Υγείας
 ΠΕΔΥ
 Δυνατότητα για εργαστηριακές (αίματος, ούρων), απεικονιστικές (ακτινογραφίες υπέρηχοι, αξονικές, μαγνητικές κ.α), εξειδικευμένες εξετάσεις (σπινθηρογραφήματα, αγγειογραφίες κ.α) ΜΟΝΟ σε ΔΗΜΟΣΙΑ Νοσοκομεία ή δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ΠΕΔΥ και αφού συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά από γιατρούς δημόσιων υγειονομικών δομών. Πολλές από τις εξετάσεις γίνονται στο Νοσοκομείο Βόλου, στο ΠΕΔΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας. Αν δεν γίνονται στη πόλη μας, απευθυνόμαστε στο Πανεπιστημιακό Λάρισας ή Κρατικό Λάρισας.

Μετά από ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις ανωτέρω δημόσιες δομές προμήθεια φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία με την καθοριζόμενη ισχύουσα συμμετοχή.


3. Όσοι είχαν ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ δηλαδή ευπαθής ομάδα, που έχει λήξει ή όχι, θεωρούνται ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ με ΑΜΚΑ ευπαθής ομάδα, έχουν δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης όπως και στο παρελθόν στα:
 Νοσοκομεία: Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εισαγωγή για νοσηλεία, χειρουργεία,
Κέντρα Υγείας
ΠΕΔΥ
 Δυνατότητα για εργαστηριακές (αίματος,ούρων), απεικονιστικές (ακτινογραφίες, υπέρηχοι, αξονικές, μαγνητικές κ.α), εξειδικευμένες εξετάσεις (σπινθηρογραφήματα, αγγειογραφίες κ.α) ΜΟΝΟ σε ΔΗΜΟΣΙΑ Νοσοκομεία ή δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως ΠΕΔΥ και αφού συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά από γιατρούς δημόσιων υγειονομικών δομών. Πολλές από τις εξετάσεις γίνονται στο Νοσοκομείο Βόλου στο ΠΕΔΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας. Αν δεν γίνονται στη πόλη μας ,απευθυνόμαστε στο Πανεπιστημιακό Λάρισας ή Κρατικό Λάρισας.

Μετά από ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις ανωτέρω δημόσιες δομές, προμήθεια φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία με την ισχύουσα συμμετοχή δηλαδή μηδενική διότι είναι ευπαθής ομάδα και χωρίς να πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή.
 Μέχρι πριν μικρό χρονικό διάστημα οι έχοντες βιβλιάριο πρόνοιας προμηθεύονταν τα φάρμακα τους από το φαρμακείο του Νοσοκομείου και δεν πλήρωναν συμμετοχή. Τώρα στα ιδιωτικά φαρμακεία, σε περιπτώσεις που υπάρχει διαφορά ασφαλιστικής με εμπορική τιμή, πληρώνουν μικρή συμμετοχή που σε ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα, μπορεί να είναι σημαντική για την οικονομική δυνατότητα του πολίτη.
 Για ανακούφιση αυτής της κατηγορίας πολιτών, από 17.10.2016 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τέθηκε εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να επιλέξει φάρμακο που ελάμβανε ο ασθενής με ενιαία ασφαλιστική και εμπορική τιμή ή δίνεται η δυνατότητα στο φαρμακοποιό αν θέλει ο ασθενής να εκτελέσει την συνταγή με τα ίδια χαρακτηριστικά σκευάσματος για να έχει μηδενική συμμετοχή. Νομίζω θα διορθωθεί αυτή η αδικία.

Τα φάρμακα υψηλού κόστους, οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ ή ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ ευπαθής ομάδα (πρώην ταμείο Πρόνοιας) τα προμηθεύονται από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου μας, αφού συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά από γιατρούς δημόσιων δομών.

Τα αναλώσιμα για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ γράφονται και προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία
. Τα αναλώσιμα για τους ανασφάλιστους με ΑΜΚΑ και στους πρώην του Ταμείου Πρόνοιας γράφονται από γιατρούς δημοσίων δομών και προμηθεύονται από Νοσοκομείο. Απευθυνόμαστε στην Αποθήκη Υλικών στο υπόγειο του Νοσοκομείου.

Μην ξεχνάμε για τα χρόνια περιστατικά και τη συνταγογράφηση να απευθυνόμαστε πρώτα στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας δηλ ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας ή συμβεβλημένους γιατρούς με ΕΟΠΥΥ και μετά στο Νοσοκομείο. Έτσι το βοηθάμε να ασχοληθεί με τη δευτεροβάθμια υγεία ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

Θεωρώ ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου από το Υπουργείο Υγείας, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, αποτελεί μεγάλο και σημαντικό βήμα, που στηρίζει τον Έλληνα πολίτη στην κρίση που διερχόμαστε και του δίνει την δυνατότητα να παλέψει αν βρεθεί σε δυσκολία. Πριν τον νόμο έχω βιώσει τραγωδίες ανθρώπων που έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας δεν είχαν την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης με τραγικά αποτελέσματα. Λύθηκαν όλα τα θέματα; όχι. Χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για την επίλυση των υγειονομικών θεμάτων. Έγινε όμως κάτι πολύ σημαντικό και καθοριστικό. 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ

Μιχάλης Αλ. Μεϊκόπουλος
Γιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Παθολόγος
Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.