Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Απόστολος Παναγιώτου: "Αιολικό πάρκο: επωφελές για την Σκόπελο και φιλικό στο Περιβάλλον"

Προμελέτη για την δημιουργία αιολικού, κατ΄αρχήν, πάρκου, στη θέση Καφάσι, στο Παλούκι, παρουσιάστηκε στον “Ορφέα” με ομιλητές τον μηχανολόγο μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Κωσταντίνο Κατώπη με θέμα «ΑΠΕσε νησια - ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας», τον σύμβουλο ενεργειακής πολιτικής WWF Μιχάλη Προδρόμου, ο οποίος ανέπτυξε το «ερευνητικό πρόγραμμα "TILOS" και τον Γλωσσώτη ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ Απόστολο Παναγιώτου, με θέμα «Σκόπελος: Προς ένα ενεργειακά "πράσινο" νησί».
Κατώπης, Παναγιώτου, Προδρόμου.
Επίσκεψη στη θέση Καφάσι, στο Παλούκι
Ο καθηγητής κ. Απόστολος Παναγιώτου αρχίζοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη, ο οποίος, όπως είπε, “ασπάστηκε κατ’ αρχήν την ιδέα δημιουργίας αιολικού πάρκου στη Σκόπελο και μας έδωσε την δυνατότητα για να πραγματοποιήσουμε την σημερινή ημερίδα. Έχουμε πολλά προβλήματα αυτό τον καιρό στο νησί, αλλά δεν θα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια σε άλλες δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν στο μέλλον…»

Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιώτου παρουσίασε στο κοινό μια μελέτη σκοπιμότητας, κατά πόσο ένα σύστημα αιολικής ενέργειας μπορεί να εγκατασταθεί στο νησί μας, λέγοντας ότι «ο 21ος αιώνας θα μείνει στην ιστορία, ως ο αιώνας της ενεργειακής επανάστασης, καθώς ένας οργασμός έρευνας για τις ΑΠΕ και για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας είναι σε εξέλιξη. Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια μπορούν θα θεωρηθούν σήμερα ως φαντασία. Όλες οι ενεργειακές μας ανάγκες θα καλύπτονται από τις ανανεώσιμες πηγές, σταματώντας την χρήση ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας.

Η Σκόπελος έχει συγκριτικά πολλά πλεονεκτήματα. Διαθέτει ένα ισχυρό ηλιακό και αιολικό δυναμικό και προσφέρεται για να δημιουργηθεί ένα μικρό αιολικό και αργότερα ηλιακό πάρκο, τα οποία θα δουλεύουν συμπληρωματικά, ένα πάρκο, το οποίο με μια λέξη λέγεται υβριδικό.»

Ο κ. Παναγιώτου παρουσίασε με φωτογραφίες και διαγράμματα τεχνικά στοιχεία, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι θα χρειαστεί περιβαλλοντική μελέτη, μιας και η τοποθεσία ανήκει στη ζώνη Natura, μιλώντας δε για το κόστος δημιουργίας του πάρκου είπε ότι θα ανέλθει σε 1.2 εκατ. € ανά μεγαβάτ ισχύος, άρα για 6 ανεμογεννήτριες το κόστος θα φθάσει περίπου 5 εκατ. €. με ετήσια έσοδα του Δήμου περίπου 1 εκατ. €., επιμένοντας ότι το πάρκο πρέπει να είναι ένα έργο του Δήμου, που όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε, χαρακτηρίζοντάς το “επωφελές για την Σκόπελο και φιλικό στο Περιβάλλον”

Κλείνοντας ο κ. Καθηγητής είπε ότι το έργο «είναι επικερδές με σημαντικά κέρδη για το Δήμο από τα έσοδα πώλησης της ενέργειας, αλλά και για το νησί γενικότερα, αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θα είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε τον άνεμο και τον ήλιο, προς όφελος της Σκοπέλου, όπως κάνουν ήδη σε πολλά νησιά, αλλά και στην Ευρώπη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.