Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

H δάφνη και τα δαφνόφυλλα

«Ιστορώντας και μαγειρεύοντας» από την ΕΡΑ Βόλου 
      

Η Μαρία Δημητρίου και αυτό το Σάββατο (9 με 10 το πρωί), -μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ Βόλου (100,7 & 101,2 FM)- έχει να κάνει με τη δάφνη και τα δαφνόφυλλα, που η ιστορία τους είναι μια ερωτική ιστορία, την οποία σίγουρα θα την έχουμε δει στον ελληνικό ασπρόμαυρο κινηματογράφο. 

Η δάφνη, είναι η γνωστή ως Δάφνη του Θεού Απόλλωνα. Σύμφωνα με τον μύθο η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ήταν νύμφη των δασών και δεινή κυνηγός. Είχε αφιερώσει τη ζωή της στην Άρτεμη, τη Θεά του κυνηγιού και όπως και η θεά, έτσι και αυτή αρνιόταν να παντρευτεί. Την περιτριγύριζαν πολλοί θαυμαστές, αλλά αυτή τους απέρριπτε όλους, ακόμα και τον ισχυρό γιο του Δία τον Απόλλωνα. 

Ο Απόλλωνας ερωτεύθηκε την Δάφνη και όταν αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του την κυνήγησε. Η Δάφνη φοβήθηκε και προσευχήθηκε στον πατέρα της να τη βοηθήσει. Τότε, λοιπόν, ο πατέρας της, για να την προστατεύσει, την μεταμόρφωσε σε δέντρο, που θα ρίζωνε στην όχθη του ποταμού του. Όταν ο Απόλλωνας ήρθε ψάχνοντας τη Δάφνη, ο πατέρας της του είπε ότι μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Ο Απόλλωνας τότε έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι, σε ανάμνηση της ομορφιάς της και του έρωτά του γι΄ αυτήν. 
Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι. 

Οι δελφικές ιέρειες (Πυθίες) λέγεται ότι...
μασούσαν φύλλα δάφνης, όταν έδιναν του χρησμούς τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι στεφάνωναν τους νικητές με δάφνινα στεφάνια, όχι μόνον τους αθλητές αλλά και τους λόγιους. 

Ο όρος "baccalaureate" (μπακαλορεά) προέρχεται από το λατινικό bacca-laureus, που σημαίνει τους καρπούς της δάφνης και αναφέρεται στην αρχαία αυτή πρακτική να τιμώνται οι λόγιοι και οι ποιητές με γιρλάντες από δάφνες. 

Ο μοντέρνος όρος "bachelor" (μπάτσελορ), που δίνεται σαν τίτλος εκπαίδευσης, έχει προφανώς την ίδια ρίζα. 

Μ΄ άλλα λόγια η Δάφνη ήταν στην ουσία η μεσολαβήτρια ανάμεσα στις προσπάθειες των ανθρώπων και στην επιβράβευσή τους από τους Θεούς.

Αυτά με την ιστορία…

Από τη άλλη, η Μαρία Δημητρίου μαγειρεύει ραδιοφωνικά εξαιρετικές συνταγές με πρωταγωνιστή τα δαφνόφυλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.