Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Όσπρια / 8.000 χρόνια ιστορία

Ιστορώντας και μαγειρεύοντας / ΕΡΤ Βόλου 
    

Η Μαρία Δημητρίου, αυτό το Σάββατο (9 με 10 το πρωί), -μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΑ Βόλου (100,7 & 101,2 FM, 1485 ΑΜ, www.ert.gr)- διακτινίζεται στον γαλαξία των οσπρίων, που μετρούν περισσότερα από 13 χιλιάδες είδη.

Τα όσπρια ήταν από τα  πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ από τον άνθρωπο. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Εμφανίστηκαν στην Ασία και την Αμερική και περίπου το 6000 π.Χ. στη Μεσόγειο.
Περιέχουν πρωτεΐνες, σε μεγαλύτερες ποσότητες, από οποιαδήποτε άλλη καλλιεργήσιμη τροφή και συνάμα συνδράμουν στη βελτίωση της γονιμότητας τους εδάφους, λόγω των συμβιωτικών σχέσεων που αναπτύσσουν με τα αζωτοβακτήρια.
 Πρώτος σταθμός της εκπομπής τα φασόλια, που έλκουν την καταγωγή τους από το μακρινό Περού, όπου και έχουν βρεθεί και οι πρώτες ενδείξεις καλλιέργειας τους, πριν από 8000 χρόνια.

Η εξάπλωσή τους στη νότια και κεντρική Αμερική οφείλεται στις μεταναστεύσεις των Ινδιάνων εμπόρων.
Πέρασαν τον Ατλαντικό μέσα στις ισπανικές γαλέρες -τον 15ο αιώνα- και έφθασαν στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί και Πορτογάλοι έμποροι ενέταξαν τα φασόλια στο ναυτικό τους διαιτολόγιο και έτσι σύντομα εξαπλώθηκαν στην Αφρική και στην Ασία, από τους εμπορικούς σταθμούς των αποικιοκρατών. 
Χάρη στην εύκολη καλλιέργεια τους και τη θρεπτική τους αξία, τα φασόλια σύντομα κατέκτησαν όλο τον κόσμο και έγιναν μέρος της διατροφικής κουλτούρας των λαών.  
Η Μαρία Δημητρίου μαγειρεύει ραδιοφωνικά εξαιρετικές συνταγές με φασόλια, αφήνοντας απ΄ έξω τις γνωστές κλασσικές συνταγές, προχωρώντας σε γκουρμέ γαστριμαργικές εκδοχές.

Πολύτιμος συνεργάτης της εκπομπής ο Τάσος Χατζηγεωργίου, από το Α’ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στη μουσική επιμέλεια η Δέσποινα Τσούκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.