Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Δέκα απαντήσεις σχετικά με το Test Pap Μαστού

Σε δέκα βασικά ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο Γυναικολόγος - Χειρούργος Μαιευτήρας Βασίλειος Κολοβός, σχετικά με το Test Pap Μαστού. Ας τα διαβάσουμε προσεκτικά όλες και όλοι:
1. Τι είναι το τεστ παπ μαστού;
Είναι ένα κυτταρολογικό τεστ εγκεκριμένο από FDA. Στόχος του είναι η συλλογή υγρού από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού (όπου και ξεκινάει ο πιο συχνός καρκίνος του μαστού: ο πορογενής). Το τεστ παπ μαστού είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία, αυτοματοποιημένη 5λεπτη εξέταση συλλογής εκκρίματος θηλής μαστού (NAF) στο ιατρείο.
2. Γιατί είναι τόσο σημαντική η εκτίμηση του καρκίνου του μαστού;
Είναι γνωστό ότι 1 στις 8 γυναίκες κάποια στιγμή στην ζωή της θα αναπτύξει καρκίνο μαστού. Συνήθως οι γυναίκες μικρότερες των 40 ετών δεν κάνουν μαστογραφία. Από τις γυναίκες άνω των 40 ετών που υπόκεινται σε μαστογραφικό έλεγχο, μια μη φυσιολογική αλλαγή στο μαστό μιας γυναίκας απαιτεί περίπου 8 έτη μέχρι αυτή να γίνει μαστογραφικά ορατή. Ειδικά σε πυκνούς μαστούς συχνά η μαστογραφία αδυνατεί να...αναδείξει μια βλάβη. Το τεστ παπ μαστού είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο, αρκετά χρόνια πριν, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση. Συνεπώς το τεστ παπ μαστού δεν είναι ένα διαγνωστικό τεστ, αλλά ένα τεστ που βοηθάει τους κλινικούς γιατρούς να κατηγοριοποιήσουν ασυμπτωματικές γυναίκες ανάλογα με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού στο μέλλον
3. Το τεστ παπ μαστού μπορεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία;
Κατηγορηματικά όχι. Πρόκειται για διαφορετικές εξετάσεις. Η μαστογραφία προσπαθεί να αναδείξει καρκινικές βλάβες. Το τεστ παπ μαστού προσπαθεί να αναδείξει ανώμαλα κύτταρα πολλά χρόνια πριν εξελιχθούν σε καρκινική βλάβη.
4. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού από την ανεύρεση άτυπων κυττάρων στο τεστ παπ μαστού;
Αυξάνεται ο κίνδυνος 4-5 φορές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
5. Σε ποιες ηλικίες γίνεται το τεστ παπ μαστού;
Σε όλες τις μη θηλάζουσες γυναίκες άνω των 25 ετών. Πρέπει να περάσουν 6 μήνες από το τέλος του θηλασμού για να πραγματοποιηθεί το τεστ παπ μαστού. Επίσης μετά την ηλικία των 55 ετών λόγω μείωσης παραγωγής εκκρίματος από τους πόρους του μαστού, μειώνεται η αξιοπιστία της εξέτασης.
6. Πως πραγματοποιείται η εξέταση;
Δύο σιλικονούχα δοχεία (χρησιμοποιείται κιτ μιας χρήσης κάθε φορά) τοποθετούνται στους μαστούς της γυναίκας. Καταρχήν το μηχάνημα προκαλεί μια ευχάριστη αύξηση θερμοκρασίας στους μαστούς. Ακολουθούν ελαφρές κινήσεις μασάζ στους μαστούς. Τέλος ακολουθεί η αναρρόφηση με την οποία συλλέγεται το έκκριμα και αποστέλλεται προς κυτταρολογική εξέταση.
7. Είναι επώδυνη η διαδικασία;
Είναι μια ανεκτή διαδικασία από το σύνολο σχεδόν των γυναικών. Σε μελέτη που έγινε, χαρακτηρίστηκε η μαστογραφία ως πολύ πιο επώδυνη διαδικασία. Μια γυναίκα που δεν παράγει έκκριμα, είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα και σημαίνει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού δεν είναι αυξημένος. Επίσης γυναίκες που δεν παρήγαν έκκριμα την μία χρονιά, μπορεί να παράγουν την επόμενη και συνεπώς το τεστ πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.
8. Η ανεύρεση άτυπων κυττάρων στο τεστ παπ μαστού σημαίνει κακοήθεια;
Όχι, απλά οι γυναίκες αυτές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού, από τις γυναίκες με φυσιολογικά κύτταρα.
9. Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του τεστ παπ μαστού;
Α. Δεν βγήκε έκκριμα σε καμία από τις θηλές: το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό και η γυναίκα δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού. Συνεχίζει με το ετήσιο τεστ μαστού, και τις υπόλοιπες ενδεικνυόμενες εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, κλπ.)
Β. Έχουμε έκκριμα από τους πόρους χωρίς κυτταρική ατυπία: το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό.
Γ. Έχουμε έκκριμα από τους γαλακτοφόρους πόρους στο οποίο ανιχνεύτηκαν κυτταρική ατυπία: υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου μαστού στο μέλλον. Απαιτείται τακτική παρακολούθηση από ιατρό ειδικευμένο στις παθήσεις μαστού, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της νόσου στο μέλλον.
Δ. Έκκριμα από τους γαλακτοφόρους πόρους στο οποίο ανιχνεύτηκαν στην κυτταρολογική εξέταση καρκινικά κύτταρα: απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις εντοπισμού του καρκίνου, και χειρουργική αντιμετώπιση του πολύ πρώιμου αυτού καρκίνου, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσο αφορά την επιβίωση της ασθενούς.
10. Μπορεί να γίνει παραλληλισμός του τεστ παπ μαστού και τεστ παπ τραχήλου;
Όπως στο τεστ παπ τραχήλου προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε άτυπα προκαρκινικά κύτταρα σε προκλινικό στάδιο, παρομοίως στο τεστ παπ μαστού προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε άτυπα κύτταρα 8 έτη πριν αναπτυχθεί κλινικά καρκίνος.
ΚΟΛΟΒΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
Εξειδικευση στις παθήσεις μαστού στο Νοσοκομείο “Αγιος Σάββας”.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
www.kolovos-gynecology.weebly.com
kolovosvasilis@yahoo.gr
Τηλ. επικοινωνίας: 6985860638

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.