Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου: Βοηθήστε μας ώστε να κρατήσουμε ανέπαφο το δάσος της Σκοπέλου

Καραμήντζας Κ. Ευάγγελος
Πυραγός
«Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω
την άρρηκτη συσχέτιση ύπαρξης ή μη
του δάσους  με το πλημμυρικό φαινόμενο.
Αρκεί να φανταστούμε τι θα γινόταν
στις 22/9/2015 εάν έλειπε (μέρος
και όχι όλο) αυτό το δάσος.»
Η λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2015 βρήκε το νησί μας δυστυχώς πληγωμένο όχι από κάποιο μεγάλο συμβάν πυρκαγιάς, αλλά από την καταστροφική πλημμύρα της 22/9/2015. 
Η φύση με τη δύναμή της, την πολλές φορές καταστροφική για εμάς τους ανθρώπους (όπως και το ζήσαμε με τις πλημμύρες), προσφέρει απλόχερα την σοφία της δίνοντάς μας μαθήματα ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς. Το μήνυμα ήταν σαφές και ξεκάθαρο: 
ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΜΕ  -ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ
Ας συμμετέχουμε όλοι όσο μπορούμε στην προστασία και την ομαλή συμβίωση με τη φύση. Τώρα είναι πιο απαραίτητο μέσα σ’ αυτή την τραγική κοινωνικο - οικονομική κατάσταση να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας συνείδηση αφήνοντας στην άκρη το φόβο της εκμετάλλευσης και τη γενικότερη καχυποψία προς τις Κρατικές δομές.

Το Π.Κ Σκοπέλου υπάρχει και είναι στην υπηρεσία των πολιτών όχι μόνο για την καταστολή των πυρκαγιών αλλά ΚΥΡΙΩΣ για την πρόληψη τους. Όταν λέμε πρόληψη εννοούμε το γενικό πλαίσιο που...
καθορίζει όλον εκείνο τον μηχανισμό που μέσα από συντονισμό πολιτών και υπηρεσιών, αλληλεξάρτηση φορέων οριοθέτηση υποχρεώσεων και σοβαρή δουλειά θα προβλέψει και θα προλάβει το κακό. Καθοριστική θέση μέσα σ’αυτό το πλαίσιο έχει ο καθένας από εμάς: ο απλός πολίτης - κάτοικος αυτού του νησιού και αυτής της χώρας. Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να βλέπουμε τη Σκόπελο του μέλλοντος και όχι μόνο τη Σκόπελο του σήμερα.

Θεωρώ λοιπόν σημαντικό να αναφέρω εδώ την άρρηκτη συσχέτιση ύπαρξης ή μη του δάσους με το πλημμυρικό φαινόμενο. Αρκεί να φανταστούμε τι θα γινόταν στις 22/9/2015 εάν έλειπε (μέρος και όχι όλο) αυτό το δάσος.

Επειδή αυτή την εποχή γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο και καθαρισμός των ελαιοπερίβολων με κάψιμο των προϊόντων του καθαρισμού (κλαδιά), θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων όσων πρόκειται να κάψουν τα κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με την Πυροσβεστική Διάταξη (υπ’ αριθμόν 9)  σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται από 1-11-2015 μέχρι 30-4-2016 η καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και 50 μέτρα από δεντροστοιχίες ΜΟΝΟ όταν ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

Συγκεκριμένα: 
  • Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία
  • Αφαιρούμε-καθαρίζουμε την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
  • Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα
  • Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας
  • Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
  • Διαβρέχουμε τη ζώνη προς την πλευρά του δάσους όταν απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία. 
  • Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα-τσάπες κ.τ.λ) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.
  • Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος. 
  • Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε,από το Π.Κ. Σκοπέλου καλώντας στο τηλ.2424024199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
  • Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.
  • Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσής μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεση της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.
  • Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να  προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.

Παρακαλώ για την προσοχή σας και τη συμμόρφωσή σας στις υποδείξεις και Διατάξεις της Υπηρεσίας μας.
Βοηθήστε μας ώστε να κρατήσουμε ανέπαφο το δάσος της Σκοπέλου.
Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα συμβάντα Δασικών πυρκαγιών στο Νησί της Σκοπέλου έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αυτή (από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο).

Ας μην εφησυχάζουμε με το γεγονός ότι λόγω υγρασίας έχει εκλείψει ο κίνδυνος.

Η φύση μας διδάσκει, ας μην αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας ότι είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Εύχομαι σε όλους καλό Χειμώνα  και είμαι σίγουρος για την προσοχή σας κατά την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ
ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Καραμήντζας Κ. Ευάγγελος
Πυραγός

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.