Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Τζούλια Τσαλίκη: Θα είμαστε κοντά στη Σκόπελο, σε όλη τη δύσκολη πορεία αποκατάστασης

«Σε κάθε περίπτωση δηλώνω τη διάθεση και την συμμετοχή μου τόσο προσωπικά, όσο και της Περιφερειακής Παράταξης Θεσσαλών Συμπολιτεία, για την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής, σε όλη αυτή την προσπάθεια» δήλωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη, όταν βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί, παίρνοντας μέρος σε μία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον υπό σύσταση Σύλλογο Πληγέντων Σκοπέλου και τη συμμετοχή μελών των Επιμελητηρίων.
Η Τζούλια Τσαλίκη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, 
έχει εκλεγεί Περιφερειακή Σύμβουλος, 
ως επικεφαλής στης παράταξης 
ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ 
και είναι Αντιπρόεδρος 
του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας
Η εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» συνάντησε την επικεφαλής της παράταξης ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Σκόπελο και είχε μία σύντομη συζήτηση μαζί της.
Εφημερίδα Σποράδες: κα Τσαλίκη υπάρχει η αίσθηση (βεβαιότητα για πολλούς) ότι οι πλημμυροπαθείς αρχίζουν πολύχρονη προσπάθεια για αποζημιώσεις με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Τζούλια Τσαλίκη: Είναι γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αποζημιώσεις των πολιτών από πλημμύρες είναι πολύπλοκο, καθώς οι αρμοδιότητες είναι κατανεμημένες σε πολλούς φορείς.

Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις/ βοηθητικές ρυθμίσεις που είναι διαθέσιμες μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Παροχή κοινωνικής προστασίας: Εφάπαξ Χρηματικά Βοηθήματα για εκείνους που επλήγησαν οι κατοικίες τους: ενίσχυση για άμεσες βιοτικές ανάγκες που διπλασιάζεται για ειδικές κατηγορίες θεομηνιόπληκτων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) και...
βοήθημα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους.

2. Αποκατάσταση ζημιών κτιρίων κατοικιών και επιχειρήσεων. Προϋπόθεση για την υλοποίηση και γενικά τη διαχείριση του έργου της αποκατάστασης είναι η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

3. Αποζημίωση πληγεισών επιχειρήσεων.
  
4. Αγροτικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Παρέχονται δηλαδή αρκετές δυνατότητες, όχι όμως χωρίς προϋποθέσεις και αποδείξεις για τις ζημιές. Ωστόσο, αν γίνουν ενέργειες γρήγορες, στοχευμένες και προς τη σωστή κατεύθυνση με ξεκάθαρη εικόνα των διαδικασιών θα υπάρξει γρηγορότερη  αποζημίωση.

Έχω επικοινωνήσει με αρκετές από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα Υπουργεία και επέδειξαν μεγάλη προθυμία για επίσπευση των διαδικασιών.
ΕΦ. ΣΠΟΡ.: Ο υπουργός Υποδομών μίλησε για κακοτεχνίες, απόδοση ευθυνών, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά. Ποια η γνώμη σας ως μηχανικός και ως αιρετή;
ΤΖ. ΤΣΑΛ.: Δυο είναι τα ζητήματα, το πρώτο ο ελλιπής η και ανύπαρκτος σχεδιασμός για έργα απαραίτητα, που όμως δεν έγιναν ποτέ, όπως τα αντιπλημμυρικά, και το δεύτερο κακός σχεδιασμός και εκτέλεση για τα έργα που υλοποιήθηκαν. Όμως για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για έργα που έγιναν θα πρέπει να υπάρξουν γνωμοδοτήσεις από  αρμόδια σώματα επιθεωρητών.

Όμως, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και παρεμβάσεις για την οριοθέτηση ρεμάτων, την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και γενικότερα τις υποδομές περιβάλλοντος του νησιού. Ταυτόχρονα με βάση τις ανάγκες που προέκυψαν για την επισκευή του οδικού δικτύου, να εφαρμοστεί και η υφιστάμενη μελέτη που έγινε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για τη Σκόπελο με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφαλείας. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και το τουριστικό προφίλ του νησιού.
ΕΦ. ΣΠΟΡ.: Υπάρχουν μέχρι σήμερα καθυστερήσεις στην καταγραφή ζημιών και στον τρόπο που γίνεται αυτή;
ΤΖ. ΤΣΑΛ.: Η καταγραφή των ζημιών και ο τρόπος που γίνεται είναι το κρισιμότερο μέρος της διαδικασίας και επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Την ευθύνη καταγραφής των ζημιών στην οικοσκευή των κατοικιών, την έχει αρμόδια επιτροπή του Δήμου, για την καταγραφή των ζημιών των επιχειρήσεων η αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας και για τα κτίρια η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων.

Αν δεν έχει γίνει σωστά η σύσταση και η λειτουργία αυτών των επιτροπών δεν μπορούν να απελευθερωθούν χρήματα.  Η πρώτη, η του Δήμου, πρέπει να εκτελέσει τις εργασίες εντός διμήνου.

Η δεύτερη, η Επιτροπή της Περιφέρειας που είναι αρμόδια για την εκτίμηση των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων, έπρεπε να είχε συσταθεί από την πρώτη στιγμή. Η διαδικασία δηλώσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων δεν είναι δεσμευτική, αφού σύμφωνα με το Νόμο η αρμόδια για την εκτίμηση της ζημιών επιτροπή δεν δεσμεύεται από την τυχόν δηλωθείσα εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων ζημιά.

Επισημαίνω ακόμη ότι η Πυροσβεστική δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε σχέση με τις καταγραφές για αποζημιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνω τη διάθεση και την συμμετοχή μου τόσο προσωπικά, όσο και της Περιφερειακής Παράταξης Θεσσαλών Συμπολιτεία, για την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής, σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.