Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές στη Σκόπελο

Ευθύνες υπάρχουν και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
και στο Δήμο Σκοπέλου
Να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Σκόπελο ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η απουσία αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών «έπνιξαν» και τη Σκόπελο, που προστέθηκε στις αμέτρητες περιοχές στη χώρα μας που πλήττονται με τις πρώτες καταιγίδες του φθινοπώρου
Οι αρμόδιοι υπουργοί μεταξύ άλλων ερωτώνται:

• Πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία για τη χορήγηση οικονομικής συνδρομής στους πληγέντες.

• Τι μέτρα θα πάρει για την αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν.

• Ποιες νομοθετικές – διοικητικές πρωτοβουλίες θα πάρει για την απαλλαγή από φόρους και εισφορές των πληγέντων.

• Ποια μέτρα θα πάρει για την αποκατάσταση με 100% από κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε υποδομές.

• Πως θα εξασφαλίσει την προστασία των κατοίκων του νησιού με τις απαραίτητες μελέτες και έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των οικισμών του νησιού και για αντισεισμική προστασία καταρχήν των δημόσιων κτιρίων, σχολείων, κέντρου υγείας, γυμναστηρίων, κλπ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης με θέμα «Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Σκόπελο» έχει ως εξής:

Οι τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν στη Σκόπελο από τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν πριν από ημέρες αποκάλυψαν και σ’ αυτήν την περίπτωση τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε επείγουσες καταστάσεις πολιτικής παρέμβασης και την παντελή έλλειψη των κατάλληλων έργων και υποδομών για τη θωράκιση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας ιδιωτικής και δημόσιας, από φυσικές καταστροφές.

Δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία, η επίκληση των «ακραίων καιρικών φαινομένων». Και στην Σκόπελο αποδείχθηκε ότι η πολιτική που ακολουθείται με τις επιταγές της Ε.Ε., το κυνηγητό του κέρδους, η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων με κεφάλαια που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, η άναρχη οικονομική ανάπτυξη, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία του λαού, η απουσία αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών «έπνιξαν» και τη Σκόπελο, που προστέθηκε στις αμέτρητες περιοχές στη χώρα μας που πλήττονται με τις πρώτες καταιγίδες του φθινοπώρου.

Οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, είναι μεγάλες, γιατί ακολουθεί την ίδια πολιτική. Με το τρίτο μνημόνιο, που συμφώνησε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, συμπληρώνει το παζλ της αντιλαϊκής πολιτικής. Δισεκατομμύρια ευρώ εξασφαλίζονται για τα μονοπώλια και τράπεζες, ενώ περικόπτονται οι δαπάνες τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, μεταξύ των οποίων κι αυτά για την πολιτική προστασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η μείωση των κονδυλίων προς την τοπική διοίκηση, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον ούτε σε στοιχειώδεις παρεμβάσεις συντήρησης των υπαρχόντων υποδομών.

Συνεπώς θεωρούμε υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών που επισκέπτονται το νησί της Σκοπέλου. Ευθύνες υπάρχουν και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Σκοπέλου. Όταν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ θέτουν τα ζητήματα της προστασίας και θωράκισης του πληθυσμού από φυσικές καταστροφές, «περί άλλων τυρβάζονται».

Αυτή τη στιγμή στη Σκόπελο κατοικίες και επιχειρήσεις είναι καταστραμμένες, το λιμάνι έχει βουλιάξει, στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές, οχήματα και βάρκες έχουν χαθεί, δημόσιοι – κοινόχρηστοι χώροι έχουν γίνει λασπότοποι, παραλίες χάθηκαν από το χάρτη… Από τη μέχρι τώρα καταγραφή οι καταστροφές σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, σπίτια και γεωργικές καλλιέργειες, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Σκοπέλου και του Αγνώντα, ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στις ζημιές ιδιωτών ανέρχεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί να αγγίζουν και τα 20 εκατομμύρια (Δήμος Σκοπέλου 12 εκατ.).

Αποτελεί πρωταρχική ανάγκη η άμεση στήριξη των κατοίκων και των αυτοαπασχολούμενων του νησιού που βιώνουν την τραγωδία της καταστροφής, η αποκατάσταση των υποδομών για τη λειτουργία της δημόσιας και οικονομικής ζωής του νησιού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Πόσο έχει προχωρήσει η καταγραφή και η αυτοψία των ζημιών και των καταστροφών που έχουν υποστεί οι δημόσιες υποδομές, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Σκοπέλου, καθώς επίσης και η διαδικασία για τη χορήγηση οικονομικής συνδρομής στους πληγέντες;
Τι μέτρα θα πάρει για την αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, οχήματα, κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, όπως επίσης και για την επιδότηση ενοικίου οικιακής ή επαγγελματικής στέγης για αυτούς που μισθώνουν ή θα αναγκασθούν να μισθώσουν για την εξυπηρέτηση οικιακών ή επαγγελματικών αναγκών και για τα έξοδα μετεγκατάστασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ποιες νομοθετικές – διοικητικές πρωτοβουλίες θα πάρει για την απαλλαγή από φόρους και εισφορές των πληγέντων (κατάργηση ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2015 -2016, φόρος επιτηδεύματος, δημοτικά τέλη, την προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή του ΦΠΑ, το πάγωμα των οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, το σταμάτημα των κατασχέσεων και τη ρύθμιση των δανείων) και να εξαιρεθεί η Σκόπελος από την εξίσωση συντελεστών ΦΠΑ;
Ποια μέτρα θα πάρει για την αποκατάσταση με 100% από κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε υποδομές (λιμάνια, παραλίες, οδικό δίκτυο, ύδρευση –αποχέτευση-Βιολογικό κλπ), αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά μνημεία (Κάστρο).
Πως θα εξασφαλίσει την προστασία των κατοίκων του νησιού με τις απαραίτητες μελέτες και έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των οικισμών του νησιού και για αντισεισμική προστασία καταρχήν των δημόσιων κτιρίων, σχολείων, κέντρου υγείας, γυμναστηρίων, κλπ.
Οι βουλευτές 

Κώστας Στεργίου

Γιώργος Λαμπρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.