Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σκόπελος // H μερική έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου

Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015, στις 11 π.μ., θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από το Γυμνάσιο και Λύκειο Σκοπέλου ένα πολύ όμορφο και σπάνιο φαινόμενο, με την βοήθεια και την γνώση του μέλους της  Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Γεώργιου Μιχαήλ.
Πρόκειται για την έκλειψη Ηλίου, που όλη η Ευρώπη θα θαυμάσει, είτε ως ολική είτε ως μερική. Τα τηλεσκόπια του Παρατηρητικού Τμήματος του μέλους της Εταιρείας θα στηθούν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σκοπέλου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Η παρατήρηση θα γίνει είτε κατ’ ευθείαν από τους προσοφθάλμιους φακούς, είτε με προβολή του Ήλιου σε πέτασμα κάποιου τηλεσκοπίου.

Απαγορεύεται αυστηρά η παρατήρηση της έκλειψης με γυμνό μάτι, διότι υπάρχει φόβος να τυφλωθούμε από το άπλετο φως του Ήλιου, διότι η έκλειψη στην Ελλάδα θα είναι μερική. Πρέπει, οπωσδήποτε να έχουμε ειδικά γυαλιά παρατήρησης ή πολύ καλά μαυρισμένο γυαλί.

Ας κάνουμε όμως, μια ιστορική αναδρομή, για να κατανοήσουμε καλύτερα το ξεχωριστό αυτό ουράνιο φαινόμενο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ολική έκλειψη της 20ής Μαρτίου 2015, θα είναι ορατή από τα Νησιά Φερόε και τη Νήσο Σβάλμπαντ (στα βόρεια της Νορβηγίας), όπου οι κυνηγοί ηλιακών εκλείψεων θα τρέξουν να την καταγράψουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές και τα τηλεσκόπια τους.

Στην πατρίδα μας η Σελήνη θα «αγγίξει» την άκρη του Ήλιου στις 10:40 π.μ. Στις 11:44 π.μ. θα βρεθούμε στο μέγιστο της μερικής έκλειψης και στις 12:50 μ.μ. η Σελήνη θα αφήνει την άκρη του Ήλιου με αποτέλεσμα το φαινόμενο να φτάνει στο τέλος του. Η παρατήρηση καθ’ όλη την διάρκεια της έκλειψης θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, αφού απαιτείται ασφαλές φίλτρο για τα τηλεσκόπια, προστατευτικό τζάμι Νο14 της μάσκας ηλεκτροκόλλησης ή τα ειδικά γυαλιά έκλειψης, για όσους προσπαθήσουν να την παρατηρήσουν με τα μάτια. Πρέπει να δοθεί τεράστια σημασία στον τρόπο, με τον οποίο θα παρατηρήσουμε τον Ήλιο, για αποφυγή δυσάρεστων ατυχημάτων.

Η επόμενη έκλειψη θα γίνει το 2020.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.