Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ενέργειες ανάδειξης και προστασίας του Νεκροταφείου της Σκιάθου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Σκιάθος”

Με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και την υποστήριξη του Δήμου πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού στο  Κοιμητήριο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Τις εργασίες καθαρισμού, όπου απομακρύνθηκαν περίπου 20 κυβικά μέτρα μπάζα και σκουπίδια, ακολούθησαν οι εργασίες ευπρεπισμού του χώρου, κλάδεμα των φυτών στον εξωτερικό χώρο. 

Η παραπάνω δράση αποτελεί συνέχεια των ενεργειών του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ που στόχο έχουν την ανάδειξη και προστασία του Νεκροταφείου της Σκιάθου. Αποκορύφωμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ΦΕΚ  357/9-10-2013. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κας Κορωνιού-Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.  

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου λήφθηκε η απόφαση του χαρακηρισμού του Νεκροταφείου της Σκιάθου, η κα Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου Επίτιμη Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ανέφερε εκτός των άλλων: «Όλο το σύνολο είναι μια μικρογραφία της αστικής ταφικής  αρχιτεκτονικής από τα  τέλη του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Μου κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση πως...
σε ένα χωριό, χωριό του τέλους του 19ου αιώνα, υπάρχει όλο αυτό.»  

Με αίτημά του Συλλόγου, το Κοιμητήριο εντάχθηκε, στο ευρωπαϊκό δίκτυο Cemeteries Route (Κοιμητήρια - μνημεία) της Ευρώπης, το οποίο απευθύνεται σε ένα νέο είδος τουρισμού που αναπτύσσεται δυναμικά στην Ευρώπη. Ο τουρισμός των κοιμητηρίων. 

Ακόμα τον περασμένο Μάιο, ο Σύλλογος είχε αναλάβει τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του εξωτερικού χώρου και τη δενδροφύτευση 10 κυπαρισσιών οριοθετώντας έτσι το χώρο όπου μέχρι πρότινος ήταν υποβαθμισμένος αισθητικά και λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης.

Το Νεκροταφείο της Σκιάθου τα “Μνημούρια”  όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας. ..., μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα «Μνημούρια». Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!” Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”.

Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού

Αποτελεί προτεραιότητα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, η προστασία των εν λόγω μνημείων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής  κληρονομιάς της Σκιάθου, τα οποία απειλούνται, αφενός από την άγνοια των διαχειριστών του χώρου και, αφετέρου, από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να αντικαθίστανται με νέα.


Τα μνημεία αυτά είναι η συμπυκνωμένη Ιστορία της Σκιάθου, που  πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στη μνήμη των επερχομένων γενεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.