Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει η δημιουργία υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στις Βόρειες Σποράδες

Στην πρόταση της Περιφέρειας
Θεσσαλίας, καταγράφονται
ακόμη ως επισκέψιμοι
ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι,
για τη δημιουργία υποβρύχιων
Μουσείων τα εξής ναυάγια:
Κλασικό ναυάγιο της Νήσου
Περιστέρας, Βυζαντινά
ναυάγια Περιστέρας, Ναυάγιο
Ακρωτηρίου «Τσέλιος», Ναυάγιο
βόρεια του όρμου του
«Αγ. Δημητρίου» Αλοννήσου,
Ναυάγιο Σκάντζουρα,
Κλασσικό Ναυάγιο νήσου Φαγκρούς,
Πελαγονήσι, Ναυάγιο στη θέση
Κάτεργο Κυρά-Παναγίας,
Οικισμός Ψαθούρας,
Ναυάγιο Βραχονησίδας Μέλισσας
Το Πάρκο των Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων και Καταδυτικών Πάρκων στην περιοχή των Βορείων Σποράδων και Παγασητικού, ξεκινά την υλοποίησή του. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των υπολοίπων φορέων είναι η λειτουργία της πρώτης φάσης το 2016 και αμέσως μετά η πλήρης ανάπτυξη του έργου. Σε συνάντηση των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Δήμων που αφορά, δηλαδή Αλοννήσου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσιάστηκε η πρόοδος του σχεδιασμού, τα επόμενα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα του έργου.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε το Ιανουάριο του 2015 χαρακτηρίζονται ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι οι: περιοχή ναυαγίου Περιστέρας (Αλόννησος), περιοχή «Κίκυνθος» Δυτικού Παγασητικού, ναυάγιο «Τηλέγραφος» περιοχής Σούρπης και θέση «Άκρα Γλάρος» Δυτικού Παγασητικού. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως «υποβρύχια μουσεία».

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση. Μετά από...
μεγάλη προσπάθεια, συναντήσεις και συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και πιέσεις στα αρμόδια Υπουργεία, έγινε το πρώτο βήμα. Τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα μπορούν να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι επισκέπτες συνοδευόμενοι από δύτες αρχαιοφύλακες. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ωστόσο, είναι να δοθεί σταδιακά ανάλογη έγκριση και στα δέκα σημεία που καταγράφονται στη συνολική πρόταση, που έχει υποβληθεί για την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων της περιοχής».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε το γεγονός ότι όλες οι δυνάμεις του τόπου, στηρίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών του έργου αυτού, που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και τη χώρα. Το κόστος του όλου έργου είναι ιδιαίτερα μικρό μπροστά στο μέγεθος και τα οφέλη του. Το ίδιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τα έργα υποδομής έναντι του χρόνου για τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις που απαιτήθηκε και απαιτείται να ληφθούν. Για την ολοκλήρωση του όμως χρειάζεται ταχύτητα από τους συμμετέχοντος φορείς

Η μορφή του τουρισμού, που αναπτύσσεται για πρώτη φορά, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους. Η αύξηση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της απασχόλησης, η προβολή της περιοχής και της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, η προστασία για πρώτη φορά των ενάλιων αρχαιοτήτων αλλά και του πλούσιου βυθού στις θέσεις των καταδυτικών πάρκων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Η καθιέρωση της Θεσσαλίας ως προορισμός Κατάδυσης αποτελεί στοίχημα που θα επιτευχθεί. Είναι έργο «Εθνικής σημασίας», πρωτοπόρο και καινοτόμο, ευρωπαϊκού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, που αξίζει της προσοχής και της στήριξης όλων.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης τόνισε: «Μετά από μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, φτάνουμε αισίως στην υλοποίηση των πρώτων υποβρυχίων μουσείων στις Σποράδες και τον Παγασητικό. Πρόκειται για έργα σημαντικά, που θα βοηθήσουν στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη, τόσο των Σποράδων, όσο και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Από την πλευρά μας ως Δήμος, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες υποδομές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μουσεία αυτά».

Όπως έγινε γνωστό, στην πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταγράφονται ακόμη ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, για τη δημιουργία υποβρύχιων Μουσείων τα εξής ναυάγια: Κλασικό ναυάγιο της Νήσου Περιστέρας, Βυζαντινά ναυάγια Περιστέρας, Ναυάγιο Ακρωτηρίου «Τσέλιος», Ναυάγιο βόρεια του όρμου του «Αγ. Δημητρίου» Αλοννήσου, Ναυάγιο Σκάντζουρας, Κλασσικό Ναυάγιο νήσου Φαγκρούς, Πελαγονήσι, Ναυάγιο στη θέση Κάτεργο Κυρά-Παναγίας, Οικισμός Ψαθούρας, Ναυάγιο Βραχονησίδας Μέλισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.