Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου…

…Ήρθε η ώρα ν΄ ανοίξουμε πανιά!

Η Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Σκιάθος",  σας προσκαλούν στην εκδήλωση "Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου… Ήρθε η ώρα ν΄ ανοίξουμε πανιά", αφιερωμένη στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου  2014, 7:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου στο «Μπούρτζι».

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Α' μέρος

Χαιρετισμός Δημάρχου, Δημήτρη Πρεβεζάνου
Χαιρετισμός Προέδρου Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, Γιάννη Παρίση
Αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Σανιδά, “Δεν χάθηκαν όλα” από τη φιλόλογο Μαλαμώ Σταμέλου
Χαιρετισμός του συγγραφέα Γιώργου Σανιδά

Β' μέρος

Θεατρικό αναλόγιο σε τέσσερις ρόλους, βασισμένο σε κείμενα του βιβλίου “Αν ξυπνούσε ο κυρ Αλέξανδρος”  του Γιώργου Σανιδά

Διανομή: Τάσυ Καρδέλη, Παρασκευή Κουτούμπα,
Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Δημήτρης Περήφανος

Σύλληψη ιδέας και Επιμέλεια Σταματίνα Χονδρονικολή

• Η συνεργασία των δύο συλλόγων για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου τον  τελευταίο χρόνο έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ίδρυση του, με αποκορύφωμα την εκδήλωση με το Newport Skiathos Club, η οποία με την συνδρομή των Σκιαθιτών  δεύτερης και τρίτης γενιάς συγκεντρώθηκε το ποσό των 3.260 δολλαρίων για την ίδρυση του μουσείου.

Την προσπάθεια ενισχύει η νέα έκδοση του βιβλίου του πολυγραφότατου Σκιαθίτη συγγραφέα Γιώργου Σανιδά, οποίος χάρισε τα δικαιώματα του βιβλίου ‘Δεν χάθηκαν όλα’ για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου, έτσι οι...
δύο σύλλογοι ανέλαβαν τα έξοδα της έκδοσης των 500 αντιτύπων. Στην εκδήλωση θα διατεθεί το βιβλίο του Γιώργου Σανιδά, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα δoθούν για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.

Το βιβλίο φέρει τον τίτλο "Δεν χάθηκαν όλα" και εξιστορεί τα τελευταία 50 χρόνια της Σκιάθου ως τόπος που αλλοιώνεται, χάνει τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του και αναζητεί στο σήμερα την ευθύνη, το σεβασμό, την ελπίδα. Την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου ανέλαβε η κυρία Συραϊνω Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικός-Φιλόλογος. Στο προλογικό σημείωμα η κυρία Κορωνιού-Διονυσίου αναφέρει εκτός των άλλων:
"Από τη μια, το χθες: Η εποχή της αγνότητας, η ιστορία, η παράδοση, τα «ιερά και τα όσια», οι μνήμες… Από την άλλη, το σήμερα: Η εποχή του χρήματος, η άναρχη ανάπτυξη, ο καταναλωτισμός, η παγκοσμιοποίηση, ο μηδενισμός, η ισοπέδωση… Στη μέση, το παραδεισένιο νησί του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη ως «μικρογραφία της ανθρωπότητας», το οποίο τα τελευταία 50 χρόνια σπαράσσεται, αλλοιώνεται, χάνει, συνεχώς και ολοταχώς, τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους τόπους της χώρας… Υπάρχει σωτηρία οδός; Σ’ αυτό το ερώτημα  επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας, μέσα από μια προσωπική κατάθεση ψυχής, όπου ανακαλεί, κυρίως, προσωπικά βιώματα, καθώς ο ίδιος μεγάλωσε πατώντας ταυτόχρονα σε δύο αντικρινές όχθες: Του χθες και του σήμερα… Κρατώντας σταθερά το τιμόνι, επιχειρεί ένα ταξίδι πέρα από τα όρια του ρεαλισμού, στον κόσμο του συναισθήματος και αναζητεί το φιλότιμο, την ευθύνη, την αγάπη, το σεβασμό, την ευαισθησία και την ελπίδα…
Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί το περίφημο collage  “Οπτασία” του Οδυσσεά Ελύτη, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη Σκιάθο, τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του παραχώρησε η κυρία Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Η κα Ηλιοπούλου αποδέχθηκε το αίτημά μας και παραχώρησε δωρεάν τη χρήση του collage αφού τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.