Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού και στη Σκόπελο

Σήμερα επιβεβαιώθηκαν και επίσημα, κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων σε εκτροφές της Σκοπέλου από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Μαγνησίας.
Την προηγουμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν αιμοληψίες σε πρόβατα από δημόσιο κτηνίατρο, έπειτα από δική μας παρακίνηση καθώς ήδη είχαμε κάνει την διάγνωση αλλά ελλείψει δημοσίου κτηνίατρου δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί τηρώντας το αντίστοιχο πρωτόκολλο.

Δυστυχώς το νόσημα πλήττει σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους. Έχει υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των ζώων, αφού μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Πλέον θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όσους έχουν παραγωγικά ζώα και πιο συγκεκριμένα πρόβατα, αίγες, βοοειδή, να τηρούν αυστηρώς τα προληπτικά μέτρα μετάδοσης του ιού για την αποφυγή περαιτέρω ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο του νησιού.
Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε αρχικώς είναι τα πρόβατα να είναι καταπτωτικά, να μειώνεται η όρεξη τους, να έχουν ρινικό έκκριμα ή σιελλόροια, να έχουν δυσκολία στην βάδιση και να μένουν σε κατάκλιση. Επίσης παρατηρείται υψηλός πυρετός και πρήξιμο στο πρόσωπο και τα χείλη ή ακόμα και μελάνη γλώσσα (εξ’ ου και η άλλη ονομασία της νόσου ‘blue tongue’)

Μέτρα προφύλαξης:

Αυστηρή τοποθέτηση ανά ένα μήνα προϊόντων που απωθούν τα κουνούπια από τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο και ψεκασμός στους χώρους σταυλισμού των ζώων για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Εάν τα ζώα νοσήσουν θεραπεία ΔΕΝ υπάρχει. Απαραίτητη κρίνεται όμως η υποστήριξη του ζώου με αντιβιοτικά για την προστασία του ζώου από επιπλοκές. Τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται μέχρι και 10%.

Τέλος, με απόφαση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Μαγνησίας έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις ζώων από και προς τη Σκόπελο.

Δημήτριος Παπαϊωάννου Dvm,
Νίκη Λεμονή, Dvm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.