Sporades newspaper / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ • email: 3nisia@otenet.gr και 18154poulios@gmail.com • Tηλ. 6942 22 62 01

I.KTEO

ΣΚΟΠΕΛΟΣ / ΑΦΟΙ ΠΡΟΒΙΑ • ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER

Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Δαμάσκηνα Σκοπέλου / Μοναδικά και βιολογικά

Η οικογένεια Γρυπιώτη (ΚΛΙΚ) τα παράγει με αγάπη και μεράκι, χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό τρόπο.
Είναι βιολογικά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.
Εποχή για το περίφημο δαμάσκηνο (κλικ) Σκοπέλου και οι φούρνοι έχουν πάρει φωτιά για το παραδοσιακό ψήσιμο και το "μασάζ" που χρειάζεται για να γίνει μοναδικό, νόστιμο και ζουμερό. Περίπου 4 "μαλάξεις" και αντίστοιχα φουρνίσματα παρακολουθήσαμε στο κτήμα Γρυπιώτη, στον Καλόγερο, όπου ο Θανάσης διατηρεί τους πετρόκτιστους φούρνους. Ήδη τα δαμάσκηνα συσκευάζονται και διατίθενται στο κατάστημα Γρυπιώτη στον Πλάτανο, σε σούπερ μάρκετ του νησιού και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, συνοδευόμενα από πιστοποίηση της Bio Hellas.
Λίγες πληροφορίες για τα ΜΑΥΡΑ δαμάσκηνα ή τα "γλυκά κορόμηλα" όπως ονομάζονται στη Σκόπελο.

Τα μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν...
αξιόλογα ποσά μετάλλων και ιχνοστοιχείων (κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο) καθώς και βιταμίνες (A, B6, B3, B2), όλα τα απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Από ότι λένε οι ειδικοί, κατέχουν εξέχουσα θέση στην απορρόφηση και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών διότι περιέχουν μέγιστη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Κατά συνέπεια βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση ενώ παράλληλα έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι τα μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα εμποδίζοντας την οξείδωση της κακής χοληστερίνης, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία και ασκούν αντικαρκινική δράση. Τα βιοενεργά συστατικά των δαμασκήνων ευνοούν την οστική αύξηση. Σε μελέτη που έγινε παρατηρήθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι σε όλους γνωστό πως τα πολύτιμα για το έντερο αποξηραμένα δαμάσκηνα, πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι από τους πιο υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της δυσκοιλιότητας.


Συνεπώς, με σαφώς περισσότερα του ενός οφέλη για τον μεταβολισμό και την υγεία, μπορούμε να τα εντάξουμε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, καταναλώνοντας δύο με τρία μαύρα δαμάσκηνα την ημέρα.

Πως να τα χρησιμοποιήσετε

• Ως σνακ για να περιορίσετε την όρεξή σας
• Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι
• Σε διάφορους συνδυασμούς σε φρουτοσαλάτες
• Μπορείτε να τα βράσετε και να τα κάνετε κομπόστα
• Στη μαγειρική δίνουν φρουτώδη και γλυκιά γεύση στα φαγητά
• Στη γέμιση των πουλερικών
• Στις γεμιστές ντομάτες, αντί για σταφίδες
• Σε διάφορες συνταγές γλυκών 

Ενδεικτικά πιάτα με μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα

• Χοιρινό με δαμάσκηνα και πατάτες
• Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα
• Αρνί με σάλτσα δαμάσκηνο
• Μελιτζάνες Ιμάμ
• Φρέσκα φασολάκια
• Ψάρια πλακί με δαμάσκηνα
• Ροφός στιφάδο με δαμάσκηνα
• Γαλοπούλα με δαμάσκηνα και λιαστή ντομάτα

Ενδεικτικά γλυκά με μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα

• Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και δαμάσκηνα
• Δαμασκηνόπιτα
• Τάρτα με δαμάσκηνα
• Πουτίγκα με σιμιγδάλι και σάλτσα δαμάσκηνο
• Κέικ καρότου με δαμάσκηνα
• Σοκολατάκια με δαμάσκηνα