Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πράσινη Αλεπού: 3 κεράκια και μια σκιά…

Τρία χρόνια πλούσιας δράσης γιόρτασε το Σάββατο η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) με το, πασίγνωστο πια, όνομα «Πράσινη Αλεπού». Όλοι οι φίλοι της «Αλεπούς» βρέθηκαν στην ταβέρνα «Θεσσαλονίκη», όπου με μουσική, χορό, φαγητό και κρασί πέρασαν μια υπέροχη βραδιά ευχήθηκαν χρόνια πολλά και δημιουργικά.
Παρ' όλο το γλέντι, τις ευχές, τα χρόνια πολλά και τα συγχαρητήρια που παίρνουν τα μέλη της «Αλεπούς» για την σπουδαία τρίχρονη δράση τους, μια «σκιά» δεν τα αφήνει να χαρούν και να σχεδιάσουν ανεμπόδιστα τις επόμενες δράσεις τους. Η «Αλεπού» για πρώτη φορά κινδυνεύει!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την δυναμική Διεθνή Ένωση Γυναικών Σκιάθου, με μέλη από πολλές χώρες του κόσμου, στα οποία ήταν γνώριμες οι έννοιες «ανακύκλωση» και «φροντίδα περιβάλλοντος». Το γνωστό πρόβλημα του νερού της Σκιάθου και η «αναγκαία» κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού επιβάρυνε το νησί, με τις γνωστές συνέπειες στο περιβάλλον, με χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και έτσι ξεκίνησε η ιδέα της συλλογής και της αποστολής τους για ανακύκλωση με το σκεπτικό ότι όσο υπεύθυνοι είμαστε για το σπίτι μας, άλλο τόσο πρέπει να είμαστε και για το νησί μας.

"Ομάδες ανθρώπων και φορείς
από τη Σκόπελο
με το ίδιο σκεπτικό και
 πνεύμα έχουν συγκεντρώσει
πάρα πολλά πλαστικά ΡΕΤ και
τα έχουν στείλει στην
«Πράσινη Αλεπού».
Αυτό μας δυναμώνει περισσότερο
και τους ευχόμαστε καλό
κουράγιο και δύναμη για
την συνέχεια και θα είμαστε
ανοιχτοί για κάθε συνεργασία"


Κοιν.Σ.Επ. «Πράσινη Αλεπού»
Όραμα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης είναι η ανακύκλωση να προχωρήσει και σε άλλα είδη, γνωρίζοντας ότι αυτό χρειάζεται δουλειά, υπομονή, επιμονή και πλατιά συνεργασία με την κοινωνία της Σκιάθου, αλλά και με τον Δήμο.
Εθελοντισμός και πρόστιμο / αντιφατικές έννοιες
Από τον Ιούνιο του 2013 τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. προσπαθούν να μαζέψουν χαρτιά και άδειες για τη «νόμιμη» λειτουργία τους, αλλά μη γνωρίζοντας καλά την ελληνική πραγματικότητα έχουν μείνει πίσω… Τελευταίο πρόβλημα ένας χώρος που νοίκιασαν με συμβολικό ενοίκιο για τις ανάγκες στέγασης / αποθήκευσης, οποίος δεν είχε την απαραίτητη άδεια με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να σπεύσουν να βεβαιώσουν πρόστιμο!
Οι «αλεπούδες» ελπίζουν και εύχονται να έχουν την ουσιαστική βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και τη συνδρομή του Δήμου για να συνεχίσουν το έργο τους.
Η προσφυγή
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ 

Της  εδρεύουσας στην Σκιάθο Κοινωνικής...
Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την επωνυμία «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΛΕΠΟΥ» νόμιμα εκπροσωπούμενης.

ΚΑΤΑ

Της με αρ. πρωτ. 6268/Φ17.2-408 απόφασης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. 

Μας κοινοποιήθηκε την 22.1.2014 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κατά της οποίας προσφεύγουμε, νόμιμα και εμπρόθεσμα και ζητούμε την ακύρωση και εξαφάνισή της για τους ακόλουθους λόγους:

Είμαστε νεοσύστατη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση περιορισμένης ευθύνης, εγγραφείσα στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με αρ. μητρώου Δ00191 την 31.5.2013.

Με την παρούσα μορφή συνεχίζεται πρακτικά η δραστηριότητα του Συλλόγου Αλλοδαπών Γυναικών Σκιάθου, που μας χάρισε την επωνυμία «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΛΕΠΟΥ». 

Πρόκειται για σύλλογο, ο οποίος αναλάμβανε ανέκαθεν, δράσεις για την βελτίωση της καθημερινής ζωής μας και του περιβάλλοντος γενικότερα στην Σκιάθο.

Έτσι, εξοικειωμένα πολλά από τα μέλη μας, λόγω του ότι στις χώρες καταγωγής τους η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακύκλωση άχρηστων υλικών ως ατομική ευθύνη, πρωτοβουλία και δράση των πολιτών είναι πραγματικότητα εδώ και τριάντα χρόνια, ξεκίνησαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Σκιάθο, ώστε τα πλαστικά και αλουμινένια άχρηστα υλικά να μην επισωρεύονται στον νεοπαγή ΧΥΤΑ της Σκιάθου, όπως δυστυχώς συμβαίνει στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, υποβαθμίζοντας για πολλές γενιές το περιβάλλον. 

Τοποθετήσαμε δίχτυα στις παραλίες και τα κεντρικά σημεία της πόλης της Σκιάθου για να απορρίπτονται σ΄ άλλα απ’ αυτά τα διάφορα πλαστικά συσκευασιών (ΡΕΤ1-μπουκάλια νερού, απορρυπαντικών κλπ) και σ’ άλλα τα αλουμινένια,  επιδοθήκαμε δε σε μία επίμονη προσπάθεια ενημέρωσης και προσέλκυσης των κατοίκων και των επισκεπτών – τουριστών της Σκιάθου στην δραστηριότητα που εξασφαλίζει καθαρότερο και καλύτερο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας.
Εύλογα, όλα τούτα, εθελοντικά με ενθουσιασμό και χωρίς το παραμικρό κέρδος ή οικονομικό όφελος, βάζοντας συχνά χρήματα ακόμα και «από την τσέπη μας»! για μια δράση και πρόνοια για το περιβάλλον, που κανονικά θα έπρεπε από δεκαετίες να έχει αναλάβει ο Δήμος, ή αλλιώς όπως λέμε στην Ελλάδα, «το Κράτος»!

Ο καλός σκοπός και η ενθουσιώδης προσπάθεια άρχισε να φέρνει αποτελέσματα, έτσι μισθώσαμε στην περιφερειακή οδό Σκιάθου, με «συμβολικό» μηνιαίο μίσθωμα 200 €, αποθήκη με υπόγειο χώρο για την αποθήκευση και συμπίεση των συλλεγομένων ποσοτήτων, προμηθευτήκαμε δε δύο υδραυλικές πρέσες για την συμπίεση-δεματοποίηση αυτών, για την δε μεταφορά τους, εκτός του νησιού, και την παράδοση σε ενδιαφερόμενους για την προσφερόμενη προς ανακύκλωση ύλη, απευθυνθήκαμε σε επιχείρηση εκμετάλλευσης φορτηγού Δ.Χ. 

Δυστυχώς όμως σε κάποιον προκαλέσαμε όχληση με αποτέλεσμα  να καταφύγει στην Αστυνομία και να ακολουθήσει  αυτοψία την 21.8.2013 του Γεωργίου Μουστάκα. 
Κατ’ αποτέλεσμα η Δ/νση Ανάπτυξης με το αρ. πρωτ. 4458/9.9.2013 έγγραφό της  μας ανακοίνωσε την διαπίστωση  παράνομης λειτουργίας της δραστηριότητας και την πρόθεσή της να μας επιβάλλει πρόστιμο.

Με το αρ. πρωτ. 5/23.9.2013 έγγραφό μας απαντήσαμε ότι προσπαθούμε να κάνουμε ότι απαιτείται για να λειτουργούμε νόμιμα και ζητήσαμε την μη επιβολή προστίμου.

Με το αρ. πρωτ. 4841/Φ14-2-408/10.10.2013 έγγραφο της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε Μαγνησίας, με θέμα «προσδιορισμός δικαιολογητικών» πληροφορηθήκαμε  ότι, αυτό που εμείς πιστεύαμε ότι είναι ή αλλιώς ότι θα έπρεπε να είναι σχετικά «απλό», απαιτεί μία σειρά δικαιολογητικών, τα οποία σαφώς καταρχήν υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας, καθότι δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε βέβαια την οικονομική δυνατότητα να απασχολήσουμε και αμοίψουμε όλους αυτούς τους ειδικούς επιστήμονες που απαιτείται να ενεργήσουν για να μας εξασφαλίσουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας της στοιχειώδους εγκατάστασής μας. 

Έτσι απευθυνθήκαμε στο Δήμο Σκιάθου για να συνάψουμε σύμβαση συνεργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης. Ήδη οι προσπάθειές μας δείχνουν να αποφέρουν αποτελέσματα, καθότι έχουμε την διαβεβαίωση του Δημάρχου Σκιάθου αλλά και μελών της Οικονομικής Επιτροπής ότι ο Δήμος Σκιάθου θα αναμιχθεί ενεργά και θα μας υποστηρίξει στην κοινωφελή αυτή δραστηριότητα, παραχωρώντας μας χώρο και θέτοντας στην διάθεσή μας τις Υπηρεσίες του, ώστε να συνεχιστεί  με νόμιμο πλέον τρόπο η προκείμενη κοινωφελής Δραστηριότητα.

Ενόψει τούτων:

Η λήψη μέτρων σε βάρος μας, όπως η επιβολή με την προσβαλλόμενη απόφαση του προστίμου των 1.160,00 €, είναι άδικη, διότι μόλις ενημερωθήκαμε για τις προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας μας επιδοθήκαμε σε μία επίπονη προσπάθεια έκδοσης άδειας λειτουργίας ακόμα και αναζήτησης ΝΕΟΥ ΧΩΡΟΥ για την εγκατάσταση της δραστηριότητας, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ  Η  ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑΣ στα ΝΟΜΙΜΑ.

Είναι εξάλλου προφανές ότι «ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ»  και ΠΑΡΕΛΚΕΙ η χορηγούμενη με την προσβαλλόμενη απόφαση 2μηνη προθεσμία, εφόσον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ η συγκέντρωση των δικαιολογητικών για την νόμιμη αδειοδότηση της ελεγχθείσας από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης εγκατάστασης, μη υπαρχουσών των απαιτούμενων προδιαγραφών στο κτίριο, στον περιβάλλοντα χώρο, στον ανελκυστήρα κλπ.
Επειδή είναι προφανής ο κοινωφελής χαρακτήρας της εν θέματι δράσης μας, όπως και ότι δεν ασκούμε κερδοσκοπική δραστηριότητα, ωθούμενοι στις δραστηριότητές μας ΜΟΝΟ για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επειδή ήδη προχωρούν οι διαδικασίες νόμιμης  λειτουργίας, όπως ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε με την συνεργασία του ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ.

Επειδή δεν πρόκειται για συλλογή και διαλογή απορριμμάτων αλλά ουσιαστικά για συλλογή καθαρών πλαστικών (ΡΕΤ1) και αλουμινένιων συσκευασιών που απλώς συμπιέζονται για την ευκολότερη και οικονομικότερη  μεταφορά τους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και περιστάσεις η τιμωρία μας με το επιβληθέν με την προσβαλλόμενη απόφαση πρόστιμο, είναι άδικη και είναι αδύνατο να πληρωθεί από τους ελάχιστους οικονομικούς μας πόρους, θα επισωρεύσει αισθήματα απογοήτευσης, αδικίας στα μέλη μας, με νομοτελειακή συνέπεια την παραίτησή τους από τους «καλούς» σκοπούς που επιδιώκουμε. 

Για τους λόγους αυτούς
ΖΗΤΟΥΜΕ: Την ακύρωση και εξαφάνιση της προσβαλλόμενης αρ. πρωτ. 6268/Φ17.2-408 απόφασης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την απαλλαγή μας από το με αυτή επιβληθέν πρόστιμο. 
Οι νόμιμοι εκπρόσωποι της
ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΛΕΠΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.