Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα σε εργοστάσια και επιχειρήσεις στη Μαγνησία

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την αντεργατική συμπεριφορά των εργοδοτών στη Μαγνησία.
Όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, που συνεχίζει, την κατά γενική ομολογία, αποτυχημένη συνταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η βιομηχανική παραγωγή απαξιώνεται καθημερινά, πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις κλείνουν.

Στη Μαγνησία, οι βιομηχανικές περιοχές του Βόλου και η περιοχή του Αλμυρού απογυμνώνονται από επιχειρήσεις και εργοστάσια όπως (ΒΙΟΣΩΛ, ΚΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, VPI, CONTI κ.α.) και εκατοντάδες εργαζόμενοι παίρνουν το δρόμο της ανεργίας, με τεράστιες συνέπειες για τις οικογένειές τους και την ίδια την κοινωνία.
Η ανεργία και η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού.

Εκτός από το κλείσιμο των εργοστασίων, η εργοδοσία σε πολλές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, βοηθούμενη από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, την κατάργηση της μετενέργειας και με...
πρόσχημα την πτώση των παραγγελιών, διευρύνει τον αυταρχισμό και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση μονομερώς επιδομάτων.

Οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους εναντιώνονται προς τις πολιτικές αυτές και αγωνίζονται για την δίκαιη επίλυση των προβλημάτων τους .
  • Στην Coca Cola Βόλου, η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει τρία παραγωγικά τμήματα (ΑΜΙΤΑ, MIXING PLANT, ΑΣΗΠΤΙΚΗ) και προτείνει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για σύνολο 52 εργαζομένων, που στην ουσία είναι απολύσεις. Το Σωματείο εκδήλωσε την πλήρη αντίθεσή του και κατάθεσε τις δικές του προτάσεις για να αποφευχθεί το σταμάτημα των παραγωγικών διαδικασιών στα τρία αυτά τμήματα, δεν υποστηρίζει την εθελούσια έξοδο και τις πάσης φύσεως εργολαβίες και ζητά να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία μπορούν να παραχθούν από τις παραγωγικές μηχανές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

  • Στη ΒΙΣ από αρχές Οκτωβρίου 2013, η διοίκηση διέκοψε μονομερώς το επίδομα γάμου που ήταν καταγεγραμμένο στην επιχειρησιακή σύμβαση και παρόλες τις προτάσεις των εργαζομένων και του Σωματείου τους, από τον Νοέμβριο μήνα εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία.
  • Στην ΙΜΑΣ ΑΕ γίνεται προσπάθεια από την διοίκηση για εθελούσιες εξόδους των εργαζομένων και επιβολή καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας. 
  • Στην ΑΓΕΤ Βόλου, η εργοδοσία προτείνει νέες μειώσεις μισθών και την επιβολή των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων», που επί της ουσίας είναι απολύσεις, επιδιώκοντας να «απαλλαγεί» από εργαζόμενους με αυξημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στη θέση τους να προσλάβει άλλους με μικρότερο κόστος. 
  • Στο εργοστάσιο της Ν. ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ με μονομερή απόφαση του εργοδότη καθιερώθηκε από Ιανουάριο έως Οκτώβριο εκ περιτροπής εργασία. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 2 βδομάδες και 2 όχι, κάνοντας 12-15 μεροκάματα και λιγότερα ένσημα, με μείωση των μισθών τους. Η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή και διενεργεί μόνο εμπόριο συρματόσχοινων.
  • Στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ Βόλου, η επιχείρηση δεν ανανέωσε την σύμβαση στους 40 από τους 52 συνολικά εργαζόμενους συμβασιούχους, οι οποίοι απασχολούνταν από το 2011 και μετά, στις δύο εργοστασιακές μονάδες στη Μαγνησία. 
Σύμφωνα με  το Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας, στο Praktiker  Βόλου απέλυσαν και άλλους  2 εργαζόμενους, ενώ στα Super Market Αρβανιτίδης, οι εργαζόμενοι παραμένουν πολλούς μήνες απλήρωτοι.

Επειδή η εργοδοσία χρησιμοποιεί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις την ίδια αυταρχική πολιτική των απολύσεων, της «αναγκαστικής» εθελούσιας εξόδου, την εκ περιτροπής εργασία, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, βασισμένη και στη μνημονιακή λογική

Επειδή η Μαγνησία δεν αντέχει άλλη αύξηση της ανεργίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Τι μέτρα θα λάβει για να προστατέψει τους εργαζόμενους από την αντεργατική συμπεριφορά των εργοδοτών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.