Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Νοικοκυριά σε απόγνωση

Θα την ονομάζαμε και «ενεργειακή φτώχεια», και δεν θα ήταν υπερβολή. Περισσότερα από 350.000 ακίνητα κάθε χρόνο βρίσκονται στο σκοτάδι, επειδή οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στην πληρωμή των λογαριασμών. Ο αριθμός είναι τεράστιος, αυξάνει χρόνο με τον χρόνο και ιδιαίτερα από το 2009, όταν άρχισε η ύφεση και η εφαρμογή των μνημονίων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ακίνητα νοικοκυριών τα οποία μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό. Τι επιπτώσεις έχει, δηλαδή, η μη ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου στο οποίο ζουν οικογένειες.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των αποσυνδέσεων λόγω χρεών. Είναι ενδεικτικό πως μόνο τα τελευταία δύο χρόνια μόνο, ο αριθμός των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης έχει...
αυξηθεί κατά 15% και από τις 300.000 που ήταν το 2012, έχουν φτάσεις τις 350.000 φέτος. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) είναι αυτός ο οποίος τα έδωσε. Σύμφωνα με αυτά, από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων οι διακοπές ρεύματος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν πως οι περισσότερες εντολές διακοπής ρεύματος λόγων οικονομικών δυσχερειών αφορούν κυρίως κατοικίες, πρώτες ή δευτερεύουσες. Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως απ” όσους κόβεται το ρεύμα, μόνο οι 6 στους 10 καταφέρνουν σχετικά σύντομα να βρουν τα αναγκαία χρήματα για να καταφέρουν την επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι απλά μένουν στο σκοτάδι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μια διάσταση του θέματος είναι πως περίπου 35.000 νοικοκυριά, που δεν βρίσκουν τα χρήματα για να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών, αναζητούν βοήθεια από ακτιβιστικές και κοινωνικές οργανώσεις για να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ. Μια επιλογή που προφανώς περιέχει κινδύνους, αλλά είναι ενδεικτική αφενός μεν της κοινωνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύεται, αφετέρου της ανάγκης των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι διακινδυνεύουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο ρεύμα.

Η κυβέρνηση, που δείχνει αμετακίνητη στην εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων, θα έπρεπε τουλάχιστον να προσεγγίσει το πρόβλημα και να δώσει κάποια λύση. Και αυτή δεν μπορεί να είναι η διακοπή του ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.