Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τα βασικά χαρακτηριστικά κόστους - λειτουργίας θέρμανσης

Η σημερινή αγορά κατακλύζεται από προτάσεις και νέες τεχνολογίες συστημάτων θέρμανσης. Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και την ακόμη υψηλότερη ενός Νησιού σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, σας παρουσιάζουμε τις άλλες μορφές θέρμανσης με τα βασικά τους χαρακτηριστικά και το κόστος λειτουργίας τους.
1. Ενεργειακά τζάκια. Ο αέρας που περνά περιμετρικά από την εστία τους διοχετεύεται για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων. Η απόδοσή τους είναι υψηλότερη έως 80% συγκριτικά με τα συμβατικά τζάκια, με μικρότερη κατανάλωση ξύλου. Τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ λειτουργούν σαν καυστήρες και ζεσταίνουν το νερό για τα σώματα. Η τιμή αγοράς τους ξεκινάει από τα 1.500 ευρώ. Για τη μετατροπή ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό το κόστος ξεκινάει από τα 1.200 ευρώ.
2. Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Η υπέρυθρη θέρμανση θεωρείται οικονομικότερη από τα κλιματιστικά ή τα αερόθερμα, το πετρέλαιο και το αέριο. Τα πάνελ τοποθετούνται στον τοίχο ή το ταβάνι και μπορούν να χρησιμεύσουν και σαν διακοσμητικά. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 85 ευρώ.
3. Ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες χαλαζία. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού μπορούν να ζεστάνουν ένα χώρο μέχρι και 30 τ.μ. με κατανάλωση ρεύματος από 800 ώς 2.500w. Οι τιμές τους...
κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ. Οι ηλεκτρικές σόμπες χαλαζία θερμαίνουν χώρους 25-51 τ.μ. με κατανάλωση 400-2.800w. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 10 έως 170 ευρώ.
4. Φυσικό αέριο. Δυστυχώς δεν έχουμε την αυτή την “πολυτέλεια” σαν Νησί. Από τις πιο καθαρές και φιλικές στο περιβάλλον πηγές ενέργειας. Η σημερινή τιμή του φυσικού αερίου είναι 0,06925/kwh, ενώ το κόστος εγκατάστασης μαζί με τον εξοπλισμό κυμαίνεται από 1.450 ευρώ έως 4.900 ευρώ, ανάλογα με το λέβητα που θα χρησιμοποιηθεί, εφ' όσον υπάρχει δίκτυο θέρμανσης.
50% λιγότερη ενέργεια.
5. Κλιματισμός. Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργεια από ένα απλό κλιματιστικό. Έχουν λειτουργικό όριο σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο κυμαίνεται από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου. Δεν ενδείκνυται για περιοχές που σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η τιμή αγοράς για ένα κλιματιστικό 9.000 btu ξεκινάει από 350 ευρώ, με κατανάλωση 0,65-0,85―/kwh.
6. Σόμπες και τζάκια pellet. Η θερμαντική τους ικανότητα είναι παρόμοια του πετρελαίου. Η τιμή μιας σόμπας pellet ξεκινάει από τα 850 ευρώ. Η τιμή για ένα τζάκι pellet ξεκινάει από 2.570 ευρώ και μπορεί να τοποθετηθεί και στο ήδη υπάρχον τζάκι. Η μέση κατανάλωση μιας σόμπας είναι 1,5kg/h και αυτό μεταφράζεται σε 0,35―/h, με κόστος αγοράς ενός τόνου pellet περί τα 230 ευρώ.
7. Τζάκια βιοαιθανόλης. Η βιοαιθανόλη παράγεται με τη ζύμωση των συστατικών της ζάχαρης και του αμύλου και άλλων φυτικών προϊόντων και χρησιμοποιείται ως καύσιμο υλικό σε τζάκια που δεν χρειάζονται καμινάδα. Μπορεί να μετατραπεί και ένα παραδοσιακό τζάκι σε βιοαιθανόλης με την τοποθέτηση ενός καυστήρα, που το κόστος του ξεκινάει από 50 ευρώ. Τα επιτοίχια τζάκια ξεκινούν από τα 140 ευρώ και τα επιδαπέδια-επιτραπέζια από 25 ευρώ. Ενώ η τιμή για ένα κανονικό τζάκι βιοαιθανόλης ξεκινάει από τα 780 ευρώ. Η κατανάλωσή τους είναι 1lt σε 6-8 ώρες και η τιμή λίτρου περίπου 1,90 ευρώ.
8. Σόμπες ξύλου ή pellet καλοριφέρ. Οι σόμπες καλοριφέρ λειτουργούν με καύση ξύλου ή βιοκαύσιμου pellet. Η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο νερό, μέσω ενός κυκλοφορητή που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ, παρέχοντας ομοιόμορφη διανομή θέρμανσης. Παράλληλα προσφέρεται για οικιακές χρήσεις, όπως θερμοσίφωνας, μαγείρεμα κ.ά.
9. Σόμπες ξύλου ενεργειακές. Έχουν μικρή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη και μεγάλη θερμαντική απόδοση και μπορούν με ειδικό μηχανισμό να μετατραπούν σε αερόθερμα. Η απόδοσή τους είναι αυξημένη από 65% ώς 85% συγκριτικά με κοινή σόμπα, με μικρότερη κατανάλωση.
10. Αερόθερμο τζακιού. Είναι μια συσκευή που εγκαθίσταται στην εστία του κλασικού τζακιού. Επιστρέφει στο χώρο ζεστό αέρα, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 190 ευρώ.
Επιτοίχιο από 126 ευρώ
11. Ηλεκτρικοί θερμοπομποί. Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί λειτουργούν κατά 80% διά της φυσικής ροής και 20% δια της ακτινοβολίας (εκπομπή θερμότητας). Ένα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ. απαιτεί ένα θερμοπομπό 1500W. Αυτός θα καταναλώσει ωριαία 0,10 ευρώ. Τιμή αγοράς για επιτοίχιο θερμοπομό από 126 ευρώ, ενώ ένας επιδαπέδιος ξεκινάει από τα 35 ευρώ.
12. Ηλεκτρικός λέβητας. Μπορεί να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα λέβητα. Δεν χρειάζεται δεξαμενή καυσίμων. Η εγκατάσταση γίνεται μέσα σε λίγες ώρες. Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. η ημερήσια δαπάνη είναι περίπου 4 ευρώ επί 24ωρης λειτουργίας και το κόστος του λέβητα ανάλογα με τα τ.μ. από 2.070 ευρώ.
13. Αερόθερμα μπάνιου-δωματίου. Δεν χρειάζονται εγκατάσταση, ενώ ανεβάζουν τη θερμοκρασία του χώρου πολύ γρήγορα. Ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, όταν χρησιμοποιούνται σε δωμάτια. Η τιμή τους ξεκινάει από 16 ευρώ.
14. Αντλία θερμότητας. Η διαφορά μεταξύ μιας αντλίας θερμότητας και ενός κοινού κλιματιστικού είναι ότι η αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη λειτουργώντας βάσει του ίδιου θερμοδυναμικού κύκλου του οποίου η λειτουργία μπορεί να αντιστραφεί ανάλογα με την ανάγκη (θέρμανση ή ψύξη). Ο καταναλωτής καταναλώνει 1 Kw ηλεκτρικής ενέργειας για απόδοση 3 έως 5 Kw, ενώ η αντλία θερμότητας γίνεται φθηνότερη αν επιλεγεί το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος. Η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται σε 65% σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης και 40% με το φυσικό αέριο. Για την αγορά μιας αντλίας θερμότητητας ισχύος 16 Kw η χαμηλότερη τιμή κυμαίνεται από 5.500 έως 6.500 ευρω ενώ η υψηλότερη τιμή από 8.500 έως 9.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).Οι ηλεκτρολογικές εργασίες κυμαίνονται από 1000 έως 2000 Ευρώ.
Για το τέλος αφήσαμε την πιο φιλική προς το περιβάλλον και την τσέπη μορφή θέρμανσης
15. Γεωθερμία. Με τον αυστηρά επιστημονικό όρο γεωθερμία νοείται η αποθηκευμένη κάτω από την επιφάνεια της γης (στο υπέδαφος, σε υπόγεια νερά, ατμό ή θερμό αέρα) θερμική ενέργεια με θερμοκρασίες από 25 – 350 °C. Καθώς πρόκειται για μια ανεξάντλητη και καθαρή πηγή ενέργειας, αξιοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε αγροτικές και βιομηχανικές εφαρμογές, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, για αφαλάτωση θαλασσινού νερού, θερμά λουτρά και πολλά άλλα. Η αβαθής γεωθερμία πλεονεκτεί στο ότι είναι διαθέσιμη παντού και είναι αρκετά εύκολη στην αξιοποίησή και αδειοδότησή της. Ένα σύστημα εκμετάλλευσης αβαθούς γεωθερμίας για οικιακές εφαρμογές αποτελείται από τρία βασικά μέρη: τη γεωθερμική αντλία θερμότητας, το γεωθερμικό εναλλάκτη και την εσωτερική εγκατάσταση θέρμανσης και ψύξης του κτηρίου, που συνηθέστερα είναι ενδοδαπέδιο σύστημα ή σύστημα με fan coils. Με βάση τις σημερινές τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρημάτων για τη θέρμανση κτιρίου με χρήση αβαθούς γεωθερμίας από 60 - 80% σε σχέση με αντίστοιχη εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου. Η απόσβεση του αρχικού κόστους εγκατάστασης επιτυγχάνεται σε 6 έως 8 χρόνια.

Θανάσης Φαδάκης
Ενεργειακός Επιθεωρητής/ Τεχνικός ασφαλείας
Σκόπελος / 24240 29155

1 σχόλιο:

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.