Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η Δημόσια Υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής του μνημονίου

Ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη μη αποζημίωση εξόδων μετακίνησης σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους
Η Δημόσια Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια έχουν απαξιωθεί σε σημαντικό βαθμό από τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούν οι πρόσφατες κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικότατη αυτή του κ. Σαμαρά. Κυριολεκτικά, η Δημόσια Υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής του μνημονίου, αλλά αυτό δεν απασχολεί ούτε τους κυβερνητικούς επιτελείς, ούτε και τους εντολείς της τρόικα.
Είναι τουλάχιστον δολοφονική, η πολιτική που θέλει καρκινοπαθείς να μην μπορούν να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα μεταφορικά τους έξοδα προς τα Γενικά Περιφερειακά Νοσοκομεία. Μετά την αρνητική απάντηση του ΕΟΠΥΥ, σε αίτημα καρκινοπαθούς από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία μόνο αυθαίρετη μπορεί να χαρακτηριστεί, πως δεν οι καρκινοπαθείς δε δικαιούνται αποζημίωση για τα έξοδα μεταφορά τους, ώστε να ακολουθήσουν ακτινοθεραπείες, ομάδα 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στην ερώτηση ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν σε ενέργειες ώστε, αφενός να καλύπτονται αυτά τα έξοδα μετακίνησης, αλλά και να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο αποζημίωσης εξόδων μετακίνησης των καρκινοπαθών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ Υπουργούς:
-Υγείας
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Σχετικά με τη μη αποζημίωση εξόδων μετακίνησης σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους
Μετά από ερώτημα ασφαλισμένου στο ασφαλιστικό του ταμείο, σχετικά με την αποζημίωση των εξόδων μετακίνησης για τη διενέργεια ακτινοθεραπείας σε νοσοκομείο ή κλινική μακριά από τον τόπο κατοικίας του ασθενή, η Δ/νση Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, με την απόφασή της Δ25α/Φ113/38/17901 της 3-7-2013, ερμήνευσε με αυθαίρετο τρόπο το άρθρο 10 παρ. Ηα της τροποποιημένης ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΕΜΠ5 (ΦΕΚ 3054/τ.Β’/18-11-2012) του "Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας" (Ε.Κ.Π.Υ.). Η σχετική απάντηση ήταν απορριπτική διότι "σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π.Υ. η ακτινοθεραπεία δεν θεωρείται εξέταση, ούτε η διενέργεια της απαιτεί νοσηλεία ή βραχεία νοσηλεία".
Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του ΕΟΠΥΥ ορίζει σχετικά ότι "Ασθενείς ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εισήχθησαν ή αντιμετωπίστηκαν με βραχεία νοσηλεία σε νοσηλευτική μονάδα (κρατική ή ιδιωτική) ή εξετάστηκαν σε υγειονομική δομή εκτός του τόπου κατοικίας τους, αποζημιώνονται με την αξία των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής με τα συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς στις οικονομικές θέσεις (λεωφορείο, τρένο, πλοίο), στις περιπτώσεις που η πάθησή τους δεν αντιμετωπίζεται στο κρατικό ή πανεπιστημιακό ή στρατιωτικό ή τη συμβεβλημένη υγειονομική δομή του τόπου κατοικίας τους…. Για την αποζημίωση της δαπάνης απαιτείται α) αιτιολογημένη βεβαίωση Δ/ντή Κλινικής κρατικού, πανεπιστημιακού ή στρατιωτικού νοσοκομείου του τόπου κατοικίας ή του θεράποντος ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας για την αδυναμία αντιμετώπισης της πάθησης ή τη διενέργεια ιατρικής εξέτασης ή των αναγκαίων παρακλινικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας του, εγκεκριμένη από το Δ/ντή της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ β) απόδειξη καταβολής του αντιτίμου των εισιτηρίων γ) αντίγραφο εξιτηρίου σε περίπτωση νοσηλείας ή αποδεικτικό στοιχείο της εκάστοτε υγειονομικής δομής στην οποία αντιμετωπίστηκε ο ασθενής".
Η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις βασικές θεραπευτικές πράξεις αντιμετώπισης του καρκίνου και ακριβώς επειδή διενεργείται κυρίως σε Γενικά Περιφερειακά Νοσοκομεία και Ιδιωτικά Θεραπευτήρια των μεγάλων αστικών κέντρων, οι ασθενείς που διαμένουν σε ημιαστικές, αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές αναγκάζονται να υποβάλλονται σε συχνές μετακινήσεις προς το κέντρο ακτινοθεραπείας. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμη μακρύτερα, εκτός της περιφέρειας του τόπου μονίμου κατοικίας τους, επειδή όλα τα μεγάλα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικό τμήμα.
Επειδή, η ακτινοθεραπεία είναι μια βασική θεραπευτική πράξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου με σοβαρή επίδραση στον οργανισμό του ασθενή και πιθανές επιπλοκές, στην οποία δεν υποβάλλονται μόνο περιπατητικοί ασθενείς αλλά και ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία, ενώ ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή είναι δυνατόν να γίνει εισαγωγή για τακτική ή βραχεία νοσηλεία.
Επειδή, μέχρι την αυθαίρετη ερμηνεία/απόφαση του ΕΟΠΥΥ στις 3-7-2013, τα έξοδα μετακίνησης για τη διενέργεια της ακτινοθεραπείας αποζημιώνονταν από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
Επειδή, η αυθαίρετη ερμηνεία του ΕΟΠΥΥ έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση υγείας χιλιάδων καρκινοπαθών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησής τους για τη διενέργεια της θεραπείας τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αποσαφηνιστεί εκ μέρους της αρμόδιας Δ/νσης του ΕΟΠΥΥ το πλαίσιο αποζημίωσης εξόδων μετακίνησης των καρκινοπαθών και να αποζημιώνεται στο εξής η μετακίνηση για ακτινοθεραπεία;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να καλύψει οικονομικά το κόστος μετακίνησης καρκινοπαθών που είτε δεν άρχισαν είτε διέκοψαν τη ακτινοθεραπεία τους λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους μετακίνησης;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να καλύψει το κόστος μετακίνησης όσων καρκινοπαθών υπέβαλλαν τα σχετικά δικαιολογητικά προς έγκριση και απορρίφθηκε αυθαίρετα το αίτημά τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ξανθός Ανδρέας
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Ευγενία (Τζένη)
Βούτσης Νικόλαος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτριος
Γελαλής Δημήτρης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζερδελής Ιωάννης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κοντονής Σταύρος
Κουράκης Αναστάσιος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Ευστάθιος (Στάθης)
Πάντζας Γεώργιος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σταθάς Ιωάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτριος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφύλλου Μαρία
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χατζηλάμπρου Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.