Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη Σκιάθο

Ο Δήμος Σκιάθου πραγματοποίησε με μεγάλη λαμπρότητα εκδηλώσεις τιμής και μνήμης κατά το Σαββατοκύριακο στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2013, με αφορμή την ανάμνηση της κατασκευής και υψώσεως της πρώτης Ελληνικής Σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου το Σεπτέμβριο του 1807 και της βυθίσεως του υποβρυχίου «Κατσώνης» στη Σκιάθο στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.
Το Σάββατο 14-9-2013 έγινε η δοξολογία στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εκφώνηση του Ιστορικού της Ημέρας από τον Δήμαρχο...
Σκιάθου και ακολούθησε η αναπαράσταση της Υψώσεως της 1ης Ελληνικής Σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας παρουσία του Δημάρχου Σκιάθου Νικόλαου Πλωμαρίτη, του Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας Γεωργίου Τσίγκα, της Βουλευτού Μαγνησίας Μαρίνας Χρυσοβελώνης, του Πλοιάρχου Αγγελόπουλου Ιωάννη Π.Ν. Διοικητή Υποβρυχίων, του Πλωτάρχη Καραγιάννη Γεωργίου Π.Ν. Κυβερνήτη του Υποβρυχίου «Παπανικολής», του Επίτιμου Αρχηγού Στόλου Ναυάρχου ε.α. Μπεζεριάνου Γεώργιου, του Διοικητή της 4ης ΠΕΔΙΛΣ Πλοιάρχου Κλιάρη Θεοδώρου Λ.Σ, των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων Σκιάθου, των εκπροσώπων Αρχών και Υπηρεσιών και κατοίκων του νησιού. Στις 20:30 ακολούθησε δεξίωση.
Στην εκφώνηση του Ιστορικού της Ημέρας ο Δήμαρχος Σκιάθου συν τοις άλλοις ανέφερε: «Για το ιερό αυτό εθνικό σύμβολο της Ελλάδας ο ιστορικός Τρύφωνας Ευαγγελίδης μας πληροφορεί: ‘Η Σκιάθος και η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού έχουσι πρώται την τιμήν, ότι ήκουσαν τους φιλοπάτριδας εκείνους άνδρας, έχοντας προ αυτών την σημαίαν – επί κυανού εδάφους λευκόν σταυρόν – και ορκιζομένους υπό του ηγουμένου Νήφωνος, ότι θα πολεμήσωσιν υπέρ πίστεως και πατρίδος»… Και μέσα στο Σεπτέμβριο του 1807 έγινε στη Σκιάθο, στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού η μεγάλη σύσκεψη των καταδρομέων και των κλεφταρματολών οπλαρχηγών και καταστρώθηκαν τα σχέδια της δεύτερης καινούριας δράσης τους. Στη σύσκεψη αυτή έλαβε μέρος και ο Ανδρέας Μιαούλης και παραβρέθηκε ο Σκιαθίτης διδάσκαλος του Γένους Επιφάνιος – Στέφανος Δημητριάδης. Πριν ξεκινήσουν οι καταδρομείς για τις επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο, έδωσαν τον όρκο της ελευθερίας μπροστά στην ελληνική σημαία, που είχε φόντο γαλανό και λευκό σταυρό, η οποία στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού πρωτοκατασκευάστηκε και ευλογήθηκε και αντικατέστησε τη ρωσική σημαία, που μέχρι τότε είχε ο στολίσκος. Η πρώτη ενέργεια του Γιάννη Σταθά μόλις ανέλαβε την αρχηγία ήταν να υψώσει ελληνική σημαία που είχε γαλάζια επιφάνεια με άσπρο σταυρό στη μέση. Με την μαρτυρία αυτή συμφωνούν οι ιστορικοί Κων/νος Σάδας, Κων/νος Παπαρηγόπουλος, Παύλος Καρολίδης, Διονύσιος Κόκκινος κ.ά. Και ο αείμνηστος Σκιαθίτης καθηγητής Ιωάννης Φραγκούλας υποστηρίζει ‘Όλοι οι ιστορικοί μας και η παράδοση της Σκιάθου το βεβαιώνουν. Αναμφισβήτητα η πρώτη ελληνική Σημαία, υψώθηκε στη Σκιάθο το 1807’… Αξίζει λοιπόν το μεγάλο αυτό γεγονός να γιορτάζεται από τους Σκιαθίτες σαν μια γιορτή περίλαμπρη, γιατί αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Σκιάθου και της Ελλάδας γενικότερα. Και πρέπει η μεγάλη αυτή προσφορά της Σκιάθου να αναγνωριστεί από το Πανελλήνιο και την Πολιτεία… Το γεγονός που δεν αμφισβητείται είναι ότι σε όλους τους αγώνες του Έθνους, οι Έλληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό σύμβολο. Κι αυτό θα κληθούν να κάνουν εάν ποτέ χρειαστεί στο μέλλον»…
Την Κυριακή 15-9-2013 έγινε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Διοικητή Υποβρυχίων, Πλοίαρχο Αγγελόπουλο Ιωάννη Π.Ν., στις 11:00 ακολούθησε η Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Υ/Β «Κατσώνης», και στη συνέχεια στις 13:00 η παράθεση του επίσημου γεύματος στο Ξενοδοχείο Skiathos Palace.
Ο Διοικητής Υ/Β Πλοίαρχος Αγγελόπουλος Ιωάννης Π.Ν στην εκφώνησή του ανέφερε τις σημαντικές δράσεις του Υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» με Κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία, ηρωική και μοιραία περιπολία του Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» κοντά στα νερά της Σκιάθου, όπου μετά από σκληρή μάχη με τον εχθρό το Υποβρύχιο βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του στα βαθιά νερά του Αιγαίου τον Κυβερνήτη Βασίλη Λάσκο και 30 άντρες του τον Σεπτέμβρη μήνα ανήμερα του Σταυρού.
Με μεγάλη χαρά και έντονο ενδιαφέρον μαθητές και κάτοικοι του νησιού επισκέφτηκαν το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», που βρισκόταν ανοιχτά από την χερσονησίδα «Μπούρτζι» στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου, όπου και ξεναγήθηκαν από τον Κυβερνήτη του.
Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον Διοικητή Υ/Β Πλοίαρχο Αγγελόπουλο Ιωάννη Π.Ν. και τον Κυβερνήτη του Υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» Πλωτάρχη Καραγιάννη Γεώργιος Π.Ν. κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος.
Επίσης ο Διοικητής Υ/Β κ. Αγγελόπουλος Ιωάννης και ο Κυβερνήτης του Υποβρυχίου κ. Καραγιάννης Γεώργιος προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στο Δήμαρχο της Σκιάθου κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη. 

1 σχόλιο:

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.