Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Έκθεση Ναυτικής Ιστορίας στη Σκιάθο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση, που προβάλλει την Ναυτική Ιστορία του νησιού, την ναυπήγηση πλοίων και την ιστιοπλοΐα από τα μέσα του 18oυ αιώνα παρουσιάζεται στη Σκιάθο από τις 9 έως τις 16 Αυγούστου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών, στο κέντρο της πόλης.
Η Έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκιαθιτών Οι Δύο Αλέξανδροι, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου κι έχει θέμα «Τα Σκιαθίτικα Καΐκια». Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν την τέχνη των καραβομαραγκών, που στους ταρσανάδες και τα καρνάγια κατασκεύαζαν ή επισκεύαζαν τα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα και στη συνέχεια τα ατμοκίνητα πλοία, που ταξίδευαν στα πέλαγα. Χειροποίητες μικρογραφίες ιστορικών πλοίων από καραβομαραγκούς, που με πολλή υπομονή και μεράκι συμπύκνωσαν την τέχνη τους σε μικρά αριστουργήματα. Πίνακες, γκραβούρες και φωτογραφίες παλιών πλοίων, ιστορικά έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων, εργαλεία ναυπήγησης, από...
την εποχή που τα πλοία κατασκευάζονταν από τους μαστόρους από την αρχή: από τα ξύλα που έπρεπε να κόψουν από το βουνό, μέχρι την τελική τους μορφή.
Σήμερα ο τελευταίος καραβομαραγκός αφιερώνει την τέχνη του στην δημιουργία καλλιτεχνικών μικροτεχνιών προς πώληση.
Τα σημαντικά εκθέματα της Έκθεσης ξυπνούν μνήμες του πρόσφατου και μακρινότερου παρελθόντος και συγκινούν τους κατοίκους, που ανακαλούν την ιστορία των παιδικών τους χρόνων, την ιστορία των συγγενών και των φίλων τους. Ένα πολύ ωραίο κι ευχάριστο μάθημα Ιστορίας και Λαογραφίας για τους νεότερους και τους επισκέπτες του νησιού.
Η Έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό από τις 7 ως τις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

1 σχόλιο:

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.