Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

"Ο Κήπος των Ονείρων" στο Μουσείο Βακράτσα

Έκθεση Κεραμικής της Μάγδας Ροδίου με τίτλο “Ο Κήπος των Ονείρων” θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βακράτσα από τις 24 ως τις 29 Αυγούστου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 8 μ.μ.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00.
Η Μάγδα Ροδίου γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στη Σκόπελο μέσα σε ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό περιβάλλον, που επηρέασε καθοριστικά την μετέπειτα ενασχόλησή της με την κεραμική τέχνη.
Η αγάπη της για την άθληση την οδήγησε σε σπουδές, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στα Τρίκαλα, το διάστημα 2007 έως 2011 και μετά το τέλος των σπουδών παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Γλυπτικής και Κεραμικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Η οικογένεια Ροδίου εργάζεται από το 1900 για την αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Αγγειοπλαστικής. Στα χέρια τους το χώμα της Σκοπέλου έπαιρνε τη μορφή όμορφων αγγείων. Επικεντρώθηκαν κυρίως στη διακοσμητική κεραμική με κύρια ενασχόληση τους τα ιδιαίτερα αρχαιόμορφα μαύρα αγγεία που παραπέμπουν στα αρχαία κεραμικά αριστουργήματα που ήταν και η πηγή έμπνευσής τους. Έργα τους βρίσκονται σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και πλήθος διακρίσεων και βραβείων έχουν αποσπάσει.
Ο Νίκος Ρόδιος, πατέρας της Μάγδας, συνεχίζει στο ίδιο εργαστήρι, πάνω στον ίδιο τροχό και με τον ίδιο ζήλο την παράδοση που...
ξεκίνησαν οι πρόγονοι του τελειοποιώντας τα δημιουργήματα τους αλλά και αναζητώντας συνεχώς νέες φόρμες και νέες τεχνικές. Υπήρξε ο μεγάλος της δάσκαλος μέσω του οποίου μυήθηκε στα μυστικά του πηλού.
Η ιστορία της οικογένειας συνεχίζεται με την τέταρτη γενιά μιας και η Μάγδα Ροδίου με την εντατική της ενασχόληση, εφτά χρόνια τώρα, δημιούργησε το δικό της προσωπικό στυλ προσθέτοντας στην πλούσια οικογενειακή παράδοση. Έμπνευσή της αποτελεί η φύση και οι αναπαραστάσεις της, που με λεπτομέρεια αποτυπώνονται σε κάθε έργο της. Αξιοποιώντας τις γνώσεις που της έχουν μεταλαμπαδεύσει, πειραματίζεται και με νέα υλικά όπως γυαλί, σμάλτο, μπαντανάδες, ακριλικά χρώματα κ.α. Αξίζει να σημειωθεί, το έμφυτο ταλέντο της να ζωγραφίζει, αυτοδίδακτη δημιουργεί πάνω στα πήλινα πιάτα, σε κούπες και κανάτες που ο πατέρας της φτιάχνει πάνω στον παραδοσιακό ποδοκίνητο τροχό της οικογένειας.
Οι δημιουργίες της περιλαμβάνουν από ζωγραφική με πηλό, πήλινα κοσμήματα, κούκλες αρχαίου τύπου, πήλινα φρούτα και λαχανικά. Επίσης διακοσμητικά τοίχου όπως ανθοδέσμες, στεφάνια, πεταλούδες, λουλούδια, σπιτάκια, φύλλα και άλλα.
Το 2011 συμμετείχε στην Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών, Λογοτεχνών και Συγγραφέων στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco ενώ το 2012 συμμετείχε στη Διεθνής Έκθεση Λαϊκής Κεραμικής Τέχνης στη Ρουμανία. Στο ταξίδι της αυτό, της δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει την τοπική λαϊκή παράδοση, επισκέφτηκε εργαστήρια της περιοχής και αντάλλαξε ιδέες με ντόπιους καλλιτέχνες.

Έργα της βρίσκονται στη Σκόπελο, στο κατάστημα της οικογένειας μαζί με τα φημισμένα μελανόμορφα αγγεία που συνεχίζει να φτιάχνει ο πατέρας της Νικόλαος Ρόδιος. 

2 σχόλια:

  1. Νέο αίμα, νέες ιδέες, καμαρώνει η παράδοσή μας και ελπίζει το νησί μας στη μακροβιότητα της τέχνης που το κοσμεί με τη μοναδικότητά της, εδώ και τόσα χρόνια....

    Μάρω Βουδούρογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή επιτυχία αν και αυτό είναι σίγουρο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.