Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Για το Μήτσο

«Ο Μήτσος μας
- για όσους δεν τον ξέρατε, το "μας" δεν είναι κτητικό, είναι της αγάπης και της μοιρασιάς.
Απ' τη Βασιλική Τρικάλων, βαρύς κι ασήκωτος, λιγομίλητος, λιμενικός, που έπιανε τα σιρίτια στους ώμους με συρραπτικό όταν είχαν επιθεώρηση, από πάντα και για πάντα νεοδημοκράτης, δε ζήτησε ποτέ του τίποτα, δεν αρνήθηκε ποτέ σ' όποιον είχε ανάγκη, που ζούσε την οικογένεια με τις τρεις-κι-εξήντα και δεν καταδέχτηκε ποτέ ούτε τα τζάμπα εισιτήρια στα καράβια. Περήφανος, ίσιος, τρυφερός, πεισματάρης, παναθηναϊκός, ποδοσφαιριστής παλιός, έστησε και προπόνησε την ομάδα της Σκοπέλου - και την είδε να σβήνει στα απόνερα της κρίσης. Δε έδινε δεκαράκι τσακιστό για λεφτά, αξιώματα, αναγνώριση. Πίστευε στο θεό, σεβόταν τους γέρους, αγαπούσε τα παιδιά, πονούσε και προστάτευε τους ανήμπορους, τους απόβλητους, τα ζώα.
Σ’ αυτούς τους φρικτούς 5,5 μήνες βρέθηκαν δίπλα του από ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού μέχρι τους γύφτους που...
ήταν χρόνια γείτονες – που τάιζαν στο τσαντίρι τους γιους του μαζί με τα παιδιά τους και προσέτρεχαν σ’ αυτόν όποτε είχανε μπλεξίματα «με τη χωροφυλακή», από τον δήμαρχο μέχρι τον αναρχικό τρελό του χωριού, τον Κώστα της Ούρσουλας.
Ήταν για μένα –μαζί με την Ουρανία, που τις δέκα τελευταίες μέρες τον ξεπροβόδισε κρατώντας του το χέρι, χαϊδεύοντάς τον, μιλώντας του, κι ας μην καταλάβαινε τίποτα πια– η μισή Σκόπελος, 23 χρόνια, κουβέντες, καυγάδες πολιτικοί, γέλια, φαγητά και τσίπουρα, δουλειές, γκρεμίσματα, χτισίματα, καθαρίσματα, φυτέματα, βράδια και νύχτες και μέρες, ελληνικές βραδιές, κουβαλήματα με το ντεσεβώ, το γιούγκο, το τζιπ, τραπέζια γάμων και βαφτίσια και κλαρίνα, χειμώνες και καλοκαίρια. Η μισή Σκόπελος και μια ζωή. Η μισή Σκόπελος κι ένας φίλος που όσα μου ‘δωσε ήταν ανεκτίμητα. Ένας φίλος απ’ αυτούς που αν ποτέ σου ζητήσουν κάτι, απλώς τσακίζεσαι να το βρεις και να το δώσεις.
Χ.Σ.»

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Χρυσούλα για τα δυο σου λόγια, τα συλλυπητήριά μου στην Ουρανία,τον Νίκο και το Στέλιο.
    Η.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γίνεται πιο συνοπτικά, ολοκληρωμένα και θα συμπλήρωνα πιο επιτυχημένα, να δώσεις την εικόνα του Μήτσου μας. Να σημειώσω, ότι αυτή η μισή παράγραφος κρύβει έναν ολόκληρο πολιτισμό. Ο ανθρώπινος βίος στην πιο εξελιγμένη πολιτισμένη του μορφή... Όποιος αναζητεί πρότυπα συμπεριφοράς μέσα στην σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό της εποχής, μπορεί να τα αναζητήσει στην παραπάνω παράγραφο, σαν το τίτλο σε κάτι συνταγές μαγειρικής ''πολύ νόστιμη εύκολη και απλή''. Δεν είναι υπερβολικό αυτό που διατυπώνω λόγω υστεροφημίας. ''Απλά'' ισχύει...
    Άλλαξε η ζωή μας... πολύ...
    Μάριος Γιαννουράκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ, ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ. ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Η Χ.Σ.

    Π.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ, ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ. ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.
    Ν.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ.ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ.ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.

    Σ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.