Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αναβίωση του εθίμου του Αη Γιάννη του Ριγανά στη Σκόπελο

Πάρτε τους «Μάηδες» και ελάτε κάτω από την Παναγίτσα του Πύργου,
την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 9 μ.μ.
Στις 24 Ιουνίου σε πολλά μέρη της ελληνικής υπαίθρου γιορτάζεται το γενέθλιο του Αη Γιάννη του Προδρόμου που ο λαός μας ονομάζει Αη Γιάννη Ριγανά ή Κλήδονα.
H γιορτή αυτή βρίσκεται προς στο τέλος Ιουνίου (Θεριστής) και συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου). Θεωρείται γιορτή των ξωμάχων, γιορτή του βουνού και του κάμπου. Η παράδοση θέλει τον Άγιο ν' ανεβαίνει στα βουνά και να ευλογεί τα βότανα της του βουνού, που με την ευλογία αυτή αποκτούν ευωδία και θεραπευτική δύναμη. Πιο αγαπημένο και ευωδιαστό φυτό αυτής της ημέρας η ρίγανη και έτσι η γιορτή λέγεται «Αη Γιάννη του ριγανά».
Την παραμονή της γιορτής (23 Ιουνίου) στη Σκόπελο, άναβαν φωτιές στις γειτονιές με ξερά κλήματα και στιβιές. Μόλις λαμπάδιαζαν οι φωτιές πετούσαν πάνω τους τα ξερά στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Όλοι δε γύρω απ' την φωτιά έκαναν μια προσπάθεια να πηδήσουν πάνω από τις ζωηρές φλόγες. Η υπερπήδηση της φωτιάς κατά το έθιμο είχε "μαγική" σημασία. Πίστευαν ότι όταν πηδήσουν πάνω από τις φλόγες, θα είχαν υγεία και ευτυχία. Αφού έσβηναν οι φωτιές, η στάχτη μοιραζόταν στις κοπέλες.
Οι φωτιές του Αη Γιαννιού έχουν στενή σχέση με το πανάρχαιο ελληνικό έθιμο του Κλήδονα που συναντάτε στην «Οδύσσεια», στον «Προμηθέα» του Αισχύλου, αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη.

4 σχόλια:

  1. Πού βρίσκεται η Παναγίτσα του Κάστρου; Είναι η ίδια με την Παναγίτσα του Πύργου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα
    για να το χαρούν οι νεότεροι
    και να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια εμείς οι παλαιότεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και εχω και τα γενεθλεια μου σημερα 23/6 μπραβο σασ εδω στην αθηνα δεν βαζουν πια φωτιεσ.Χ.ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.