Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η Ναόμι Κλάιν για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και την Κίνηση 136

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Θεσσαλονίκη, η μαχητική Καναδή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν αναφέρθηκε εκτεταμένα στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού και στην Κίνηση 136, τόσο στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στον κοινωνικό χώρο «Μικρόπολις» όσο και στη δημόσια εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου ΒΙΟΜΕ.
«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή του αγώνα σχετικά με το αν το αποτυχημένο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης θα προχωρήσει ή θα ανατραπεί» δήλωσε. Προσφέροντας παραδείγματα από την Αργεντινή, ισχυρίστηκε ότι οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού ήταν ολέθριες όπου και αν αυτή εφαρμόστηκε. Η συγγραφέας, η οποία στο βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ» περιγράφει πώς διαφόρων ειδών φυσικές, πολιτικές ή οικονομικές καταστροφές έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες για να εντείνουν την λεηλασία των φυσικών πόρων και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, δήλωσε ότι πάρα τη γενική τάση για επαναδημοτικοποίηση του νερού παγκόσμια, στην Ελλάδα προωθούν την ιδιωτικοποίηση «απλά επειδή μπορούν να το κάνουν». «Είναι μία δοκιμή: Θέλουν να δουν αν θα πειστείτε ότι πραγματικά δεν υπάρχει εναλλακτική. Είναι σημαντικό να αντισταθείτε στην ιδιωτικοποίηση, αλλά οι πιθανότητες να πετύχετε είναι περισσότερες αν παράλληλα προτείνετε μία εναλλακτική που θα εμβαθύνει τη δημοκρατία. Για αυτό βρίσκω την πρόταση της Κίνησης 136 συναρπαστική, γνωρίζω ότι απορρίφθηκε από τον δημόσιο διαγωνισμό αλλά αν υπάρξει ένα λαϊκό κίνημα από πίσω της, θα αναγκαστούν να το επανεξετάσουν».
«Η κρίση που βιώνουμε είναι επίσης μια...
κρίση δημοκρατίας: Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος, αισθάνεται ότι το κράτος τον έχει προδώσει. Πρέπει να δημιουργηθούν δομές στις οποίες ο κόσμος να μπορεί να πιστέψει και αυτές θα πρέπει να είναι τοπικές δομές πάνω στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν άμεση επίδραση. Ένα τοπικό παράδειγμα είναι η ιδέα του κοινοτικού, και όχι κρατικού, ελέγχου των υπηρεσιών ύδρευσης που προωθεί η Κίνηση 136. Πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιου είδους εναλλακτικές σε όλα τα διαφορετικά οικονομικά πεδία: ενέργεια, νερό, απορρίμματα, εργασία, αγροτική παραγωγή, κτλ»
Στην δημόσια εκδήλωση στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, η Καναδή ακτιβίστρια πρότεινε "σε περίπτωση κλεισίματος των εργοστασίων να ερωτούνται πρώτοι οι εργαζόμενοι αν θέλουν να συνεχίσουν την παραγωγή με αυτοδιαχείριση. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης σημαντικών πόρων, να ερωτάται ή ίδια η κοινωνία αν θέλει να αναλάβει την διαχείριση τους, όπως για παράδειγμα η πρόταση κοινωνικού ελέγχου της εταιρίας ύδρευσης της Κίνησης 136".
Πριν έλθει στη Θεσσαλονίκη, η Ναόμι Κλάιν πέρασε μία εβδομάδα στη Χαλκιδική, καταγράφοντας τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στο μεταλλείο χρυσού που κατασκευάζεται από την Καναδική εταιρία EldoradoGold.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.