Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πρωτοβουλία για την προστασία των πεύκων του Μπούρτζι

Μέτρο προστασίας των πεύκων της χερσονησίδας Μπούρτζι, ανέλαβε ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» μετά την άδεια του δασολόγου του Δήμου κ. Βασίλη Ταμπάκη.
Έτσι την Κυριακή 28 Απριλίου τα μέλη του Συλλόγου και η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου με τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Γιάννη Ζίκο τοποθέτησαν αυτοκόλλητους δακτυλίους στον κορμό των πεύκων με σκοπό την παγίδευση των εντόμων που προκαλούν την “βαμβακίαση” των πεύκων.
Όπως είναι γνωστό το Marchalina hellenica είναι το έντομο το οποίο δημιουργεί την “Βαμβακάδα” των πεύκων. Το M. hellenica επίσημα στην Ελλάδα εντοπίστηκε το 1935, όταν το μυζητικό αυτό έντομο βρίσκονταν στους πευκώνες της χώρας μας σε ακίνδυνους για τα πεύκα πληθυσμούς, προφανώς εξαιτίας της...
δραστηριότητος του φυσικού του ανταγωνιστή, του ωφελίμου αρπακτικού Neuleucopis kartliana. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το οικοσύστημα πεύκο, M. hellenica, Ν. kartliana βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία και βιολογική ισορροπία, μέχρι που το 1996 η ισορροπία αυτή κατέρρευσε, όταν οι μελισσοκόμοι με την γνωστή τους παρέμβαση ευνόησαν μονόπλευρα την αλματώδη αύξηση του M. hellenica αναδεικνύοντας αυτό σαν τον κυριότερο εχθρό του πεύκου.
Τα συμπτώματα από την προσβολή του M. hellenica είναι τα γνωστά συμπτώματα που προκαλούν τα μυζητικού τύπου έντομα, αρχίζοντας από τα “Mελιτώματα” που αποβάλλει το έντομο στον κορμό, τα κλαδιά και τις “βελόνες” του πεύκου. Εκεί (στα μελιτώματα) κάποια στιγμή επικάθεται η “Καπνιά” ένας μύκητας υπεύθυνος για το μαύρο χρώμα των προσβεβλημένων πεύκων, ενώ με την σειρά της η καπνιά είναι αιτία της περιορισμένης φωτοσυνθετικής ικανότητας των πεύκων και της παραγωγής της χλωροφύλλης. Τέλος στα πιο πάνω συμπτώματα την άνοιξη προστίθενται οι εριώδης εκκρίσεις του M. hellenica που δημιουργούν την “Βαμβακάδα”. Κατά αυτόν τον τρόπο βαμβακάδα, καπνιά και μελιτώματα συνθέτουν το σύμπλοκο των συμπτωμάτων που προσδίδουν στο πεύκο την καχεκτική και υποβαθμισμένη όψη. Ξέχωρα από αυτά το κυριότερο σύμπτωμα από την προσβολή του M. hellenica είναι οι ξηράνσεις των κλάδων και στην συνέχεια ολόκληρων των πεύκων. Το τελευταίο αυτό σύμπτωμα είναι χαρακτηριστικό του εντόμου, δεν είναι αναστρέψιμο και αποδίδεται στη σίελο που εγχέει το έντομο στους ιστούς του πεύκου προκειμένου να πετύχει την αναρρόφηση των χυμών. Από ότι φαίνεται η σιέλός του έχει τοξικές ιδιότητες που νεκρώνουν τα φυτικά κύτταρα.
Η μέθοδος παγίδευσης των εντόμων με ταινία έχει μακρόχρονο αποτέλεσμα ωστόσο πρόκειται για μια βιοτεχνολογική μέθοδο “Μαζικής Παγίδευσης” των εντόμων, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον με χρήση χημικών μέσων.
Τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας αποφάσισαν να υιοθετήσουν την δράση και να αντικαταστούν τις ταινίες όταν χρειάζεται, με την ευκαιρία γνώρισαν την ιδιαίτερη χλωρίδα της χερσονησίδας από την κα Άννα Δεληγιάννη η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ιδιότητες των σπάνιων φυτών που συναντά κανείς περπατώντας σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς τοπίο για τη Σκιάθο. Το Μπούρτζι είναι αγαπημένο σημείο αναφοράς και συνάντησης των Σκιαθιτών και των επισκεπτών, μοναδικής φυσικής ομορφιάς όπου συναντά κανείς ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της Σκιάθου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, νεώτερο μνημείο (ΦΕΚ 237/Β/29-4-1983).
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και ελπιδοφόρο πως η νέα γενιά, μέσα από αυτήν τη δράση υιοθετεί την προστασία αυτού του σημαντικού τοπόσημου, χαρακτηρισμένο ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με την ΥΑ Γ/2974/63497/17.5.83. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.