Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Εθελοντισμός για το Περιβάλλον

«Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή»
Για όγδοη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογός «Η Σκιάθος» ανέλαβε τη διοργάνωση και το συντονισμό του περιβαλλοντικού προγράμματος «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ» που για φέτος ορίστηκε 5-7 και 12-14 Απριλίου, με τη συμμετοχή 16 Συλλόγων και Φορέων και την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 11 παραλιών και περιοχών.
Η δράση κορυφώθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου συμμετέχοντας στην πανελλήνια εθελοντική καμπάνια καθαρισμού ''Let's Do It'', με τον υποβρύχιο καθαρισμό της παραλίας των Κουκουναριών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη περιβαλλοντική δράση σε παγκόσμια κλίμακα. Κάθε...
χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη καθαρίζουν τις χώρες τους, πέρυσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με ένθερμη συμμετοχή των εθελοντών της Σκιάθου.
Όπως κάθε χρόνο η δράση περιελάμβανε παρουσίαση περιβαλλοντικών προγραμμάτων στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Φέτος μετά από πρόσκληση του Συλλόγου το στέλεχος της HELMEPA, κ. Δ. Καζάς επισκέφθηκε τα 2 Δημοτικά Σχολεία του νησιού, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», για τη σημασία των ωκεανών, την προσφορά της ναυτιλίας, την αξία των υγροτόπων και την ανάγκη δραστηριοποίησης όλων για την προστασία θαλασσών και ακτών. Κρίνοντας από το ενδιαφέρον των παιδιών, πιστεύουμε πως την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε πολλά νέα μέλη στην «Παιδική HELMEPA» από τη Σκιάθο.
Με αφορμή την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα μέλη του Συλλόγου, όπου εκτός των άλλων έγινε ενημέρωση για την αξία της καταγραφής των απορριμμάτων στη διάρκεια των καθαρισμών καθώς προκύπτουν πολύτιμα συμπεράσματα για τις ποσότητες, το είδος και την προέλευση τους και συζητήθηκαν τρόποι στενότερης συνεργασίας για αποτελεσματικότερες εθελοντικές δράσεις.
Οι Σύλλογοι/Φορείς, που συμμετείχαν στη δράση ήταν:
  • ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ. Τ.Τ. ΣΚΙΑΘΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ‘ΑΛΚΗ’
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ
  • ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • Skiathos Diving Center
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
  • ΣΚΙΑΘΟΡΑΜΑ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΕΚΤΑ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΠΟΡ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΓΩΝ
  • ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ και ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΣΚΙΑΘΟΥ
Έτσι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού: στις παραλίες Λυγαριές, Μαντράκι, Λεχούνι, Κρυφή Άμμος, Ελιάς, ‘Αγκιστρος, Κάστρο, Άγ. Παντελεήμονας, Αγ. Ελένη όπως και στην περιοχή Δημοτικό πάρκο-λίμνη Αγ. Γεωργίου, στο ρέμα Λεχούνι και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας.
Μετά τον καθαρισμό της παραλίας του Κάστρου, ο διοργανωτής σύλλογος προσέφερε παραδοσιακά εδέσματα στους εθελοντές.
Σε εκκρεμότητα μένουν οι παραλίες του νησιού Τσουγκριά και η παραλία Ασέληνος, που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν για να πραγματοποιηθεί η δράση.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλους τους Εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση, ειδικότερα ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Ομίλου Τουριστικής Προβολής κ. Κουκουλάκη Ιων. για την ενεργό συμμετοχή του, διαθέτοντας 10 εργάτες, στον κ. Χούμα Λάμπρο που για ακόμα μία φορά διέθεσε το καΐκι του για τον καθαρισμό των παραλιών του Κάστρου και του Αγ. Παντελεήμονα, όπως και τον κ. Ζλατούδη Αθ. που διέθεσε τη βάρκα του για τον ίδιο λόγο, στον κ. Κουδούνα Κώστα για τη διάθεση εργατικού δυναμικού, στον κ. Μαθηνό Διαμαντή για τη διάθεση του αυτοκινήτου του για τη μεταφορά των απορριμμάτων, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και συμμετείχαν στην δράση, κ. Αντωνίτσα Ηλία και κ. Σταυρογιανόπουλο και τέλος ευχαριστούμε τον κ. Διολέττα Παναγιώτη του Skiathos Diving Center και τους δύτες που πήραν μέρος στον υποβρύχιο καθαρισμό όπως και τον Αντιδήμαρχο κ. Διολέττα Δημήτρη που διέθεσε το σκάφος του για την υποστήριξη των δυτών.
Η ομάδα καθαριότητας του Δήμου υποστήριξε την όλη δράση με υλικά και συντονισμένη και εντατική παρουσία. Οχήματα και μηχανήματα του Δήμου μεταφόρτωναν τη συγκομιδή πολλών τόνων απορριμμάτων προς το Χυτά.
Εκ μέρους του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος» κατατέθηκαν ήδη επιστολές υπόψη του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, όπου κοινοποιούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Παράλληλα προτείνονται λύσεις για το φαινόμενο της ανεξέλικτης εναπόθεσης απορριμμάτων και για τη διαχείριση των καντινών στις παραλίες ενόψει της διαδικασίας πλειοδοτικού διαγωνισμού παραχώρησης αυτών.
Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εθελοντών, δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, οι συμμετέχοντες, μέλη συλλόγων, μαθητές σχολείων αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συμπράττοντας μ' αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια συγκέντρωσης και απομάκρυνσης σκουπιδιών, απέδειξαν πως μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος δικής μας υπόθεση.
Στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που ζούμε, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, η ευθύνη και η υποχρέωση να προστατεύσουμε, με κάθε δυνατό μέσο, τόπους μοναδικού φυσικού κάλλους που απλόχερα μας προσφέρει το νησί μας γιατί αποτελούν το μεγάλο "κεφάλαιό" μας για σήμερα και για το μέλλον.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Πολιτιστικού Συλλόγου «η Σκιάθος»

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ!!
    ΕΔΩ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ!

    ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΙ ΑΠΟΡΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΤΙ ΥΠΟΤΙΠΩΔΩΣ ΑΛΛΙΩΣ, Ο ΥΠΝΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΡΙΣΜΑΚΑΡΙΟΣ.
    ΑΝΤΕ ΚΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια ερωτηση μονο για την παραλια του αγιου παντελεημωνα υπαρχει προσβαση απο τη στερια?

    αν δεν υπαρχει υπαρχει καραβακι τοκαλοκαιρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.