Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ευχαριστήριο για τις «Καλές»

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθούν οι επιτυχημένες (κλικ), κατά γενική ομολογία, εκδηλώσεις των Καλών και των Μπράμηδων στη Σκόπελο.
Ακούραστα εκατοντάδες άνθρωποι γύρισαν τις γειτονιές της Σκοπέλου και μετέδωσαν το κέφι στους κατοίκους του νησιού μας, οι οποίοι βρέθηκαν σε κάθε δρομάκι για να γιορτάσουν και να χαρούν μαζί τους. Πολλοί άνοιξαν τα σπίτια τους και τους περίμεναν με κρασί, μεζέδες ριζόγαλα και γαλακτομπούρεκα, ως ένα καλωσόρισμα και ευχαριστώ για τη χαρά που τους έδωσαν.
Ευχαριστώ όλους όσους...
συμμετείχαν και έδωσαν χαρά, ζωντάνια και κέφι στην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, διατηρώντας συγχρόνως τα έθιμα του νησιού μας, όσους πρόσφεραν φαγητά και ποτά στις γειτονιές, αλλά και στο δημοτικό καφενείο που κατέληξε η εκδήλωση.
Δύο μεγάλα ευχαριστώ στην Κατερίνα Μπετσάνη, που τόσα χρόνια ακούραστα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της και την Κατερίνα Μεσολογγίτου που πρόθυμα βοήθησε στην προετοιμασία.
Με πολλή αγάπη
Μάχη Παπαδαυίδ

11 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστούμε πολύ Κατερίνα Μεσολογγίτου για την καθημερινή προσφορά σου στη Σκόπελο και στον πολιτισμό της. Αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και ξέρω καλά ότι δεν κοιτάζεις ωράρια, αργίες κ.λ.π όταν σε χρειαζόμαστε είσαι πάντα εκεί να εξυπηρετήσεις με το χαμόγελο και την ατέλειωτη υπομονή σου.
    Αυτές οι γιορτές χρειάζονται προσφορά απο όλους και σε καμμία περίπτωση δεν λογίζεται "εθελοντισμός" αν πίσω απο ότι κάνεις υπολογίζεις σε ίδιο όφελος.Εθελοντισμός απο όσο ξέρω σημαίνει προσφέρω χωρίς αντάλαγμα και δεν ζυγίζεται στη ζυγαριά ούτε μετριέται με την μεζούρα.
    Ευχαριστώ όλους τους Σκοπελίτες,αυτούς που οργάνωσαν αλλά και αυτούς που συμμετείχαν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις και κυρίως τους νέους που έβαλαν το κέφι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και στα "ευχαριστώ" ανώνυμοι είστε. Γιατί;
      Βάλτε το ονοματάκι σας...

      Διαγραφή
  2. Υπευθυνη του γραφειου εθελοντισμου της δημοτικης κοινοτητας Σκοπελου ειναι η Ελενη ενω η Μαχη ειναι συντονιστρια των τριων κοινοτητων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολους μας εντυσε η κ. Μεσολογγιτη και στην παραλαβη των ρουχων παλι η ιδια ητανε. Απ οτι ξερω ειναι η μονη υπευθυνη , απ τον δημο ορισμενη, για τα ρουχα. Παντα στην ωρα της και ορεξατη να μας ικανοποιησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ Κ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ!ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΜΗ ΣΕ Ο,ΤΙ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.
    ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΚΟΡΠΩΝΤΑΣ ΚΕΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα ειναι να ευχαριστουμε και να επαινουμε τους καλους υπαλληλους που σπανιζου στο δημοσιο

      Διαγραφή
  5. Σπυριδούλα Μπετσάνη21 Μαρτίου 2013 στις 10:09 π.μ.

    Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μητέρα μου και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή (τώρα που περνάμε δύσκολες ώρες), είμαι πολύ περήφανη γιατί ζώντας μαζί της, ένιωσα την αγάπη της για την παράδοση, είδα τον αφιλοκερδή αγώνα της για την διάσωση και την διάδοση της, γνώρισα μαζί της ανθρώπους που δυστυχώς έφυγαν πιά, που της εμπιστεύτηκαν τραγούδια και γνώσεις, που είχαν το ίδιο μεράκι.
    Και αν φέτος δεν μπόρεσε να βοηθήσει με τα χέρια της γιατί έχει κάποια ασθένεια, βοήθησε με την καρδιά της, δεν μπορούσε να λείπει από εκεί. Γιατί ότι έκανε τόσα χρόνια το έκανε από αγάπη και μεράκι και όχι γιατί πληρωνόταν και έπρεπε, όχι για να αποκτήσει δόξα και η μεγαλύτερη ανταμοιβή της είναι η αγάπη και η αναγνώριση του κόσμου, αυτό δεν αλλάζει.
    Μανούλα σε αγαπώ πολύ, σε θαυμάζω, να είσαι πάντα καλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήθελα και εγώ να πω κάτι με την σειρά μου, ανώνυμα όπως όλοι εξάλλου, που θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό. Μπράβο λέμε στους ανθρώπους που συμμετέχουν και βοηθούν αφιλοκερδώς, μπράβο δεν λέμε στην κ. Μεσολογγίτου, η οποία είναι αξιοσέβαστη κατά τα άλλα, αλλά πληρώνεται αδρά και οφείλει να κάνει την δουλειά της σωστά. Απο πότε έγιναν οι αποκριές στην Σκόπελο προσωπική υπόθεση της κ. Μεσολογγίτου, η οποία πουθενά δεν φάνηκε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια? Την έχει διορίσει ο Δήμος με μισθό να είναι η υπεύθυνη της Ιματιοθήκης του και πρέπει να δουλέψει. Το μπράβο πρέπει να το πείτε στους νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους της Σκοπέλου που συμμετέχουν κάθε χρόνο για χρόνια στην αναβίωση του εθίμου, στον κόσμο που βγαίνει απο τα σπίτια του και κερνά και σε αυτούς που χρόνια ή και τώρα ακόμα προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, χωρίς μισθό.
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπυριδούλα Μπετσάνη22 Μαρτίου 2013 στις 10:23 π.μ.

    Θα ήθελα να προσθέσω σαν χρόνια μέλος του χορευτικού συγκροτήματος και όχι μόνο, ένα ευχαριστώ στα αδέρφια Κοσμά Βαγγέλη, Μαρία που με τόση αγάπη συμμετέχουν αβίαστα και πάντα με μεγάλη προθυμία σε οτιδήποτε έχει σχέση με την παράδοση μας, στην Νινέττα που αφιλοκερδώς και αυτή δραστηριοποιείται παντού, στην Σοφία Βλαχάκη, η οποία δεν μπόρεσε φέτος να συμμετέχει, στους ανθρώπους που έφυγαν απο την ζωή αυτή αλλά μας άφησαν τόσες όμορφες αναμνήσεις, παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, σε όλα τα νέα παιδιά που συμμετέχουν κάθε χρόνο και που στηρίζουν ένα έθιμο τόσο αρχαίο και όμορφο, στους μεγαλύτερους ανθρώπους που συμμετέχουν και καθοδηγούν τους νεότερους, στους μουσικούς, στις κυρίες που ανοίγουν τα σπίτια τους και προσφέρουν κρασί και εδέσματα στις καλές. Το έθιμο αυτό ανήκει σε όλους τους Σκοπελίτες και θα πρέπει να φέρνει την άνοιξη και την χαρά στο νησί μας, και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κ. Δελητσικου στο βιβλιο της, ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ στη σελιδα 104 και 105 εχει το κοκκινο/πρασινο νυφιατικο φορεμα απ το λαογραφικο μουσειο φωτογραφημενο και στο κεφαλι της κουκλας ειναι φορεμενη και η σαλπα,επομενως οι παρατηρησεις στο βιντεο δεν ειναι και τοσο σωστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα Μπετσάνη28 Μαρτίου 2013 στις 2:53 μ.μ.

      Με αφορμή το βίντεο που προβάλλετε, στις 18 Μαρτίου 2013, με τίτλο ευχαριστήριο για τις καλές, είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω και συγκεκριμένα στο σχόλιο που αναφέρει ότι λέω "ανακρίβειες" για το αν φοριέται σάλπα στην πρασινοκόκκινη φορεσιά.
      Στο βιβλίο με τίτλο "Αρχείο Πεπαρηθιακών Μελετών", τόμος Α, που εκδόθηκε στην Αθήνα το έτος 1997,( ενώ η μέλετη ξεκίνησε το 1994) και στην παράγραφο με τίτλο "το ζωντάνεμα της παράδοσης στην Σκόπελο. Παρουσίαση της γυναικείας σκοπελίτικης φορεσιάς" και στην σελίδα 39 στις Σημειώσεις, η κ. Άσπα Καπουρνιώτη, έφορος ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνιδων Βόλου αναφέρει:
      1. Ευτυχισμένη αφορμή για το ζωντάνεμα της Σκοπελίτικης παράδοσης στάθηκε η δωρεά του αρχοντικού της οικογένειας Νικολαίδη, προγόνων της αγαπητής μας φίλης Ανθής Βαλσαμάκη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Λαογραφικού μουσείου Σκοπέλου, χάρις και στις άοκνες προσπάθειες του Δημάρχου τότε κ. Σταμάτη Περίσση με την συμπαράσταση όλων των κατοίκων του νησιού. Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του αγαπητού φίλου κ. Δημάρχου και της κας Ανθής Βαλσαμάκη, διακεκριμένης αγιογράφου και μέλους του Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου Σκοπέλου για να βοηθήσει στο ζωντάνεμα της παράδοσης στο νησί.
      2. Η προσπάθεια αυτή μπόρεσε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί χάρις στην άψογη συνεργασία - συμπαράσταση του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου καθώς και του ακούραστου συνεργάτη μας κ. Θανάση Μπέα, με τη δημιουργία συγκροτήματος παραδοσιακών χορών και τραγουδιών απο παιδιά και κυρίες του νησιού, στο οποίο ο κ. Μπέας, καθηγητής σωματικής αγωγής είχε αναλάβει τη διδασκαλία με όλες αυτές τις δραστηριότητες πετύχαμε αυτό που όλοι θέλαμε, δηλαδή να βγεί φλόγα σκαλίζοντας τη στάχτη.
      3. Για την παρουσίαση αυτής της γυναικείας φορεσιάς της Σκοπέλου, είχα μεγάλη βοήθεια απο τη σημαντική εργασία του κ. Αδαμαντίου Σάμψων αρχαιολόγου (Α. Σάμψων, Η λαϊκή φορεσιά της Σκοπέλου και Αλοννήσου, Αρχείον Θεσσαλικών Μελετών, 5(1997, σελ. 5) καθώς και απο την αγαπητή μου φιλή κ. Κατερίνα Μπετσάνη, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου, μέλος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Σκοπέλου και υπεύθυνη της ιματιοθήκης του.
      Οι παρατηρήσεις και συστάσεις που δίνω λοιπόν δεν είναι ανακριβείς, είναι όλες τεκμηριωμένες βάσει της έρευνας του 1994 και οι μαρτυρίες των γυναικών που ζούσαν ακόμη και φορούσαν την παραδοσιακή φορεσιά, είναι όλες καταγεγραμμένες σε κασέτες που διατηρώ σε προσωπικό αρχείο και έχω σκοπό κάποια στιγμή να εκθέσω. Κάποιες απο τις γυναίκες αυτές ήταν : Σταυρούλα Πατσή, Ελένη Πατσή, Ουρανία Λεμονή, Αικατερίνη Κεχριώτη κ.α. Οι γυναίκες αυτές βραβεύτηκαν απο το Δήμο Σκοπέλου και απο το Σύλλογο Γυναικών για την διατήρηση της παράδοσης.
      Με τιμή
      Κατερίνα Λεμονή Μπετσάνη.
      Υ.Γ.: Στέλνω το κείμενο αυτό ως απάντηση και όχι για να δημιουργήσω διαμάχες. Αν θέλετε βάλτε το χωρίς ανώνυμα σχόλια αλλιώς δεν πειράζει θα βρω άλλη λύση να απαντήσω.

      Διαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.